RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jubel og sorg på børsen

Sist oppdatert:
Resultatjubel og oljefest gjorde at Oslo Børs strålte, men to tungvektere fikk kjenne investorenes vrede.
Pengene strømmer inn til oljeselskapene og bidrotil å sende Oslo Børs opp 1,57 prosent til 383,69 poeng torsdag. Omsetningen tok seg også skikkelig opp og var med drøye 7 milliarder på det høyeste på to uker.

Det ble trangt i døren for aksjonærene i PGS denne dagen. Seismikkselskapet la frem skuffende tall for andre kvartal og det resultert i at investorene rømte aksjen. I forkant av resultatfremleggelsen har aksjekursen blitt løftet på forventninger om sterke tall. Prisen for å ikke innfri skyhøye forventningene er formidabel. Aksjekursen stupte 8,61 prosent til 329 kroner på svært høyt volum.

Verdier for 1,86 milliarder kroner ble barbert vekk.

- Det var litt dårligere enn ventet, sier analytiker Richard Jansen i ABG Sundal Collier til NA24 iMarkedet.

Analytikeren mener videre at det har vært en del rasjonelle forhold i kvartalet som markerer nedgangen, men ble likevel ikke veldig skuffet. Jansen sine estimater lå lavest i markedet.

Kvaliteten på tallene var lavere og det som overrasket mest negativt var at skattesatsen vil være høyere enn det mange hadde regnet med.

- Skattesatsen vil gi en negativ impact på estimatene, sier Jansen til NA24 iMarkedet som mener det vil være en kurant oppside, men ikke voldsom.

Oljegigantene på Oslo Børs var virkelig i skuddet. Godt hjulpet av stigende oljepris og knalltall fra Royal Dutch Shell og ExxonMobil steg Norsk Hydro 4,37 prosent til 179 kroner, mens Statoil ble løftet 2,99 prosent til 189,50 kroner. De to største selskapene på Oslo Børs toppet listen over de mest omsatte aksjene.

Eventyrlig inntjening og rekordsterke resultater fra verdens største oljeselskap, ExxonMobil, smittet over på alle de andre store internasjonale oljeselskapene i verden. Aksjekursen i oljegiganten steg med over 1,5 prosent i den amerikanske handelen, mens Chevron og ConocoPhillips var opp 0,90 prosent og 1,25 prosent. Shell ble løftet 2,60 prosent på NYSE.

Prisen på et fat nordsjøolje med levering ble omsatt for rundt 75 dollar, mens en dollar stupte til 6,19 kroner.

Selv om de store oljeselskapene steg mye denne dagen, var det særlig de mindre oljeselskapene som fikk en etterlengtet opptur. Aksjene har lagget tungvekterne, men steg på den sterke oljeprisen og selskaps spesifikke nyheter.

DNO ble sendt opp fantastiske 6,36 prosent til 11,70 kroner. Selskapet forbereder seg til å gjennomføre tester av formasjonene i Nabrajah-11 brønnen.

Den kurdiske statsministeren Nechirvan Barzani sier at de ikke frykter at volden som rammer Irak ikke vil strømme over til den kurdiske delen av landet. På spørsmål om sitasjonen i Irak kan forflytte seg til Kirkut, svarer Barzani at det er ingen grunn til å tro at den kurdiske byen vil bli rammet av uroen og borgerkrigen i Irak.

PA Resources hentet i går kveld inn over 175 millioner kroner i en emisjon rettet mot mot to større finansielle investorer. Tegningskursen ble satt til 35,80 kroner pr. aksje som var over gårsdagens sluttkurs. Provenyet fra emisjonen vil bli brukt til prosjekter i Tunisia. Aksjekursen steg 3,95 prosent til 36,80 kroner.

Altinex klarte ikke følge opp, men endte likevel opp 1,56 prosent til 1,30 kroner.

Kjell Inge Røkkes Aker Kværner leverte også et rekordsterkt resultat. Aksjekursen endte til slutt opp 1,34 prosent etter å ha vært langt høyere tidligere på dagen.

- Vi er veldig fornøyd med tallene. Aker Kværner opplever en sterk vekst, sier Lasse Torkildsen.

I løpet av de tre siste månedene har omsetningen i Aker Kværner økt til 14 milliarder kroner, mens analytikerne hadde ventet en omsetning på 11,97 milliarder kroner.

Kontraktene har regnet over Røkke-selskapet og mer kan det bli. Aker Kværner trolig offentliggjøre en storkontrakt med oljeselskapet ConocoPhillips på Ekofisk i august. To sentrale personer i ledelsen forsnakket seg da de trodde ingen hørte dem, men der tok de feil.

Les mer om den potensielle kontrakten her.

Den gode utviklingen smittet også over på andre typiske Røkke-selskaper. Aker Yards steg hele 6,60 prosent til 420 kroner, mens Aker endte opp 1,87 prosent til 327,50 kroner.

Dagens suverene kursvinner ble gull- og gruveselskapet Int. Gold Exploration. Aksjen ble pauset av Oslo Børs etter en voldsom oppgang. Etter en kort stund ble børspausen opphevet uten noen ny informasjon til markedet.

Meglerhuset Corporate Advice and Research hausser selskapet i sin morgenrapport denne dagen. I en gjennomgang som er sendt ut til kundene skriver meglerhuset at de venter en snarlig avklaring rundt diamantprosjektet i Angola. Et positivt utfall blir trukket frem som en svært viktig trigger og CAR mener det kan være lurt å posisjonere seg i forkant av denne avgjørelsen.

I tillegg trekkes et tidligere annonsert prosjekt i Kenya frem i analysen. Selskapet skal ha uttalt at de venter en snarlig oppstart og det er ventet boreresultater fra gullprosjektet allerede i september.

Tilslutt endte aksjen opp 20,22 prosent til 4,40 kroner etter mange kjedelig dager for selskapets aksjonærer. Omsetningen i aksjen tok seg også voldsomt opp.

Et annet gull og gruveselskap Crew fulgte etter og steg 6,84 prosent. Gullprisen gjorde et skikkelig byks og en unse gull steg 2,25 prosent til 636,14 dollar ved råvarebørsen i London.

Dagens tapere ble Medi-Cult som fikk skikkelig juling. Skuffende svake tall og fremtidsutsikter gjorde at aksjekursen falt 12,68 prosent til 12,40 kroner. Fertilitetsselskapet kunne legge frem nok et driftsunderskudd i andre kvartal og tapte også på bunnen.

Selskapet begynte tilbakekjøp av egne aksjer og fikk 50.000 aksjer til 12,23 kroner rett i fanget.

Cruiserederiet Royal Caribbean Cruises falt hele 4,85 prosent til 216 kroner etter at de også skuffet markedet med svak guiding. Selskapet nedgraderte forventet inntjening pr. aksje for året og ser også et svakere tredje kvartal. Høye drivstoff priser slår uheldig ut på kostnadssiden i regnskapet og bidrar til sviktende marginer.

Oppgang på Wall Street


I går endte aksjene på Wall Street marginalt ned, men i dag starter de dagen med oppgang etter gode resultater og makrotall.

De store oljeselskapene Royal Dutch Shell og ExxonMobil leverte resultat for andre kvartal i dag. Begge selskapene overgikk de høye estimatene til analytikerne.

Dow Jones-komponenten ExxonMobil kunne legge frem et nettoresultat for andre kvartal på hele 10,36 milliarder dollar, eller 1,74 dollar per aksje, og toppet dermed forventningene på 1,64 dollar per aksje. Exxon-aksjen stiger 1,50 prosent på begynnelsen av dagen.

Dow Jones-indeksen stiger 0,52 prosent til 11.158 poeng, mens den teknologitunge Nasdaq-indeksen starter dagen med en opptur på 0,85 prosent til 2.088 poeng.

Den brede S&P500-indeksen stiger 0,46 prosent til 1.274 poeng.

Godt nytt også på makro-fronten er med på å heve optimismen blant markedsaktørene på Wall Street.

Tall fra amerikanske myndigheter viser i dag at ordreinngangen på varige goder økte med 3,1 prosent i juni, langt over forventningene på pluss 1,9 prosent. Ordreinngangen for mai ble samtidig revidert opp til pluss 0,3 prosent fra det opprinnelige meldte minus 0,2 prosent.

Det amerikanske arbeidsdepartementet slapp i dag statistikk over førtegangssøkende til arbeidsledighetstrygd i forrige uke. Det var ifølge Bloomberg ventet 310.000 nye førstegangssøkende, mens fasit ble 298.000.

Tallkjør på Wall Street

I dag er den store resultatdagen og markedet har mer enn nok med å fordøye alle tallene.

De viktigste nøkkelindeksene på Wall Street ligger an til å åpne opp torsdag ettermiddag. Dow Jones Indicative stiger 0,33 prosent, mens Nasdaq-futuren og S&P 500-futuren er opp henholdsvis 0,55 og 0,38 prosent.

Oljegigantene ExxonMobil og Shell overgikk de skyhøye estimatene for andre kvartal. Milliardene renner i takt med den høye oljeprisen.

Ordreinngangen på varige goder økte med hele 3,1 prosent i juni. Det var ventet en økning på 1,9 prosent, viser tall fra Bloomberg News.

Antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd falt med 23.000 til 298.000 i forrige uke. Økonomene hadde ventet at antallet ville komme opp i 310.000 nye førstegangssøkende, viser en sammenstilling fra Bloomberg News.

Resultatjubel for Røkke

Resultatene fortsetter å strømme inn og bidrar sammen med sterke oljepris til å sende Oslo Børs opp 0,77 prosent til 380,67 poeng.

Tungvekterne Aker Kværner og Petroleum Geo Service kom med tall for andre kvartal. Resultatene blir forskjellig mottatt på Oslo Børs.

Kjell Inge Røkkes Aker Kværner går så det suser. Pengene strømmer inn til det store industrikonsernet. I løpet av de tre siste månedene har omsetningen økt til 14 milliarder kroner, mens analytikerne hadde ventet en omsetning på 11,97 milliarder kroner.

Driftsresultatet ble nesten doblet til 636 millioner kroner som var like over forventningene til markedet.

- Det er «all time high» på driftsresultatet, og kraftig vekst i ordre-reserven. Sterk kapasitetsutnyttelse, god pris og en sterk finansiell operasjon, sier direktør for investor relations i Aker Kværner, Lasse Torkildsen, til NA24.

Aksjemarkedet virker å være enig og sender kursen opp 3 prosent til 617 kroner.

Verre går det med Petroleum Geo Service der Jens Ulltveit-Moe er storaksjonær og styreleder. Selskapet klarte ikke innfri og aksjekursen stuper 8,06 prosent til 331 kroner.

Seismikkselskapet hadde en omsetning som ventet, men skuffer på bunnen. Driftsresultatet kom langt under det markedet forventet og resultatet etter skatt var også skuffende svakt. Verre er det at selskapet melder om svakere utvikling i enkelte av selskapets virksomheter.

Oljeselskapene har fått en sterk start på dagen. Norsk Hydro og Statoil topper listen over de mest omsatte aksjene og stiger henholdsvis 1,75 prosent til 174,50 kroner og 1,09 prosent til 186 kroner.

John Fredriksens SeaDrill stiger 3,13 prosent, mens andre tungvektere som Orkla og Yara gjør det også sterkt så langt denne dagen.

Fertilitetsselskapet Medi-Cult er dagens taper etter et skuffende svakt andre kvartal. Selskapet taper stadig penger og har dessuten problemer med å nå kontantstrømmålet for året. Aksjen stuper 9,86 prosent på de dårlige tallene.

PGS-avleggeren Petrojarl la også frem svake tall for andre kvartal og markedet svarer med å sende aksjekursen ned 6,33 prosent.

Kartteknologiselskapet Blom blir også straffet for svake tall i andre kvartal og faller 3,33 prosent. Selv om inntektene øker klarer ikke selskapet å bedre marginene.

Meglerhuset og finanskonsernet ABG Sundal Collier går så det suser. Pengene strømmer inn til meglerne og rådgiverne i selskapet og aksjen stiger 3,06 prosent.

Oppgang i Asia

De asiatiske indeksene hadde en bred oppgang etter godt nytt fra diverse store selskap.

Den brede Morgan Stanley Capital International-indeksen steg 1,9 prosent til 124,05 i morgentimene, det høyeste nivået siden 13. juli.

Nikkei 225-indeksen i Japan er opp 1,99 prosent til 15.180 poeng i morgentimene, mens Hang Seng-indeksen i Hong Kong stiger 0,28 prosent til 1.500 poeng.

Matsushita, som blant annet produserer elektronsike produkter under merkenavnet Panasonic, steg 3 prosent, etter selskapet meldte at de forventer høyere resultat i tiden som kommer som følge av et større enn ventet salg av selskapets plasma TV Viera.

Sony Corp. steg 2,2 prosent etter selskapet meldte om et resultat i andre kvartal på 278 millioner dollar. I samme periode i fjor endte elektronikkjempen med et underskudd.

Bilprodusenten Honda meldte om et rekordresultat for selskapets regnskapsmessige første kvartal etter økt salg i USA i kvartalet. Resultatet var over hva som var ventet av analytikerne på forhånd, og aksjen stiger med 2,1 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere