RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jubel på børsene

Sist oppdatert:
Etter magre år, er det stormende jubel på børsene. Oslo Børs har steget 60 prosent fra bunnen i februar. Oppgangen fortsetter onsdag. Her kan du se hvorfor børsene stiger
Oslo Børs har på formiddagen onsdag steget en ny prosent til det høyeste nivået siden juni i fjor, da børsen var midt i et fritt fall.

Nedturen varte frem til februar i år. Siden da har Oslo Børs steget nesten 60 prosent. Også internasjonale børser har steget kraftig, men få har gjort det så godt som vår hjemlige markedsplass.

Dagens oppgang på Oslo Børs er i tråd med det som skjer internasjonalt, hvor børsene stiger på bedrede vekstsignaler i USA og Japan. I tillegg har det her hjemme kommet en ny måling av privatpersoners syn på sin og landets økonomi, og denne målingen viser kraftig bedring fra før sommeren ( Ola og Kari i optimistisk rus ).

Det kan virke paradoksalt at børsen stiger så kraftig. Arbeidsledigheten har steget markant i Norge, industrien sliter, og det er ingen vekst i norsk økonomi.

Likevel er det ikke vanskelig - i ettertid - å se grunner for oppgang på børsen. Her er noen:

Irak

Krigen i Irak ble relativt raskt løst, når det gjelder regulære kamper. Den spredde seg heller ikke til andre land i regionen og utløste ikke terrorangrep av dimensjoner i nærheten av World Trade Center-angrepet.

SARS

SARS-epidemien skapte stor usikkerhet, spesielt rundt vekstutsiktene til de stadig viktigere landene i Asia. Faren synes nå over. Det har de siste årene vært en voldsom vekst i mange asiatiske land, og dette ser nå ut til å fortsette, etter en liten SARS-pause i vår.

USAs økonomi

Det kommer stadig flere tegn på oppgang for den amerikanske økonomien. Dette gjelder både makroindikatorer og selskapenes overskudd. USA er fortsatt motoren i verdensøkonomien.

Rentenivået

Norges Bank har kuttet rentenivået kraftig, noe som er positivt for norske aksjer. Det er et tveegget sverd, fordi kuttet kommer fordi banken er bekymret for den økonomiske utviklingen. Men realiteten er nok at bankens rentekutt bare er en tilpasning til den virkeligheten investorene allerede så i fjor. Og når bankrenten i realiteten blir null etter inflasjon, da blir det mer fristende å satse på aksjer.

Kronekursen

For norske aksjer er det meget positivt at kronekursen har svekket seg kraftig siden i vinter. De tyngste selskapene på Oslo Børs er eksportbedrifter som blir mer konkurransedyktige og lønnsomme når kronen er svakere.

Lav prising i vinter

Mange mener amerikanske aksjer aldri ble virkelig billige etter børsfallet, men når det gjelder Oslo Børs er det liten tvil om at aksjekursene i februar var lave sett i historisk sammenheng, nesten uansett hvilken verdsettelsesmetode man bruker.

"Høns i regnvær-effekten"

I aksjemarkedet får man ofte overdrevne utslag både oppover og nedover av at aktører vil være med på et tog som går, eller må selge når markedet faller. Livselskapene er store investorer, og disse må forholde seg til et regelverk som innebærer at de ikke kan håndtere risikoen i aksjer like godt når børsene har falt - de må selge "høns i regnvær". De solgte aksjer i stor stil i fjor. I år har de gradvis kjøpt seg opp igjen i aksjemarkedet. Dette ga ekstra fart i fallet i fjor, og det har bidratt til oppgangen i år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere