RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jubler for opsjonskonge

Sist oppdatert:
Ap-topp raser vanligvis mot etterlønninger. Nå applauderer han opsjonskonge inn i Hydro-styret.
Av:André Clark Utvik

Mandag kom meldingen med innstillingen til det nye Hydro-styret som inkluderer opsjonskonge Finn Jebsen. Jan Bøher, leder i Oslo Arbeiderparti, er ikke kritisk.

Det vakte imidlertid stor oppsikt da Bøhler gikk i front for å hindre at Johan Fredrik Odfjell ble foreslått som ny styreleder i Statoil. Årsaken var blant annet en stor etterlønnsavtale som Odfjell hadde mottat fra sin tidligere arbeidsgiver.

Millionbonus

Den 57-årige selvstendige næringsdrivende Finn Jebsen kom i rampelyset for sine opsjons- og avslutningsavtaler i hans tid i merkevaregiganten Orkla.

Dagens Næringsliv skrev i mars i år at Jebsen gikk av med 110 millioner kroner. Orkla rykket raskt ut med en pressemelding hvor de klargjorde at Jebsen - og hans familie - hadde ervervet egne aksjer til en verdi på 44 millioner kroner i Orkla.

Jebsen hadde 3,6 millioner kroner i lønn, og en «fallskjerm» på 5,4 millioner kroner, altså totalt 9 millioner kroner. Bonus og opsjonsordningen som 57-åringen hadde inngått var verdsatt til solide 33 millioner kroner.

Totalt var dette opsjoner og aksjeverdier for 86 millioner kroner fra Orkla som tilfalt det foreslåtte nye styremedlemmet i Hydro. Uansett er dette en anseelig pakke til Jebsen.

Johan Fredrik Odfjell var i fjor foreslått som leder av styret i Statoil, men en romslig etterlønnspakke fra sin tidligere arbeidsgiver gjorde at blant annet lederen for Oslo Arbeiderparti, Jan Bøhler, rykket ut og krevde at han trakk seg. Flere sentrale politikere i de rødgrønne regjeringspartiene krevde at Odfjell enten betalte tilbake sin etterlønnsavtale - eller trakk seg fra vervet som Statoils styreleder.

Positiv til styret

Lederen for Oslo Arbeiderparti, Jan Bøhler, sier han er veldig fornøyd med innstillingen til det nye Hydro-styret. Også Jebsen.

- Navnene som er innstilt tenker langsiktig industrielt og har lang industrielle tradisjoner bak seg. Det er jeg opptatt av, og vi snakker om Terje Vareberg, og Finn Jebsen, sier han til NA24.

- Flere kaller Jebsen for opsjonskongen.

- Mulig Jebsen stod for denne holdningen i Orkla, men i Hydro har vi avskaffet opsjoner, sier han og legger til at Jebsen har langsiktig industriell kompetanse.

- Vi må ikke få et Hydro-styre som tenker kortsiktig, sier lederen i Oslo Ap.

I mai/juni i fjor gikk Bøhler til frontalangrep - i Aftenposten - på regjeringens støtte til Johan Fredrik Odfjell som styreleder i Statoil. Han ble gjort uspiselig fordi han hadde en «fallskjerm» på 14 millioner kroner.

- Det er ikke aktiv næringspolitikk å sette Odfjell i Statoil-styret, sa han, men godkjenner Jebsen.

Statlige opsjonpakker

Finn Jebsen uttalte seg tidligere i år til DN om fjerning av statlige opsjonspakker.

- Retningslinjene fra staten var at man ikke ønsket et opsjonsprogram i sine bedrifter og derfor vedtok styret at vi ikke skulle ha noe opsjonsprogram i det hele tatt. Dette var ingen stor sak for oss, sa han som styreleder for Kongsberg Gruppen.

- Hva synes du om det? spurte avisen.

- Jeg tar retningslinjene fra vår største aksjonær til etterretning og vil ikke mene noe mer om det, sier han.

Jebsen har ikke besvart henvendelsen fra NA24.

Glade medlemmer

Verken den foreslåtte styrelederen Terje Vareberg eller den sittende styremedlemmet Grete Faremo vil kommentere noe om det nye styret.

- Det er veldig gledelig å være på listen over de som er innstilt, utover det vil jeg ikke kommentere saken før valget er gjort, sier Grete Faremo på mobiltelefonen fra Madrid. Hun er foreslått som nestleder og har vært i styret siden 2006.

- Det er veldig hyggelig å bli innstilt, men jeg vil ikke si mer før jeg blir valgt, sa Vareberg til NA24 mandag morgen.

Innstillingen vil bli behandlet på bedriftsforsamlingens møte 8. november, og styret vil tre i funksjon umiddelbart. Styret foreslås valgt for perioden frem til mai 2010.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere