*Nettavisen* Nyheter.

Jubler over Lofoten-nei

Foto: Roald, Berit (SCANPIX)

- Det nytter å sloss, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

11.03.11 21:25

Torsdag kveld meldte NRK at regjeringen sier nei til konsekvensutredning av oljeboring utenfor Lofoten.

Les egen sak: Sier nei til oljeutvinning i Lofoten

- En stor dag for oss
Avgjørelsen får Bellona til å juble.

- Dette er en fantastisk seier som viser at det nytter å slåss. Det er fantastisk at vi fortsatt klarer å vinne over oljebransjen, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Bellona har kjempet mot oljeboring utenfor Lofoten helt siden de startet opp for 25 år siden.

- Så dette er en stor dag for oss. Vi klarte å stoppe oljebransjen utenfor Røst i Lofoten i 2001, og vi lykkes fortsatt i kampen mot de mektige oljeselskapene, sier Hauge.

Han mener det ville vært galskap å bore i de sårbare områdene utenfor Lofoten og Vesterålen, som er torskens gytefelt.

- Jeg er stolt og glad
Også Folkeaksjonen for oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, jubler over nyheten om et Lofoten-nei.

- Nå er jeg både stolt og glad! Der oljeindustrien har hatt penger, reklamekampanjer og smøreturer, har vi hatt en masse engasjerte folk i ryggen. Det er det brede samarbeidet mellom fiskere, lokalt næringsliv, nordlendinger og støttespillere over hele landet som gjør at vi har klart å stå han av, uttaler leder i Folkeaksjonen, Gaute Wahl, i en pressemelding.

- Regjeringen har lyttet til våre fremste eksperter og fulgt rådene. Nok en gang har det blitt fastslått at dette området er for sårbart og for unikt for at oljeindustrien kan slippes til, det er kunnskapen som har seiret i dag, sier Wahl videre.

- Større potensial nå
Folkeaksjonen ber nå regjeringen satse i nord ut fra de fortrinnene regionen faktisk har, og påpeker at de ønsker varige arbeidsplasser basert på fornybare ressurser.

Wahl mener Lofoten, Vesterålen og Senja har enda større potensial for arbeidsplasser og vekst med dagens olje-nei fra regjeringen.

- Dette bør vekke de politikerne som har vandret rundt i oljetåka. Vi bor i et av de rikeste områdene av landet. Nå må vi legge til rette for at vi kan skape et sterkere næringsliv og nye muligheter basert på de store fornybare ressursene vi har her nord, sier Wahl.

Seier for SV og Sp
Regjeringens nei til en konsekvensutredning, er også en seier for SV og Senterpartiet siden de er sterkt imot oljeutvinning i nord. Det har tidligere blitt spekulert i om SV ville trekke se ut av regjeringen hvis Arbeiderpartiet presset på for en utredning.

Senterpartiet sa på landsmøtet for to år siden et klart nei til å åpne for olje- og gassvirksomhet i dette omstridte området.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag