YOUNGSTORGET (Nettavisen): - Nå skal vi feire! ropes det over høytaleren på Youngstorget like etter at det ble kjent at Arbeiderpartiet snur og likevel dropper å gå inn for konsekvensutredning av områdene Lofoten, Vesterålen og Senja for oljeleting.

Les alt om Arbeiderpartiets landsmøte her.

- Det var på høy tid, og det er utrolig deilig å se at de lytter til miljøfaglige råd, og lytter til folket og gir oss denne seieren, sier en svært så glad leder i Natur og Ungdom, Gaute Eiterjord, til Nettavisen.

- Dette er noe dere har ventet på lenge?

- Ja, det er ti år siden vi hadde den første demonstrasjonen utenfor Arbeiderpartiets landsmøte. og nå skjer det endelig. Det er så digg at vi slipper å stå her lenger, for de ser hva fornuften tilsier, sier Eiterjord.

SE VIDEO: Her feirer de Aps olje-nei i Lofoten:

- Den største miljøseieren

Lederen av folkeaksjonen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, Odd Arne Sandberg, var selv på gråten da han talte til demonstrantene like etter miljøseieren.

- Jeg har holdt på med denne saken hele livet, og jeg har kjempet og kjempet og skrevet og skrevet, og endelig skjer det, sier Sandberg til Nettavisen.

Han forteller at de har jobbet lenge for å snu Arbeiderpartiet i saken, som for to år siden vedtok et kompromiss om å konsekvensutrede deler av Lofoten, Vesterålen og Senja for oljevirksomhet. Men nå blir altså dette ikke noe av.

- Det er den største miljøseieren i Norge i historien. Og det er ikke bare en miljøseier. Det er også en seier for næringslivet.

- Du var selv på gråten på scenen, så dette betyr mye for deg?

- Ja, jeg har holdt på med dette hele livet. Så jeg må si tusen takk til Natur og Ungdom, alle organisasjonene og nå endelig Arbeiderpartiet, sier han.

- Vet jo aldri med Ap

På Youngstorget skal det nå feires med kake, og det jubles stort fra de mange frammøtte.

- Det var spennende til siste slutt. 11 av 15 fylkeslag i Arbeiderpartiet hadde jo dette vedtaket, så flertallet på landsmøtet var med oss. Du vet aldri med Arbeiderpartiet, de kan finne på mye sprell, men det lå jo i kortene, sier Eiterjord, og legger til med et bredt smil:

- Vi måtte likevel vente med å slippe jubelen løs før det faktisk skjedde.

Støre: - Ikke varig vern

Arbeiderpartiet går imidlertid ikke inn for varig vern av disse områdene, slik AUF har ønsket.

- Det er ikke et forslag om varig vern. Det er et forslag om at vi legger det til side, tar tak i alle de mulighetene havets ressurser gir der og går videre med det, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre da han presenterte nyheten lørdag ettermiddag.

Allikevel er det en stor seier for AUF, som har kjempet for en seier i saken, i det som har vært en splittende sak på Ap-landsmøter i to tiår.

Støre har understreket at oljeindustrien skal «utvikles, ikke avvikles» og har også sagt at vedtaket fra 2017 bør stå ut stortingsperioden. På spørsmål fra pressen etter at tapet hans ble kjent, avviste han imidlertid at det var et nederlag for ham.