RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jublet til slutt

Sist oppdatert:
Rekordhøy oljepris virket som doping på oljetunge Oslo Børs.
Fredag ble nok en oppløftende dag for investorene på Oslo Børs. Drevet av rekordhøy oljepris og gode resultater steg hovedindeksen 0,77 prosent til 508,42 poeng.

Etter en grusom start ble uken som helhet også svært oppløftende. I løpet av de siste fem dagene har verdiene på Oslo Børs steget med 2,33 prosent.

Aldri tidligere har oljeprisen vært høyere enn den var fredag. Uroen i Midtøsten med tilhørende frykt for ytterligere forsyningsbrudd, lave oljelagre i USA på vei inn i fyringssesongen har sammen med svak dollar sendt oljeprisen til nye rekorder. I tillegg har spekulasjonen i papirmarkedet medført prispress oppover i oljemarkedet. Ordkrigen mellom USA og Iran blir også stadig krassere. Det hvite hus anklager Iran for å stå i ledtog med terrorister og for å spre masseødeleggelsesvåpen. Samtidig er ikke situasjonen mellom Tyrkia og Irak avklart.

Ved råvarebørsen i London ble desemberkontraktene på nordsjøolje omsatt for 89,30 dollar fatet. Det er ny rekord. I USA steg frontkontraktene på referanseoljen WTI til 92,21 dollar fatet.

StatoilHydro ble sendt opp 1,05 prosent til 182,80 kroner i forkant av mandagens resultatfremleggelse. Ifølge estimater fra TDN Finans venter analytikerne at den nyfusjonerte oljegiganten vil legge frem et resultat før skatt på 29 milliarder kroner fra en omsetning på over 110 milliarder kroner. Carnegie var den ivrigste kjøperen og markedet trosset nedjusteringen av fra storbanken HBSC. Meglerhuset har tatt ned kursmålet i StatoilHydro til 200 fra 205 kroner per aksje.

Aksjemarkedet overså resultatskuffelsen fra solenergiselskapet REC. Tallene for tredje kvartal kom inn under forventningene til analytikerne, men selskapet hadde flere nyheter. Blant annet har REC sikret seg en wafer-kontrakt på hele 5,3 milliarder kroner og når de i tillegg har de inngått en avtale om å bygge en ny fabrikk som skal produsere både wafers, solceller og moduler i Singapore var det gode nyheter nok for markedet. . Aksjen stiger 2,61 prosent til 256,50 kroner.

Det deleide selskapet EverQ skal dessuten børsnoteres og det kan lettere synliggjøre verdiene som REC eier.

Yara ble sendt opp til ny all-time-high. Aksjen steg 4,62 prosent til 204 kroner og noterte seg for tidenes topp på 205,25 kroner. Ureaprisene har steget jevnt og trutt over en lengre periode og det bidro til å dra med seg Yara.

Lav omsetning i aksjen sendte NorDiag opp 8,87 prosent til 6,75 kroner, mens Nordic Mining ble løftet 5,15 prosent til 2,86 kroner. Også det på lav omsetning.

Gruveselskapet International Gold Exploration etter at partneren Goldplat gjennom funn har fått bekreftet gullforekomster i Kenya har høy kvalitet. Aksjen steg 4,87 prosent til 2,80 kroner.

En rekke andre selskaper leverte også tall for tredje kvartal fredag. Kitron falt 6,14 prosent til 4,13 kroner på svakere tall. Bunnlinjen ble lavere enn ved samme periode i fjor selv om topplinjen viser en vekst.

Både Tandberg Storage og Tandberg Data falt markant etter sine resultatfremleggelser. Førstnevnt ble sendt ned 3,88 prosent til 2,33 kroner etter at overskudd ble til underskudd. Tandberg Data falt 3,88 prosent til 4,71 kroner etter at de hadde gjort det motsatte. Der i gården var underskudd blitt til overskudd, men det var likevel ikke nok.

Grieg Seafood har blitt rammet av fiskedød og nedjusterer slaktevolum for 2008 med inntil 4.000 tonn. Aksjen falt 3,65 prosent til 21,10 kroner.

Rett opp i New York

Knallsterke tall fra Microsoft sender aksjekursene på Wall Street rett opp fredag. Alle de tre toneangivende nøkkelindeksene stiger på de oppløftende resultatene fra Microsoft.

Teknologitunge Nasdaq leder an i oppturen og indeksen blir løftet 1,73 prosent til 2.798,32 poeng. Aksjene på den brede S&P 500-indeksen stiger 0,93 prosent til 1.528,43 poeng. Den kjente industriindeksen Dow Jones blir sendt opp 0,55 prosent til 13.747,11 poeng.

Takket være voldsomt salgsvolum av spillet Halo 3, Windows og Office kan Microsoft kan vise til en resultatvekst på hele 23 prosent i tredje kvartal. Aksjemarkedet vet å sette pris på den utviklingen. Aksjen blir sendt opp nesten 15 prosent i førhandelen.

Aksjekursen til Countrywide blir sendt opp 22 prosent i førhandelen. USA største boliglånformidler leverer langt svakere enn forventet med et tap på hele 1,2 milliarder dollar. Likevel er markedet fornøyd. Selskapet lover at lønnsomheten er tilbake i fjerde kvartal.

Finansaksjer er i skuddet av flere grunner. New York Times gjengir spekulasjoner om at toppsjefen Stanley O'Neal i Merrill Lynch har innledet fusjonssamtaler med meglerhuset Wachovia. Dette skal ha skjedd uten styret i Merrill Lynch har gitt sitt samtykke. Styret skal ha blitt så forbannet at de har begynt å diskutere utskiftninger.

På råvarebørsen i New York har frontkontraktene på lettolje blitt omsatt for 92,29 dollar fatet fredag morgen. Uroen i Midtøsten med tilhørende frykt for ytterligere forsyningsbrudd, lave oljelagre i USA på vei inn i fyringssesongen har sammen med lav dollar sendt oljeprisen til nye rekorder. I tillegg har spekulasjonen i papirmarkedet medført prispress oppover i oljemarkedet.

På makrokalenderen står sentimentstall fra forbrukerne, men ellers er det lite nytt fra de amerikanske myndighetene. Markedet har begynt å se frem til den amerikanske sentralbanksjefens rentemøte i neste uke.

Microsoft viser vei

Børsene i USA ligger an til en god start fredag, det viser futureshandelen i forkant av børsåpningen.

Nasdaq-futuren stiger 0,64 prosent, mens S&P 500-futuren klatrer 0,58 prosent. Dow Jones Indicative stiger 0,56 prosent.

Torsdag ble oljeprisen for sterk for investorene på Wall Street. USAs beskyldninger om at Iran står i ledtog med terrorister og for å spre masseødeleggelsesvåpen. Det hvite hus har bestemt seg for å innføre ytterligere sanksjoner mot Iran og ordlyden mellom partene tilspisses.

Knalltall fra Microsoft ser ut til å skygge over pessimismen i forbindelse med den høye oljeprisen. Selskapet knuser forventningene og kan vise til en langt høyere resultatvekst enn hva analytikerne hadde forespeilet seg på forhånd. Aksjen stiger hele 13,4 prosent i førhandelen.

På makrokalenderen står sentimentstall fra forbrukerne, men ellers er det lite nytt fra de amerikanske myndighetene. Markedet har begynt å se frem til den amerikanske sentralbanksjefens rentemøte i neste uke.

Oppturen svinner hen

Oppturen på Oslo Børs har smuldret vekk samtidig som oljeprisen har kommet under 88 dollar fatet igjen.

I aksjemarkedet er søkelyset rettet mot selskapene og deres prestasjoner i tredje kvartal. Resultatsesongen er i full gang både her hjemme i Norge og ikke minst ute i verden. Microsoft er sist ut blant tungvekterne som overgår forventningene, og gir grunnlag for voksende optimisme i USA. De siste dagene har solid vekst blant bedriftene reddet mye av børsoppgangen og overskygget enkelte makroskuffelser.

Rett før klokken to er hovedindeksen fortsatt opp 0,11 prosent til 405,10 poeng.

I oljemarkedet er stemningen på topp. Fredag morgen passerte desemberkontraktene på nordsjøolje 89 dollar fatet. Aldri tidligere har oljeprisen vært så høy. Onsdag kom lave oljelagre fra USA og sammen med lav dollarkurs har det sendt oljeprisen oppover. I tillegg har den geopolitiske premien økt. USA har tatt til ordet for nye sanksjoner mot Iran og det kommer på toppen av konflikten mellom Tyrkia og Irak.

Spekulativ handel i papirmarkedet har også bidratt til prisoppgangen og rekordnivåene i oljemarkedet.

StatoilHydro blir sendt opp 0,33 prosent til 181,50 kroner. DNO stiger 0,59 prosent til 10,20 kroner. PA Resources klatrer 1,77 prosent til 57,50 kroner. Revus faller 1,73 prosent til 85 kroner fra toppnoteringen på 92 kroner torsdag.

Lav omsetning i aksjen sender NorDiag opp 8,87 prosent til 6,75 kroner. Gruveselskapet International Gold Exploration etter at partneren Goldplat gjennom funn har fått bekreftet gullforekomster i Kenya har høy kvalitet. Aksjen stiger 6,37 prosent til 2,84 prosent.

Solenergiselskapet REC leverte noe svakere tall for tredje kvartal enn hva forventningene tilsa. Selv om de ikke klarer innfri så er markedet fornøyd. REC har nemlig sikret seg en wafer-kontrakt på hele 5,3 milliarder kroner. I tillegg har de inngått en avtale om å bygge en ny fabrikk som skal produsere både wafers, solceller og moduler. Aksjen stiger 2,61 prosent til 256,50 kroner.

Oljedopet opptur

Aldri tidligere har oljeprisen vært høyere. Det bidrar til en solid opptur i det norske aksjemarkedet.

Hovedindeksen stiger 1,31 prosent til 511,13 poeng fredag morgen.

Kontraktsprisen på nordsjøoljen har passert 89 dollar fatet og desember kontraktene har flørtet med 90 dollar. Aldri tidligere har frontkontraktene på råvarebørsen i London blitt verdsatt så høyt.

Dalende dollarkurs, lave oljelagre i USA samt konflikten mellom Tyrkia og Irak presser oljeprisen oppover. I tillegg har USA signalisert at de vil innføre nye sanksjoner i Iran. OPEC mener det ikke er svak tilbudsside som er skylden for den høye oljeprisen. Oljekartellet peker på at det er nok olje til å dekke etterspørselen og sier at ansvaret er den spekulative handelen i papirmarkedet.

Hedgefond og andre investorer spekulerer i høyere oljepriser og handelen i papirmarkedet ligger skyhøyt. Det er med på å dra opp oljeprisen.

Solenergiselskapet REC leverte noe svakere tall enn hva forventningene tilsa. Selv om de ikke klarer innfri så er markedet fornøyd. REC har nemlig sikret seg en wafer-kontrakt på hele 5,3 milliarder kroner. I tillegg har de inngått en avtale om å bygge en ny fabrikk som skal produsere både wafers, solceller og moduler. Aksjen stiger 5,21 prosent til 262,50 kroner.

Flere av de andre tungvekterne blir også sendt oppover. Yara stiger 2,56 prosent til 200 kroner, mens Frontline klatrer opp 2,06 prosent til 235 kroner. TGS, Sevan og Acergy stiger 1,44 prosent til 91,80 kroner, 1,15 prosent til 66 kroner og 1,99 prosent til 154 kroner.

En rekke selskaper har lagt frem sitt resultat for tredje kvartal fredag. Blant dem er Simtronics som stiger 5,53 prosent til 5,15 kroner. Selskapet har satt ny rekord for andre kvartal på rad. De har snudd underskudd til overskudd og kommer med gode utsikter.

Ignis blir sendt opp 5,28 prosent til 8,98 kroner etter at datterselskapet Datametrix har fått en avtale med Banetele verdt 82 millioner kroner.Opptur i Asia

I Asia går det mot en pen inngang til helgen, hvor selskapene Sony og Honda Motor Co slo forventningene.

Verdens nest største produsent av konsum-elektronikk, Sony, klatret opp til sitt høyeste nivå på 21 måneder etter en oppgang på 8,4 prosent. Selskapet guidet opp resultatet for neste år etter at salget av Cybershot-kameraer drev inntektene I været. Selskapet rapporterte et nettoresultat på 645 millioner dollar.

Gruveselskapene BHP Billiton Ltd. og Cnooc Ltd. steg i takt med at oljeprisen klatret over 91 dollar fatet for første gang og metallprisene steg til sitt høyeste nivå på to uker.

Japans nest største bilprodusent Honda har i løpet av dagen steget til det høyeste nmivået siden 2001 etter å jha hevet årsestimatene. Nomura Holding stiger for første gang på en uke etter at selskapets andrekvartalsrapport lettet bekymringene om selskapets tap på subprime-realterte investeringer.

- Investorene var bekymret for inntjeningen, men det har ikke vært mange skuffelser så langt. Det ser ut som om pengestrømmen i økende grad vil bli ført inn i oljerelaterte investeringer. Det er en trend jeg tror vil fortsette sier Hiroshi Chano i Yasuda Asset Management Co. i Tokyo til Bloomberg News.

Den sammenveide Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific-indeksen stiger 1,4 prosent til 167,11 poeng I Tokyo, og er nå på sitt høyeste nivå siden 18. oktober.

I Japan stiger Nikkei 225 1,3 prosent. Kospi-indeksen i Sør-Korea siger 2,6 prosent og leder an i hele regionen. I Hongkong stiger Hang Seng-indeksen 1,9 prosent og ligger an til første notering over 30,000 poeng. Nøkkelindeksene stiger i alle markeder bortsett fra New Zealand og Kina.

Her er noen indekser klokken 09.30:

Japans Topix: + 1,67%
Japans Nikkei 225: + 1,36%
Hongkongs Hang Seng: + 1,96%
KinasCSI300: + 1,14%
Taiwans Taiex: + 0,66%
Sør-Koreas Kospi: + 2,60%
Singapores STI: + 1,89%

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere