*Nettavisen* Nyheter.

Jukser på jobbreise - slik blir de tatt

Foto: © SVLuma Colourbox. (© SVLuma)

Stadig flere jukser på jobbreisen og blir tatt. I tillegg blir sjefen din varslet.

01.11.12 21:32

Nå blir arbeidsgiveren din informert hvis du jukser med jobbens reiseforsikring.

– De fleste får seg et sjokk når de skjønner konsekvensene av å lyve, sier utreder Askjell Hjellvik i Europeiske Reiseforsikring til nyhetsbyrået NewsWire.

Mange nordmenn fristes til å endre på hendelsesforløpet hvis mobilen eller fotoapparatet forsvinner eller går i stykker på utlandsreisen.

– De fleste tror risikoen for å bli tatt er veldig liten. Det første sjokket kommer når vi ringer dem og sjekker historien. Sjokk nummer to kommer når de skjønner konsekvensene av å bli tatt, sier utreder Hjellvik.

Med hjemmel i forsikringsavtaleloven blir kundeforholdet til den enkelte sagt opp. Mange har reiseforsikring gjennom jobben. Nytt fra i år er at svindelforsøk med denne reiseforsikringen blir meldt til arbeidsgiver.

– Det er arbeidsgiver som har kundeforholdet hos oss og som betaler reiseforsikringen for sine ansatte når de er på jobb- og privatreiser. Vi synes derfor det er korrekt å underrette arbeidsgiveren når ansatte misbruker ordningen. Det er ingen tvil om at denne meldepraksisen er et avskrekkende tiltak, sier Hjellvik.

De groveste tilfellene blir anmeldt til politiet. En dom for forsikringssvindel innebærer normalt ubetinget fengsel, og kan få innvirkning på muligheten til å få jobber som krever politiattest. I tillegg til at den kan sette en stopper for å delta i frivillig arbeid.

I verste fall kan den også føre til visumnekt til land, for eksempel USA.

To forklaringer
Bakgrunnene for at Europeiske Reiseforsikring har begynt å melde fra til arbeidsgiver, er at svindelforsøkene blir frekkere. Stadig flere forteller en ny historie når de skjønner at den første ikke gir rett til forsikringsutbetaling.

– De ringer for å høre om de får erstatning. Får de avslag, sender de en skademelding med et annet og mer dramatisk hendelsesforløp. Av en eller annen grunn tror de ikke vi har registrert den første henvendelsen, sier Hjellvik.

Det er folk fra alle samfunnslag som prøver seg.

– Mange av jukserne har en økonomi som skulle tilsi at de fint kunne klart seg uten den tusenlappen de forsøker å svindle til seg.

– De regner tydeligvis sjansen for å bli avslørt som liten. Svindelforsøkene er tidvis svært dårlig utført, sier utrederen.

– Fikk panikk
’’Anne’’ er en av dem som har forsøkt seg på ny forklaring. I vår ringte hun til Europeiske og fortalte at kameraet ble skadd da mannen hennes falt og kameraet traff bakken. Saksbehandleren hun snakket med forklarte at slike skader ikke dekkes av forsikringen.

I skademeldingen som Anne og mannen sendte inn seks dager senere, skrev de at kameraet ble skadd da en tyv prøvde å stjele det.

Etter tid senere ringte forsikringsselskapet og konfronterte henne med at skademeldingen ikke stemte med det hun sa da hun kontaktet dem første gang.

’’Anne’’ nektet en stund for at den første henvendelsen hadde funnet sted.

– Jeg må innrømme at mye av samtalen er helt tåkete for meg. Jeg fikk helt panikk. Å lyve direkte til utrederen er noe av det verste jeg har opplevd. Jeg heller ikke jeg var særlig troverdig, slik at han nok ikke hadde store problemer med å forstå at dette ikke hang sammen, sier hun.

Eksempler på jukseforsøk:
Forklaring 1, gitt på telefon: Datter mistet mobiltelefon på vei til Lisboa. Tror hun glemte den i stollommen på flyet. Eller falt ut av en jakkelomme på flyet. (Avslag, fordi ting som er mistet eller gjenglemt ikke erstattes.)

Forklaring 2, gitt på telefon tre uker senere: Mobiltelefonen stjålet på flyreise mellom Oslo og Amsterdam. Stjålet fra en veske som lå under flysetet.

Forklaing 1, gitt i telefonsamtale: Klokke har falt av armen og blitt borte. Klokkereim slitt, og dette var mest sannsynlig grunnen. (Avslag, fordi ting som er mistet eller gjenglemt ikke dekkes.)

Forklaring 2, gitt i skademelding tre dager senere: Armbåndsur frastjålet i forbindelse med besøk på strippeklubb. En av stripperne klarte å lure uret av armen hans. Grunnet stort alkoholinntak er hendelsesforløpet noe uklart.

Forklaring 1, gitt i telefonsamtale: Skulle reise til USA. Møtte opp på flyplassen. Ble nektet å reise fordi han ikke hadde elektronisk pass. (Avslag fordi avbestillingsforsikringen kun gjelder ved akutt sykdom.)

Forklaring 2, gitt i skademelding innsendt senere samme dag: Kunne ikke reise til USA fordi han ble syk natten før planlagt avreise.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.