RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jukser til seg smertestillende

Foto: Tom Melby (Tom Melby)
Sist oppdatert:
Prøver å få ut medisiner på falske respter.

- Akkurat nå sitter jeg med fem-seks falske resepter som det er gjort forsøk på å få ut preparater på. Alle disse forsøkene vil bli anmeldt, noe vi gjør konsekvent når vi oppdager slike forsøk, forteller apoteker Lars Ingebrigtsen ved Ditt apotek på Trekanten kjøpesenter i Bodø, skriver Avisa Nordland

- Vi har tilfeller av falske resepter med jevne mellomrom, og den siste tiden har det skjedd stadig oftere. Slike forsøk dreier seg først og fremst om såkalte B-preparater – Paralgin Forte og andre smertestillende midler, eller sovemedisiner. Reseptene for disse er de som er enklest å forfalske, mens A-preparater – som for eksempel morfin – har et langt sikrere system, forklarer Ingebrigtsen.

Samarbeid
Også ved Apotek 1 på City Nord har det vært en økende tendens med falske resepter.

- Og særlig i ukene før jul. Da oppdaget vi seks-sju tilfeller, som alle ble anmeldt. Førjulstiden er jo spesielt travel, og det er nok årsaken til at flere forsøkte å få ut medisiner ulovlig. Men vi har gode kontrollrutiner, og samarbeider også godt med andre apoteker, legekontorer og sykehuset i disse sakene, forteller farmasøyt Ann Katrin Østbø.

- Det største problemet er at uttak av B-preparater skjer ved hjelp av papir. Det ville vært langt sikrere dersom dette hadde skjedd elektronisk fra lege til apotek, men et slikt system vil ikke bli satt i drift før om tre-fire år, sier Tove Alst ved Boots Apotek i Sentrumsgården, som også har oppdaget flere tilfeller av falske resepter.

- Noen av dem som forsøker seg er gjengangere, men hvor utbredt dette er i spesielle miljøer kan jeg ikke si noe om, sier Alst.

Kopiering
Politioverbetjent Ulf Slettan ved Salten politidistrikt har ikke nøyaktig oversikt over hvor stor økning det har vært antall slike anmeldelser.

- Men vi har hatt flere saker den siste tiden der det enten er brukt stjålne originalresepter, eller gjort endringer av dato og andre elementer. Også skanning og kopiering er brukt til forfalskning, forteller Slettan, som slår fast at falske resepter er en straffbar handling.

- Dette er dokumentfalsk, som enten ender med bøter eller betinget dom i de fleste tilfellene, opplyser Slettan.

Fauske og Ørnes
NRK Puls satte mandag reseptjukset på dagsorden. Men i Salten er det bare i Bodø at dette er et problem.

Både på Fauske og på Ørnes er forfalskning av resepter et forsvinnende lite problem.

- Jeg kan sikkert telle antall falske resepter som er avdekket i hele apotekets historie på en hånd. Vi har vært her i snart 21 år, sier farmasøyt Jim Follå på Virtusapotek Meløy på Ørnes.

- Det siste året har ikke vi registrert noen tilfeller der noen har forsøkt å få ut medisiner med falsk resept, sier farmasøyt Ingjerd Jakobsen på Apotek 1 Fauske.

Les flere saker fra Avisa Nordland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere