Jukserne slipper unna

Foto: Øijord, Thomas Winje (Scanpix)

Sannsynligheten for å bli tatt i å jukse ved landets åtte universiteter er svært liten.

23.11.11 12:25

Det viser en fersk undersøkelse som Sentio har utført for studentavisen Universitas.

Ifølge undersøkelsen oppgir tre prosent, eller 3050, av landets universitetsstudenter at de har jukset på eksamen. Men bare 527 av dem er tatt siden 2005. Dermed er sjansen svært stor for at du slipper unna.

Ikke noe problem

Statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Kyrre Lekve, mener likevel det ikke er noen grunn til å intensivere arbeidet mot juks.

- Ingen kommer seg igjennom høyere utdanning basert på juks, sier han til Universitas.

- Studier er krevende, og det viktigste er å følge opp studentene underveis.

Lekve mener det må tas høyde for at det er feilmarginer i undersøkelsestallene, men innrømmer at det er mange som slipper unna. Han stoler imidlertid på det arbeidet universitetene gjør for å avdekke juks.

Sender feil signal

Utdanningspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, Tord Lien, mener Lekve bagatelliserer problemet:

- At det er en overveiende sannsynlighet for å slippe unna med juks, er ikke bra nok. Lekve bør gi et tydelig signal om dette, sier han.

Lien synes det er positivt at 97 prosent oppgir at de ikke har jukset, men mener likevel det er alvorlig dersom tre prosent av studentene avslutter studiene uten å ha den kompetansen de viser til.

- Universitetet i Oslo og andre aktører gir studenter vitnemål på at de kan noe de ikke kan. Det svekker troverdigheten til institusjonene, og det et er et problem hvis leger, psykologer og økonomer ikke kan det de skal.

Ingen nye tiltak

Studiedirektør ved Universitetet i Oslo (UiO), Monica Bakken, er også bekymret over tallene Universitas presenterer.

- Vi vet at vi ikke klarer å ta alle som fusker og at det finnes et isfjell, men vi vet ikke hvor stor andelen er. Disse tallene er alvorlige og understreker betydningen av å jobbe mot fusk, sier hun.

Likevel mener heller hun at det er nødvendig å innføre nye tiltak.

- Vi mener UiO har et tilfredsstillende nivå i arbeidet med å ta fuskere på eksamen. Vi vil ikke innføre nye tiltak, men fortsette med det vi vet virker: kontroll og forebygging, sier Bakken til Universitas.

(ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.