RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Julefest på børsene

Sist oppdatert:
Dow Jones freste frem til ny rekord for mer enn 20. gang siden oktober, men i dag var første gang at 12.500 poeng ble passert.
Signaler om at boligmarkedet er på vei tilbake etter å ha vært i kjelleren en stund oppildnet investorene. Aktørene ser for seg at den fantastiske børsperioden som h2006 har vært kan vare lengre inn i 2007 etter dette.

Investorene bruker gjerne den siste tiden av året til å supplere og endre på porteføljene slik at alt er klappet og klart til nyåret. Det var ventet lavt volum og omsetningen var heller ikke all verden, og det er tydelig at de som deltok på handelen ville gjøre dagen til en festaften. Til eksempel var det mer enn tre vinnere per taper på NYSE og på Nasdaq var det over to vinneraksjer per taper.

De toneangivende
Verdens mest kjente indeks, Dow Jones, klatret med 0,83 prosent og ny rekord på 12.510,57 poeng. For første gang passerte verdens mest kjente indeks den magiske 12.500-grensen. Pådriverne til Dow Jones rekord var komponentene Alcoa Inc. som steg med 2,2 prosent, Citigroup Inc. med 2,3 prosent og Hewlett Packard Co. med 1,6 prosent.

Den bredere S&P 500-indeksen steg med 0,7 prosent. Teknologitunge Nasdaq ble også løftet av investorene med en oppgang på 0,73 prosent.

- De siste dagene i året og de første dagene i det nye året har en tendens til å være positive for markedene. Du må antakelig være en psykolog for å vite hvorfor, men disse dagene er generelt positive, sier sjefmarkedsstrateg Michael Sheldon hos Spencer Clarke, ifølge Marketwatch.

Sterke boligtall
Salget av nye boliger steg med 3,4 prosent i USA i november.

Statistikk fra det amerikanske Handelsdepartementet viser at veksten var klart høyere enn det som var ventet.

Tallknuserne hadde ifølge Bloomberg ventet at veksten i november ville bli på 1,6 prosent til 1.018.000 solgte enheter, mens det altså viste seg å ende på 3,4 prosent til en sesongjustert takt på 1.047.000 boliger sammenlignet med måneden før.

Salget har til nå falt med 15,3 prosent det siste året. Gjennomsnittsprisen for nye boliger som er solgt i USA steg til 257.100 dollar fra 243.800 dollar.

- Det gjenstår å se hva som skjer med boligmarkedet. Jeg tror fortsatt at det er problemer med antallet usolgte boliger og pantesøknader. Men november fataene har gitt markedet noe å ta et rally på i dag, sier Joe Battipaglia, sjefinvesteringsleder hos Ryan, Beck & Co., ifølge Marketwatch.

Burger & bil
Toyota satte ny rekord på handelen i Tokyo tidligere i dag etter at det skal ha vært møtevirksomhet mellom den japanske bilprodusenten og den amerikanske giganten Ford. Det skal angivelig dreie seg om mulig samarbeid innenfor selskapenes teknologiutvikling.

Toyota Motor Co. steg rundt 1,2 prosent, mens Ford Motor Co. ble belønnet med en vekst på to prosent på nyheten.

Butikkjedesalget for uken som endte lille julaften steg med 1,7 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Hurtigmaten kan også fort bli et samtaleemne etter at en leder for Burger King fortalte Daily Telegraph at salget i Storbritannia kan bli svakt. Årsaken skyldes at kjeden skal kutte ut reklame rettet mot barn her, og han anslo at dette kunne føre til en omsetningssvikt på mellom ti og 15 prosent. Selskapet har annonsert i dag at de skal rette søkelyset mot mennesker i alderen 18 til 34 år.Aksjen snublet lite på nyheten med en nedgang på 0,2 prosent.

Den viktige renten på tiårige statsobligasjoner steg fra 4,603 prosent til 4,657 prosent.

Den amerikanske valutaen svekket seg noe onsdag. Dollaren tapte med 0,4 prosent mot yenen.

Apple Computer Inc. tok seg kraftig inn etter å ha hatt store tap tidligere på dagen. En ny rapport skal ha avdekket at ledere i selskapet skal ha trikset med aksjeopsjoner i det som kan virke som årets finansskandale i USA.

Oljefall
Prisen på et fat olje, med referanseverdi WTI og levering i februar, endte ned 76 cents til 60,34 dollar fatet på råvarebørsen NYMEX.

Tegn på at etterspørselen etter fyringsprodukter er lavere enn vanlig har bidratt sammen med økt drivstoffproduksjon til at oljeprisen falt tilbake. Lavere etterspørsel og økt produksjon er ventet å bremse fallet i oljelagrene fra USA.

Temperaturene i det nordøstlige USA er høyere enn vanlig. Området som er nasjonens største forbruker av fyringsprodukter har dermed mindre behov for å fyre, og det fører til lavere etterspørsel. I morgen slippes de ukentlige tallene over oljelagrene fra USA.

Dagens nøkkeltall
Dow Jones +0,83% til 12.510,57

Nasdaq +0,73% til 2.431,22

S&P 500 +0,7% til 1.426,84

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere