Oslo (ANB): Intet mindre enn 7,2 millioner julepakker sendes av nordmenn i løpet av desember. De aller fleste er godt merket med både navn, adresse og postnummer.

Men hos noen slår julestresset inn, og pakker fyker av gårde uten adresse og kanskje uten navn også. Og da kommer Åse Lerfald inn i bildet.

Hun er Postens julegavedektektiv, noe som innebærer travle dager i desember.

- Knapt noe er mer gledelig enn å finne fram til rettmessig mottaker av julepakken. Jeg får ordentlig vondt inni meg når jeg står med en pakke til bestemor fra et barnebarn – uten adresse. Derfor legger vi ned mye arbeid i å finne rett mottaker, sier Åse.

Slik bør du gjøre
Julegavedetektiven elsker å løse mysterier, men mest av alt ønsker hun seg færrest pakker til sin avdeling.

- Husk helt riktig adresse. Er du i tvil, for eksempel dersom mottaker har flyttet, sjekk opp adressen. Riktig postnummer kan du finne i den nye kartløsningen på www.posten.no. Og legg pakkene i en skikkelig eske eller boblekonvolutt. Smartpost er det billigste og beste alternativet, lyder anbefalingen fra julegavedektektiven.

Mangler du en julegave, eller gikk det litt for raskt i svingene da du sendte av gårde pakkene? Da kan du sjekke om pakken er et av mysteriene som Åse og hennes kollegaer jobber med på www.posten.no og under fanen Jul oppe til høyre på siden.

Pakkene er detaljert beskrevet, og listen ligger ute til 1. februar 2010. Dersom du kjenner igjen en julegave på lista kan du ringe Postens Julegavetelefon på 23 14 90 90. (ANB)