RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Art of Taste

Juleølet er her

Til helgen er juleølet på plass i butikkhyllene. Art of Taste har testet nærmere 50 juleøl i fire forskjellige klasser. Se hvilke som er best.

Så er den tiden på året kommet igjen: Juleølet er her! Noen leverandører har tjuvstartet sesongen og startet leveranser allerede, mens mesteparten av juleølet blir tilgjengelig på lørdag 5. november, både i butikker, polutsalg og på utesteder.

Hele 47 sorter leveringsklare juleøl fant vi da vi gjorde research til denne testen, og de fordelte seg slik på fire klasser:

2 alkoholfrie juleøl.
27 juleøl med alkohol opp til 4,75 % abv (alcohol by volume) for salg i butikk.
10 tradisjonelle, sterke juleøl for salg på polet.
8 andre juleøl for salg på polet.

Testpanel
Alt ølet ble smakt av et panel ledet av Espen Smith. Espen har bakgrunn både som markedssjef i bryggeribransjen og daglig leder av forskjellige skjenkesteder. Han driver i dag egen og uavhengig virksomhet, der blant annet kurs og opplæring om øl utgjør en viktig del.

De andre paneldeltagerne var Eline Schulstock og Svein Kvinnsland. Eline er bryggeriutdannet fra USA, og er i dag bryggerimester ved Oslo Mikrobryggeri. Hvis noen aner en habilitetskonflikt, kan vi berolige med at Oslo Mikrobryggeri ikke leverer øl på flaske for salg i forretninger eller på polet. Svein er senior prosjektleder i e-læringsfirmaet Edvantage group, og meget ølinteressert. Han har blant annet arrangert egne private smakinger av øl i mange år, og holdt foredrag for entusiaster. Svein har også skrevet Art of Tastes ølguide.

Testmetodikk
Ølet ble testet hver klasse for seg, og samtlige øl ble smakt blindt. Hvert øl ble vurdert etter fem kriterier (vekting i parentes):

Utseende (1), Duft (2), Smak (3), Ettersmak (3) og Totalinntrykk (1).

Samlet poengsum for hvert øl ble så plassert inn i 100-poengskalaen som brukes i vinmiljøer, hvor 100 er best og 50 er dårligst.

Her er vinnerne i de fire klassene:

Santa Clausthaler, 0 % abv, 61 poeng
Lys brun med et greit skum. Lukter vørter. Smaken er mild, søt og ganske bitter. Tørr og bitter ettersmak.

Dahls Julebrygg, 4,5 % abv, 85 poeng
Kobberrød farge med et fint skum. Dufter lett av frukt og bær med innslag av sitrus og malt. Smaker fruktig og fyldig med innslag av karamell, aprikos, dadler og jul! Ettersmaken er fyldig, balansert, søtlig og ganske lang.

Aass Juleøl, 6,5 % abv, 92 poeng
Dyp kobberrød farge med et bra skum. Dufter kraftig av karamell og brente mandler. Smaken er komleks og preget av både friske og tørkede bær, karamell og sjokolade. Smaken utvikler seg. Ettersmaken er fyldig, bitter og fruktig. Et balansert og nydelig juleøl.

Regal Christmas, 8,1 % abv, 97 poeng
Dyp kobberrød farge med et tett skum. Dufter av julekake og agavesaft. Smaker komlekst og fyldig med fruktige og fyldige innslag av kirsebær, agave, aprikos, alkohol og kandissukker. Ettersmaken er lang, balansert og avrundet. Godteri for voksne!

På linkene nedenfor finner du anmeldelser av samtlige juleøl.

Alkoholfritt juleøl
Juleøl med opptil 4,75% abv
Tradisjonelt sterkt juleøl
Andre juleøl

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere