RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Julen er høytid for branner

1 av 5 har opplevd brannfarlige situasjoner i julen. Disse forholdsreglene bør du ta.

Nesten 20 % av de spurte i en undersøkelse TNS Gallup har gjennomført på oppdrag fra If, oppgir at de har opplevd brannfarlige situasjoner i forbindelse med julefeiringen.

- Når vi ser at åpen ild var årsaken til 37 % av boligbrannene i desember i fjor, er det all grunn til å rope et varsko, sier fagsjef Arne Lycke i If.

I desember i fjor ble det meldt inn til sammen 3 339 branner til forsikringsselskapene. Det betyr mer enn 100 brannskader om dagen – hver dag hele måneden. Åpen ild var årsaken til 37 % av brannskadene i desember i fjor. Som god brannårsak nummer to kommer elektrisk årsak med 20 % av brannene.

Til tross for at forsikringsbransjens egne tall viser at antall branner gikk ned i årets tre første kvartaler, øker antall dødsbranner. Det er en negativ utvikling i dødsbrannstatistikken de tre siste årene, men ifølge Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB) har det vært nedgang i antall branner og antall omkomne ved boligbranner i desember.

Færre brannfarlige situasjoner gir også færre branner
- Hvert år behandler vi i If mange tusen brannskader på hytter, hus og hjem. Vi vet derfor godt hva som er de største brannfellene. Vår anbefaling er derfor klar; rydd vekk alle brannfarlige juledekorasjoner. Reduserer vi antall nesten-branner i hjemmene er mulighetene store for at vi også reduserer antall branner betydelig, mener Lycke.

- Vi skal ikke ta fra folk kosen med telys og stearinlys, men sørg for å holde all åpen ild under oppsikt og plasser lysene slik at de ikke kan komme i kontakt med brennbare materialer, kommenterer Lycke.

Røykvarsleren – en reddende engel
Kun 48 prosent av de omkomne i boligbranner de siste fem år hadde røykvarsler montert i boligen - ifølge DSB.

- Før julen ringer inn er det uansett en god idé å sjekke at røykvarslerne virker. Batteriet bør byttes én gang i året, og vent ikke med å gjøre byttet til batteriet er utladet. Husk også at en røykvarsler maksimalt dekker 60 kvadratmeter. Det bør derfor være minst én per etasje og alltid én i tilknytning til soverommet, er anbefalingen fra Lycke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere