Senterpartiet fortsetter nedgangen fra forrige måned i Nettavisens desembermåling fra Sentio. For første gang på lang tid havner partiet under 10 prosent, med et resultat på 9,9 prosent. Det er tilbake 1,4 prosentpoeng fra november.

- Senterpartiet er i fritt fall. En oppslutning på 9,9 prosent er den svakeste målingen siden september 2018, sier administrerende direktør Arve Østgaard i Sentio til Nettavisen.

Se resultatene for alle partiene lenger ned.

Selv om Senterpartiets nedgang er innenfor feilmarginen i målingen, peker Østgaard på utviklingen over tid. På bare ett år har nemlig partiet falt som en stein.

I november i fjor ble de målt til over 20 prosent i flere nasjonale målinger, og på Sentios måling i januar i år fikk partiet hele 19,6 prosent.

- Partiet har på få måneder halvert oppslutningen, konstaterer Østgaard.

Les også: Hevder Støre og Vedum lar seg styre av SV: - Jeg er veldig skuffet

Her er resultatene for alle partiene:

- Folk er utålmodige

Senterpartiets resultat er også 3,6 prosentpoeng lavere enn valgresultatet i september, og oppslutningen ville ført til at de hadde mistet ti av sine stortingsrepresentanter.

- Vi har et større potensial enn denne målingen, sier Senterpartiets parlamentariske nestleder, Geir Pollestad, til Nettavisen om krisetallene.

Senterpartiet mister velgere til de fleste andre partier, med unntak av MDG og SV.

Pollestad påpeker at valgresultatet var det nest beste i partiets historie, og mener Hurdalsplattformen gir et godt utgangspunkt for de neste fire årene.

- Folk er utålmodige, og det med god grunn etter åtte år med Høyre-regjeringens sentraliseringsiver, sier han, og understreker:

- Nå har regjeringen lagt frem kraftfulle grep for å hjelpe folk med de høye strømprisene.Så skal vi hver dag jobbe for å gjøre oss fortjent tilliten folk ga oss i stortingsvalget, som bygger på tjenester nær folk, god beredskap i hele landet og nasjonalt eierskap til naturressursene.

Senterpartiets oppslutning det siste året:

Nettavisen har spurt om en kommentar til målingen fra Vedum, men han hadde ikke anledning på grunn av håndteringen av koronapandemien.

I målingen er 1000 personer spurt om hva de ville stemt om det var stortingsvalg i morgen. Målingen er tatt opp fra 7. til 13. desember. Endringene er imidlertid ikke signifikante for noen av partiene, altså mindre enn feilmarginene, som ligger fra 1,3 til 3,0 prosent.

Les også: Flykter fra Støre - Høyre er landets største parti

Avhengig av MDG

Men også Senterpartiets storebror i regjeringen, Arbeiderpartiet, faller i målingen. Partiet går mest tilbake av alle partiene, til et resultat på 25 prosent (-2,3).

Aps partisekretær, Kjersti Stenseng, mener de fortsatt har stor tillit.

- At vi er største parti på målingen viser tilliten folk har til at Arbeiderpartiet nå skal styre trygt fremover, sier Stenseng til Nettavisen.

Dersom stortingsmålingen hadde vært valgresultatet, ville regjeringspartiene og SV mistet sitt flertall i Stortinget, med til sammen 79 mandater (85 er flertall). Dermed ville Støre vært avhengig av støtte fra enten MDG eller Rødt for å få flertall.

De tidligere borgerlige regjeringspartiene og Frp, får til sammen 78 mandater, og heller ikke flertall. Det er en økning fra 67 mandater i november.

Stenseng viser til at landet står i en vanskelig situasjonen på flere områder.

- Regjeringa tar ansvar og kraftfulle grep i en krevende situasjon. Flere har det tøft og nå har det kommet kraftfulle tiltak for å lette byrden på strømutgiftene til folk. Nå går i tillegg alle tøffe tider i møte med nye koronarestriksjoner, sier Stenseng.

Høyre: - Utrolig hyggelig

Det er Høyre som stjeler flest velgere fra statsminister Jonas Gahr Støre, som går like mye fram som Ap går tilbake (+2,3 prosent). Høyre får et resultat på 23 prosent.

I stortingsvalget gjorde som kjent Høyre et rekorddårlig valg, og fikk 20,4 prosent av stemmene. Dermed måtte Erna Solberg overlate statsministerstolen til Støre.

Høyre er glad for at de nå øker i oppslutning igjen.

- Det er utrolig hyggelig med gode tilbakemeldinger fra folk. Det gir motivasjon til å fortsette arbeidet med å finne gode løsninger på de utfordringene folk og bedrifter står i, sier Høyre-nestleder Jan Tore Sanner til Nettavisen, og legger til:

- Disse utfordringene blir ikke mindre inn i en ny runde med svært inngripende tiltak. Høyre skal stå på for å gi folk og bedrifter mest mulig trygghet og forutsigbarhet gjennom nok en tøff runde.

Les også: Solberg ut mot Støres koronastrategi: - Fikk rådene for tre uker siden

Listhaug: - Ligger bakpå

Også Fremskrittspartiet kan være fornøyde, som nå igjen kan kalle seg landets tredje største parti, etter lenge å ha vært slått av Senterpartiet.

Partiet får en oppslutning på 11,7 prosent, som er fram 0,6 prosentpoeng fra november. Dette er omtrent det samme nivået som valgresultatet (11,6 prosent).

- Senterpartiet og regjeringen har gjort en svært dårlig jobb med å håndtere både strømkrisen og pandemien, sier Frp-leder Sylvi Listhaug i en kommentar til målingen.

Les også: Filleristes av Sylvi Listhaug etter USA-besøk: - Ikke til å tro

Listhaug trekker fram at Frp har kommet med flere forslag som kunne hjulpet folk med de høye strømregningene, blant annet en kontantutbetaling på 4000 kroner, i tillegg til å fjerne elavgiften og moms på strøm.

- Regjeringen ligger også bakpå med å sikre jobber og bedrifter når de ennå ikke har fått på plass både en lønnsstøtteordning og skikkelige kompensasjonsordninger som følge av mange bedrifter nok en gang blir tvunget til å stenge ned, sier hun.

Venstre går fram

Et annet parti som kan juble, er Venstre, som fortsetter oppturen. Det tidligere regjeringspartiet går fram 0,8 prosentpoeng, til 5,8 prosent.

- Det er den beste målingen siden mai 2014 (5,9 prosent). Partiet har økt oppslutningen jevnt og trutt gjennom hele året, sier Østgaard hos Sentio.

Til sammenligning hadde Venstre en oppslutning på 2,6 prosent i januar.

- Dette er veldig hyggelige tall og viser at det blir lagt merke til at Venstre gjennom høsten har vært en tydelig liberal stemme i Stortinget, sier Venstre-leder Guri Melby til Nettavisen.

Les også: Venstre-lederen langer ut mot MDG: - Mageplask

Melby mener det er partiets arbeid med rusreformen, for en mer human ruspolitikk, klimatiltak og behovet for å sikre arbeidsplassene som nå gir uttelling.

- Vårt mål er å vokse og bli større for å trekke norsk politikk i en grønnere og mer liberal retning, sier hun.

MDG faller igjen

Verre går det derimot med Miljøpartiet de Grønne (MDG), som etter å ha havnet over sperregrensen på fire prosent i november, nå faller til 3,5 prosent.

- MDG har en fallende tendens. Fra toppnoteringen i oktober 2019 med 7,7 prosent har det stort sett gått nedover, sier Østgaard.

Oppslutningen for partiet er altså mer enn halvert på drøye to år.

- Akkurat nå står vi midt i en pandemi som nok en gang har blusset opp, og det påvirker naturlig nok meningsmålingene. Det viktigste er likevel at vi politikere nå står sammen om å håndtere utfordringene vi står overfor, sier MDGs fungerende partileder, Kriss Rokkan Iversen, til Nettavisen.

Les også: Tjener dobbelt så mye som Raymond Johansen

For regjeringens støtteparti SV går det imidlertid bedre. Selv om partiet går noe tilbake fra november (-0,4), er de landets femte største parti med 8,1 prosent.

Også partiet Rødt går fram, fra 5,1 til 5,6 prosent. Mens KrF, som nylig fikk ny partileder, faller som MDG under sperregrensen. Det til et resultat på 3,5 prosent.

Les også: Gir millioner i piggdekkstøtte til syklister: - Burde heller vært brukt på asfalt

Størst av de minste

Gruppen «Andre partier», partiene som ikke er representert på Stortinget, ender på 3,8 prosent i målingen. Det er fram 0,9 prosentpoeng fra valgresultatet.

Størst er Demokratene, med en oppslutning på 2,2 prosent (+1,3). Deretter kommer og Industri- og næringspartiet med 0,6 prosent (-0,2) og Pasientfokus med 0,4 prosent (+0,1). Sistnevnte ville med et slikt resultat mistet sin ene stortingsplass.

Partiet De Kristne får 0,2 prosent, mens partiene Liberalistene, Sentrum og Piratpartiet får 0,0 prosent i målingen.

Sjekk ut Nettavisenes siste stortingsmålinger:

November: Verste Sp-måling på tre år: - Har ikke innfridd
Oktober: Faller mest av alle: Storsmell for MDG
September: Kunne endret Norge: Disse tallene kommer 12 dager for sent for MDG
August: Ny smell for Vedum: MDG øyner håp om helt ny regjering
Juni: Lanserte seg selv som statsminister: Slik reagerte velgerne

Tar velgere fra Sp

Ser man på bakgrunnstallene til målingen, så stjeler de fleste partiene velgere fra Senterpartiet. Flest tar Høyre og Frp, om lag 12.000 velgere hver. Rødt tar om lag 8000 velgere, og Arbeiderpartiet, KrF og Venstre stjeler rundt 4000 velgere. Fleste setter seg imidlertid på gjerdet, totalt 61.000 velgere.

Den største lekkasjen fra Arbeiderpartiet går til SV, som tar et stort jafs av deres velgere. Over 40.000 Ap-velgere sier de heller vil stemme på SV. Høyre forsyner seg med 24.000 av partiets velgere.

Les også: Ap innfrir ikke egne 100-dagersløfter

- Venstre tar velgere fra KrF, Rødt, Sp, SV og usikre velgere, legger Østgaard til.

Mest usikre velgere, velgere som stemte på partiene i valget, men som nå er usikre på valget, har KrF (19,6 prosent) og Venstre (19,4 prosent). En del tvilende velgere har også Senterpartiet (15,3 prosent) og Arbeiderpartiet (14 prosent).

Av de som oppgir at de ikke stemte i stortingsvalget, svarer flest at de nå vil stemme Arbeiderpartiet (20 prosent). Deretter kommer Høyre (16 prosent), Venstre (9 prosent) og Frp (6 prosent).