*Nettavisen* Nyheter.

Julestormer krevde 14 liv i USA

FLERE DØDE: Julestorm i USA krevde 14 menneskeliv. Foto: NTB Scanpix

Redningsmannskaper og fortvilte ofre tok fredag fatt på et enormt oppryddingsarbeid etter tornadoene som krevde minst 14 liv i en rekke delstater i USA i julen.

25.12.15 22:46

Stormene forårsaket store materielle ødeleggelser i en rekke tettsteder fra Alabama i sør til Illinois i nord.

Over tolv tornadoer rammet seks delstater, og aller hardest rammet var Mississippi, der uværet førte til at guvernør Phil Bryant erklærte unntakstilstand i sju fylker. Her er sju mennesker bekreftet omkommet, mens 60 er skadd. Én person er savnet.

– Vi opplever noe springflo i dag, og det er nå storm i fem fylker. Kartlegging av skader pågår fortsatt, sier Brett Carr i Mississippis krisemyndigheter første juledag.

I nabostaten Tennessee er det bekreftet seks omkomne som følge av uværet. Tre av de døde ble funnet i en bil som hadde havnet i ei elv. En person døde i Arkansas.

Det er uvanlig mildt for sesongen i Midtvesten, og uværet skyldes varm, fuktig luft fra Mexicogolfen som treffer kaldere, tørrere luft fra Canada. Stormene som nå rammer regionen denne julen, er typisk for vår- og sommermånedene. Det er sjelden at USA rammes av tornadoer i desember.

Samtidig fikk amerikanerne på Østkysten en uvanlig varm jul. I storbyen New York ble det satt temperaturrekord både julaften og første juledag, med henholdsvis 22 og 19 grader. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag