RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Julestormer krevde 14 liv i USA

FLERE DØDE: Julestorm i USA krevde 14 menneskeliv.
FLERE DØDE: Julestorm i USA krevde 14 menneskeliv. Foto: NTB Scanpix
Sist oppdatert:
Redningsmannskaper og fortvilte ofre tok fredag fatt på et enormt oppryddingsarbeid etter tornadoene som krevde minst 14 liv i en rekke delstater i USA i julen.

Stormene forårsaket store materielle ødeleggelser i en rekke tettsteder fra Alabama i sør til Illinois i nord.

Over tolv tornadoer rammet seks delstater, og aller hardest rammet var Mississippi, der uværet førte til at guvernør Phil Bryant erklærte unntakstilstand i sju fylker. Her er sju mennesker bekreftet omkommet, mens 60 er skadd. Én person er savnet.

– Vi opplever noe springflo i dag, og det er nå storm i fem fylker. Kartlegging av skader pågår fortsatt, sier Brett Carr i Mississippis krisemyndigheter første juledag.

I nabostaten Tennessee er det bekreftet seks omkomne som følge av uværet. Tre av de døde ble funnet i en bil som hadde havnet i ei elv. En person døde i Arkansas.

Det er uvanlig mildt for sesongen i Midtvesten, og uværet skyldes varm, fuktig luft fra Mexicogolfen som treffer kaldere, tørrere luft fra Canada. Stormene som nå rammer regionen denne julen, er typisk for vår- og sommermånedene. Det er sjelden at USA rammes av tornadoer i desember.

Samtidig fikk amerikanerne på Østkysten en uvanlig varm jul. I storbyen New York ble det satt temperaturrekord både julaften og første juledag, med henholdsvis 22 og 19 grader. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere