*Nettavisen* Nyheter.

Julia Timosjenko kan settes fri

Ukrainas folkevalgte har vedtatt en lov som åpner for at opposisjonsleder Julia Timosjenko kan løslates. Foto: (Afp)

21.02.14 19:39

Kiev (NTB-DPA/Nettavisen): Ukrainas folkevalgte har endret grunnloven, innskrenket presidentens makt og vedtatt en lov som åpner for at opposisjonsleder Julia Timosjenko kan løslates. Spørsmålet er om det er nok til å blidgjøre demonstrantene.

Nasjonalforsamlingens vedtak innebærer at straffeloven blir endret slik at forholdene Timosjenko er dømt for, ikke lenger er straffbare, melder DPA. Avstemningen ble sendt direkte på ukrainsk fjernsyn.

Timosjenko var en av lederne for oransjerevolusjonen i 2004 og har tidligere vært Ukrainas statsminister. Hun ble i oktober 2011 dømt til sju års fengsel for maktmisbruk i forbindelse med en gassavtale hun inngikk med Russland.

Året før stilte hun som presidentkandidat, men tapte mot nåværende president Viktor Janukovitsj med knapp margin.

Timosjenko har fra sin fengselscelle oppmuntret demonstrantene til å fortsette protestene mot Janukovitsj. Hun har hele tiden hevdet at hun er en politisk fange som er uskyldig dømt.

Da Ukraina forhandlet om en samarbeidsavtale med EU i fjor, var ett av EUs krav at Timosjenko skulle få reise til Tyskland for å få behandling for ryggplager. Samarbeidsavtalen ble aldri undertegnet fordi Janukovitsj trakk seg i siste liten.

Avtale

Janukovitsj og opposisjonsledere ble tidligere fredag enige om en avtale som skal få slutt på volden i Ukraina. Ett av de viktigste punktene var at grunnloven skulle endres slik at nasjonalforsamlingen får mer makt og president Janukovitsj mindre.

Fakta

Fakta om Julia Timosjenko


Kort tid etter at avtalen ble kjent, kom meldingen om at nasjonalforsamlingen hadde sørget for å endre grunnloven. Deretter stemte de folkevalgte gjennom det ene forslaget etter det andre i tråd med avtalen. I tillegg kom det melding om at 28 parlamentarikere hadde forlatt regjeringspartiet.

Spørsmålet er likevel om avtalen og de raske vedtakene vil være nok til å stagge demonstrantene i Kievs gater.

Deres krav om at Janukovitsj må gå av, er ikke innfridd. I stedet skal det dannes en ny samlingsregjering, mens Janukovitsj blir sittende fram til et nyvalg som skal holdes innen desember.

Fortsatt protest

Fredag ettermiddag ble det meldt at flere hundre demonstranter marsjerte mot nasjonalforsamlingen fordi de ikke var fornøyde.

«Maidan ikke fornøyd med dagens avtale. Flere hundre marsjerer mot nasjonalforsamlingen og presidentens kontorer nå. Og politiet har trukket seg ut», skriver Christopher Miller, redaktøren i nettavisen KyivPost, i en Twitter-melding.

Russland, som er Janukovitsjs støttespiller, ser heller ikke ut til å være helt fornøyd.

- Russland har ikke signert avtalen, men vil ønske velkommen et fredelig utfall, het det i en uttalelse fra russisk UD fredag kveld.

En russisk utsending sa samme dag at det gjenstår flere spørsmål, og at drøftingene fortsetter. Avtalen ble fremforhandlet ved hjelp av utenriksministeriene fra Tyskland, Frankrike og Polen.

Sparket innenriksminister

Nasjonalforsamlingen har også vedtatt at flere hundre personer som er blitt pågrepet under de tre måneder lange protestene, skal settes fri uten betingelser. Et annet vedtak er at innenriksminister Vitalij Zakhartsjenko avsettes. 332 av 383 parlamentarikere stemte for forslaget.

Zakhartsjenko er blant dem som har fått hovedansvaret for at flere titalls personer er drept i Kievs gater de siste dagene. Så sent som torsdag varslet han at opprørspolitiet var blitt utstyrt med tyngre skyts. Samme dag ble over 60 demonstranter drept, og alle hadde skuddskader, ifølge opposisjonens helsepersonell.

Zakhartsjenko er et hatobjekt blant demonstrantene på Uavhengighetsplassen i Kiev, og hans avgang vil bli oppfattet som en seier for protestbevegelsen.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.