RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Junkfood gir lavere IQ

Foto: Thinkstock
Barn som spiser mye ferdigmat kan få lavere IQ enn andre barn, mener forskere.

(SIDE2:) Ifølge The Daily Mail kan forskjellen på et barn som spiser i overkant mye junkfood som pizza, pommes frites og kjeks, få en forskjell i målt IQ på fem poeng. Om barnet overlever på den dietten før det fyller tre, nytter det ikke med en sunnere meny etter hvert, skriver avisen.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Tok hensyn til mor
Det er et studie ved Bristol University som viser dette. Studiet tok hensyn til sosial klasse, amming og hvor mye moren visste om ernæring.

Forskerne sier at god ernæring er svært viktig de første tre årene av et barns liv fordi det er da hjernene vokser fortest. En diett med mye fett, sukker og ferdigmat kan gjøre at barnet får for lite vitaminer og andre næringsstoffer som hjelper hjernen å nå sitt potensiale.

LES OGSÅ: - Nei, jeg vil ikke spise!

Studien er en del av Avon Longitudinal Study of Parents and Children som fra 1990-årene har fulgt 14.000 barn i England.

Må ikke dominere
Foreldrene har oppgitt diett for sine barn da de var tre, sju og åtte år gamle. Ved åtte års alder har barna blitt IQ-testet. Det viste seg at den gruppen med dårligst ernæring scoret i gjennomsnitt fem poeng lavere enn de med en sunn, normal diett. Dette er en diett som inneholder grønnsaker, frukt og mat laget mer fra grunnen av.

- Det betyr ikke at du ikke skal gi barnet ditt pizza, brus eller pommes frites, men det bør ikke dominere det daglige kostholdet, sier legen Pauline Emmett.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere