*Nettavisen* Nyheter.

Jurister vil bruke videoopptak i flere rettsinstanser

Oslo (NTB): For å forenkle rettsprosessen vil Norges Juristforbund gjøre videoopptak av forklaringer i tingretten. Ved behandling i lagmannsretten kan opptakene brukes istedenfor at de involverte må forklare seg på nytt.

I dag må ofre ofte forklare seg tre ganger i samme sak, for politiet, tingretten og til slutt i lagmannsretten hvis det blir ankesak. Norges Juristforbunds leder Curt A. Lier mener dette er dyrt og unødvendig, skriver Aftenposten.

- Ofre, vitner og pårørende utsettes for en enorm, unødig belastning når de må forklare seg igjen og igjen. Rettsprosessen blir dertil unødig langvarig og ressurssløsende. Dagens ordning er en fare for rettssikkerheten, mener han.

Han viser til at Sverige siden 2008 har benyttet lyd- og videoopptak i alle ankesaker. Kun hvis det er bruk for supplerende opplysninger blir vitner og sakkyndige innkalt på nytt.

Lier foreslår at det gjøres videoopptak av samtlige straffesaker og sivile saker i tingretten og at disse i lagmannsretten skal erstatte nye forklaringer fra tiltalte, vitner, pårørende og sakkyndige.

- Jeg tror mange vil se det meningsløse i en ny rettsrunde der tiltalte igjen forteller i detalj om sin udåd, og hvor eksempelvis voldtektsofre må rippe opp i sitt livs verste opplevelse, mener han. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.