*Nettavisen* Nyheter.

Juryen mener Rune Øygard er delvis skyldig

Frikjenner Rune Øygard for overgrep mot barn under 14 år, men mener han forgrep seg på jenta før hun fylte 16 år. Følg saken live.

10.10.13 13:38

HTML EMBED

Dermed har juryen ikke festet litt til den nå 17 år gamle jentas forklaring om at tidligere ordfører i Vågå, Rune Øygard, første gang gjennomførte samleie med henne under en hyttetur da hun var 13 år gammel. Derimot synes juryen å ha trodd henne på at de to var i et kjærlighetsforhold som hadde en betydelig seksuell komponent.

I tingretten var dommen mot Rune Øygard knusende, og de trodde fullt og helt på jentas forklaring. Nå er han imidlertid frikjent for et tiltalepunkt som tingretten mente han hadde gjort seg skyldig i.

Øygard er dermed frikjent for det desidert alvorligste punktet i tiltalen; samleie med barn under 14 år. Han må likevel forberede seg på å sone straff for seksuell omgang med det samme barnet mens hun var mellom 14 og 16 år gammel.

Juryen i Eidsivating lagmannsrett avsa kjennelsen mot tidligere ordfører i Vågå, Rune Øygard (54), onsdag, etter fem timers drøfting av bevisene. Den må ikke begrunne sin avgjørelse, og oppgir heller ikke hvor mange som stemte for frikjennelse og motsatt.

Fortvilet Øygard
Fagdommerne i overgrepssaken mot Rune Øygard godtok juryens kjennelse.

Rune Øygard ble åpenbart svært fortvilet over kjennelsen, skjulte ansiktet i hendene og ba kort tid etter om lov til å forlate salen.

Konstituert lagmann Ørnulf Røhnebæk slo fast at kjennelsen var lovlig avsagt og hadde ikke innvendinger mot lovanvendelsen.

Røhnebæk plukket så ut fire jurymedlemmer som skal delta i straffeutmålingen. Den prosessen begynner allerede torsdag morgen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Satt i fem timer
De ti jurymedlemmene varslet retten i 14.30-tiden om at de hadde kommet fram til svaret på de to spørsmålene i overgrepssaken mot tidligere ordfører Rune Øygard. Da hadde de sittet sammen i om lag fem timer og drøftet bevisene i saken.

Retten ble satt klokken 15.15. Da gjorde juryformannen det klart for dommerne og aktørene at Øygard er delvis skyldig. De måtte besvare to spørsmål:

1. Har Øygard hatt samleie med fornærmede i saken før hun fylte 14 år.

2. Har Øygard hatt seksuell omgang med fornærmede etter at hun fylte 14 år og før hun fylte 16 år.

Førstnevnte ble Øygard altså frikjent for.

Juryen trengte ikke å finne bevist hele hendelsesforløpet jenta har lagt for dagen for å svare ja på spørsmål nummer 2. Hvis de mener det er bevist ett tilfelle av seksuell omgang, for eksempel samleie eller masturbasjon, måtte de svare ja. Juryen begrunner uansett aldri sine kjennelser. Omfanget av den seksuelle omgangen kommer dommerne som skal utmåle straffen i så fall til å ta stilling til i neste omgang.

Trenger ikke bevis for 50 samleier
Overddommeren i ankesaken begynte onsdag morgen sin veiledning til juryen, den såkalte rettsbelæringen. Den skulle gi de ti jurymedlemmene kunnskap om hvordan loven skal brukes, og hvordan bevisene kan vurderes. Juryen er suveren i sin vurdering av bevisene, og lagmannen peker i rettsbelæringen derfor bare ut mulige veier juryen kan ta.

- Vi skiller mellom skyld og straffeutmåling i lagmannsretten. Derfor er det ikke nødvendig at dere må finne bevist alle tilfellene som har vært omtalt i bevisførselen, sa konstituert lagmann Ørnulf Røhnebæk onsdag formiddag.

Han understreket at juryen skal vurdere Øygards beviser mot påtalemyndighetens beviser – og at saken ikke dreier seg om en kamp mellom jentas og Øygards troverdighet satt opp mot hverandre. De eneste bevisene han framhevet var Skype- og SMS-kommunikasjonen, og at den måtte sammenholdes med forklaringene til tiltalte og fornærmede.

- Rettsbelæringen var akkurat sånn den skal være, kort, nøytral og ryddig. Da vil juryen kjenne at det er den som har ansvaret for kjennelsen og ikke lagmannen, sa Øygards forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen, til NTB da retten var hevet og juryen hadde trukket seg tilbake onsdag formiddag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fakta om Øygard-saken:

* Rune Øygard (54) ble i Eidsivating lagmannsrett onsdag frikjent for å ha hatt samleie med ei jente før hun fylte 14 år, men ble kjent skyldig i å ha hatt samleie med henne etter at hun fylte 14 år, men før hun fylte 16 år.

* Torsdag holdes straffeutmålingsprosedyrer. Dommen er ventet om en til to uker.

* Rune Øygard ble i Sør-Gudbrandsdal tingrett i desember i fjor funnet skyldig på begge tiltalepunkter og dømt til fire års fengsel. Øygard ble også dømt til å betale 150.000 kroner i oppreisning til jenta. Han anket saken på stedet.

*Ankesaken startet i Eidsivating lagmannsrett på Hamar mandag 22. april.

* Øygard har hele tiden nektet straffskyld.

* Rune Øygard representerer Arbeiderpartiet og har vært ordfører i Vågå kommune i Ottadalen siden 1995. Han ble av et enstemmig kommunestyre først innvilget permisjon med full lønn til saken mot ham var over.

* Etter at Øygard ble dømt i desember i fjor, søkte han avskjed som ordfører.

* Politiet startet etterforskning i saken etter at jentas familie anmeldte Øygard 25. september 2011. Statsadvokaten i Hedmark og Oppland tok ut tiltale mot ordføreren 29. mars 2012.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.