*Nettavisen* Nyheter.

Juryen var i tvil om Zimmermans skyld

Foto: Jason Redmond (Reuters/NTB Scanpix)

Juryen i drapssaken mot George Zimmerman var først delt på midten om skyldspørsmålet. Men det kokte ned til at de fleste trodde det var han, og ikke Trayvon Martin, som ropte på hjelp.

New York (NTB-Reuters-AFP): Frikjennelsen av Zimmerman har utløst omfattende protester og bitre anklager om rasisme i det amerikanske rettssystemet, men ett av de seks jurymedlemmene bedyrer i et intervju med CNN at ingen i juryen mente at saken dreide seg om rase.

Jurymedlemmet, som stilte opp anonymt under betegnelsen B-37, mener at Zimmerman kunne forsvare å skyte mot Martin fordi han fryktet for sitt liv.

Zimmermans forsvarere hevdet at Martin angrep vekteren Zimmerman, og at Zimmerman skjøt i selvforsvar.

Aktoratet derimot, sa at Zimmerman, som er hvit, tok feil da han trodde den ubevæpnede svarte tenåringen Martin var kriminell.

Aktoratet mente at han forfulgte Martin fordi han var svart, og framprovoserte situasjonen.

Delt på midten
Ifølge B-37 gikk tre av de seks kvinnelige jurymedlemmene i begynnelsen inn for frikjennelse, mens to ville ha Zimmerman dømt for forsettlig drap, og én mente det var et overlagt drap.

- Det var et par av oss som ville ha ham dømt for noe. Og etter time etter time etter time med rådslagning om lovteksten, og etter å ha lest den om igjen og om igjen, fant vi ut at det ikke var noen annen utvei, sier B-37.

Det avgjørende spørsmålet ble til slutt hvem de trodde det var som ropte på hjelp i bakgrunnen av nødanropet til politiet i Florida.

- Jeg tror det antakelig var George Zimmermans stemme. Alle utenom kanskje én var enig, sa hun.

- Jeg er ikke i tvil om at George fryktet for sitt liv i den situasjonen han var i, la hun til. Hun mener likevel at begge var ansvarlig for at situasjonen oppsto, og at begge kunne snudd ryggen til og unngått at det endte i tragedie.

Dropper bokplaner
B-37 hadde planer om å skrive en bok om hvorfor hun fant Zimmerman uskyldig, men hennes bokagent opplyser nå at hun har droppet planene.

Det er uklart hvorfor medlemmet av juryen har kommet på andre tanker.

Men hun opplyser at hun ikke fullt ut forsto hvor stor medieinteresse saken ville få.

«Nå som jeg er sammen med familien min og tilbake i samfunnet, har jeg innsett at det beste for meg er ikke å skrive noe slikt, men heller å komme tilbake til hverdagslivet slik det var før jeg satt i denne juryen», heter det i en uttalelse.

B-37 sier at juryen, som besto av fem hvite kvinner og én latinskættet, ikke drøftet spørsmålet om rase, og ikke trodde rase var en faktor i drapet.

Men etter at dommen falt, er rasespørsmålet blitt sentralt.

Sinte demonstranter spør om utfallet virkelig ville blitt det samme om Martin var hvit og Zimmerman svart.

Fortsetter etterforskning
USAs justisminister Eric Holder bekrefter at hans departement fortsetter å etterforske skytingen. Trayvon Martins død var tragisk og unødvendig, ifølge Holder. Justisdepartementet vil handle «i samsvar med fakta og loven», understreket han på landsmøtet i kvinneforeningen Delta Sigma Theta.

- Uavhengig av de juridiske beslutninger som blir tatt, mener jeg at denne tragedien gir landet vårt enda en anledning til å snakke ærlig om de kompliserte og følelsesladde spørsmålene denne saken har reist, sa Holder på møtet.

Selv om Zimmermann ble frikjent for anklagen om drap i henhold til loven i Florida, kan amerikansk påtalemyndighet ta ut tiltale i henhold til en føderal lov om hatkriminalitet.

Noen borgerrettighetsaktivister forsøker å påvirke påtalemyndigheten til å gjøre det.

Loven om hatkriminalitet krever i så fall at påtalemyndigheten kan bevise at Zimmerman, som har latinamerikansk bakgrunn og er hvit, skjøt Martin, som var svart, på grunn av en rasistisk holdning. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag