Gå til sidens hovedinnhold

Jurylederen om det nye Munchmuseet: – Det ser helt skrekkelig ut

Lederen av juryen som enstemmig valgt Lambda-prosjektet, kaller bygget som skal huse det nye Munchmuseet for «skrekkelig».

– Det ser helt skrekkelig ut. Jeg er veldig skuffet over at man har tatt et valg om å forandre en så viktig del av prosjektet, sier arkitekt Helle Søholt i det danske arkitektfirmaet Gehl til Aftenposten.

Hun ledet juryen som i 2009 enstemmig kåret Abalos Herreros Arquitectos’ forslag til vinner av konkurransen om å bygge nytt Munch-museum. Den gangen ble det nye Munchmuseet presentert som et «lystårn», men siden den gang har glass blitt byttet ut med 4000 perforerte aluminiumsplater, hvilket har resultert i mørkere vegger og en mye større kontrast til Operabygningen.

Tror ikke de ville vunnet med ny fasade

Søholt tror ikke at Lamda ville blitt valgt dersom juryen visste at fasaden ville endres.

– Nei, det tror jeg ikke. Den gjennomskinnelige fasaden som en kontrast til operaen i bakgrunnen, var en så fundamental del av dette prosjektet, sier Søholt.

Avgjørelsen om å erstatte glassfasaden med aluminium ble tatt allerede i 2011. Bakgrunnen for å endre fasaden var kostnader, klimakrav, risikovurdering, ifølge foretaket Kultur- og idrettsbygg Oslo FK, som er byggherre for prosjektet.

Museet har en prislapp på nesten 2,8 milliarder kroner og åpner i Bjørvika i 2020.

Les også: «Byens desidert styggeste bygg» skal bli kunstmuseum til en halv milliard

Hagen: - Mørk, tung kloss

Flere har gått hardt ut mot om hvordan bygget nå ser ut. Nettavisen snakket også denne uken med Frps gruppeleder i Oslo bystyre, Karl I. Hagen, som beskrev bygget som en mørk, tung kloss:

Hagen og Fremskrittspartiet var sterkt imot at Munch-museet skulle flytte til Bjørvika, og at det såkalte Lambda-bygget skulle bygges.

- Jeg synes bygningen ikke er noe pen, og er ikke imponert. Den passer ikke inn der, sier Hagen til Nettavisen.

- Men vårt hovedargument mot var kostnadene, både ved å bygge og selvsagt også driften bygningen etterpå, sier han.

Les mer: Carl I. Hagen: - Munch-museet er blitt en mørk, tung kloss

Mener det er for tidlig å dømme

Byråd for kultur, idrett og frivillighet, Rina Mariann Hansen (Ap), forsvarer på sin side Munch-museet. Hun sier denne uken til Nettavisen at hun tror mange vil bli glad i bygget, og mener det er tidlig å gi en dom over det nye museet.

- Vi åpner ikke dørene før neste år og det skal mye på plass. Byggeplassen utenfor blir en fin park, og museet skal fylles av kunst, folk og liv. I det nye museet blir det mye større utstillingsområder, det blir mulig å vise mer av den flotte samlingen vi eier, men også viktige utstillinger som vi får låne hit i bytte mot at utenlandske museer får låne bilder av oss, sier hun.

Les også: Politikerne lovet badeland på Tøyen samtidig som Munchmuseet - men badet fra 1976 står der fortsatt

Kommentarer til denne saken