*Nettavisen* Nyheter.

Jusjtsjenko vil ha fredsstyrke til Ukraina

Ukrainas tidligere revolusjonshelt og president Viktor Jusjtsjenko ser behov for større internasjonalt engasjement i konflikten i hjemlandet. Foto: (Scanpix)

Stormakter må engasjere seg sterkere i Ukraina-konflikten og ta på seg oppdraget med å kontrollere grensen mot Russland, mener landets tidligere president Viktor Jusjtsjenko.

– En fredsbevarende styrke er nøkkelen til å begrense konflikten og til sist få slutt på den, sier han i et intervju med NTB.

Jusjtsjenko understreker at dette krever at landene som i 1994 garanterte for Ukrainas grenser da landet frivillig ga slipp på sine atomvåpen, må engasjere seg sammen med europeiske institusjoner.

Han mener en internasjonal fredsoperasjon vil kunne brukes både til å kontrollere grensen mellom opprørskontrollerte og regjeringskontrollerte områder i Øst-Ukraina, og selve grensen mellom Russland og Ukraina.

– Vi savner at europeiske institusjoner involverer seg, sier Jusjtsjenko, som onsdag taler under Oslo Freedom Forum.

I tråd med en våpenhvile inngått i februar har kampene i Øst-Ukraina avtatt i intensitet. Men en politisk løsning virker fortsatt langt unna, og listen over uavklarte punkter er lang.

– En skam

Viktor Jusjtsjenko var den store helten under det oransje, provestlige folkeopprøret i Ukraina i 2004 og ble forgiftet før valget – ifølge ham selv under en lunsj med sjefen for landets sikkerhetstjeneste.

Han ble president etter omvalget, men samarbeidet med de øvrige provestlige kreftene gikk dårlig. I 2010 kom oransjerevolusjonens taper, Viktor Janukovitsj, tilbake til makten. Janukovitsj ble styrtet under et nytt folkeopprør vinteren 2014.

Jusjtsjenko har etter at han gikk av ikke klart å komme tilbake på den nasjonale, politiske scenen. Men etter 20 år i toppen av ukrainsk politikk, kjenner han landets problemer godt.

Siden han forlot presidentstolen har situasjonen gått fra vondt til verre i Ukraina, som ble en selvstendig nasjon først i 1991. Etter opprøret i fjor vinter har Russland annektert Krim-halvøya og anklages dessuten for å støtte opprøret i Øst-Ukraina med soldater og våpen.

– Når man tenker på at vi er i Europa i det 21. århundre, kunne jeg aldri forestilt meg at en imperiemakt ville bruke en militær invasjon på denne måten. Det er en skam å gå tilbake til slike imperiale, føydale tider, sier han.

Brutal krig

Jusjtsjenko ønsker alle forsøk på dialog velkommen, men slår fast at ingen av dem foreløpig har ført fram. Han minner om at situasjonen i Ukraina og andre «frosne» konflikter som Abkhasia, Sør-Ossetia eller Transdnjestr er alvorlige sikkerhetsproblemer i Europa.

– Vi må forstå at vi har hatt krig i Ukraina i tolv måneder. Over 10.000 mennesker er drept. Hver dag mister soldater livet, sier den tidligere presidenten.

– Vi må erkjenne at dette er blant de mest brutale, militære konfliktene som skjer i Europa nå.

Jusjtsjenko mener Ukraina må stake ut sin egen kurs og ikke basere sin politikk på gjetninger om hva som blir det neste trekket fra Russlands president Vladimir Putin.

– Jeg vet at hvis vi ikke gjør noe, kommer han bare til å fortsette å trappe opp sin invasjon. Ballen ligger på vår banehalvdel, så vi må ta initiativet, sier han.

– Ærlig talt er jeg alltid forsiktig med å forutsi hva russisk politikk handler om. Jeg vet at de kan komme med noen svært ubehagelige overraskelser for ukrainerne. De siste 350 årene har de aldri latt oss være i fred.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.