RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jusprofessor støtter asylforslag fra Tybring-Gjedde

POSITIV: - Det er ingen tvil om at hvis det finnes en løsning i nærheten av hjemlandet til flyktninger, kan det både være bedre for flyktningene og billigere enn å motta dem i eksempelvis Norge, sier professor Mads Andenæs.
POSITIV: - Det er ingen tvil om at hvis det finnes en løsning i nærheten av hjemlandet til flyktninger, kan det både være bedre for flyktningene og billigere enn å motta dem i eksempelvis Norge, sier professor Mads Andenæs.
Sist oppdatert:
Jusprofessor  Mads Andenæs støtter en FN-finansiert mottaksstruktur.

Frps Christian Tybring-Gjedde vil avslutte den nasjonale behandlingen av asylsøknader og opprette ett felles FN-finansiert europeisk asylmottak, fortrinnsvis i Tyrkia.

Det vil bli stort:

- Mottaket må kunne ta hånd om dem som til enhver tid søker om beskyttelse og antallet vil derfor variere avhengig av behovet som melder seg. Med bakgrunn i det svært høye antallet flyktninger vi i dag opplever, er det ikke unaturlig å legge til rette for en mottaksstruktur som kan håndtere og huse én til to millioner asylsøkere, sier Tybring-Gjedde til Nettavisen.

- Veldig godt forslag
Jus-professor Mads Andenæs følger Tybring-Gjedde langt på vei:

- Tybring-Gjedde har helt rett i at Norge må bidra mer til å løse flyktningproblemene, også utenfor Norges grenser, sier Andenæs til Nettavisen.

Frps Christian Tybring-Gjedde går offensivt til verks.

- Det er ingen tvil om at hvis det finnes en løsning i nærheten av hjemlandet til flyktningene, kan det både være bedre for flyktningene og billigere enn å motta dem i for eksempel Norge. Sånn sett er dette et veldig godt forslag, og det er bare å presse på for å få satt av penger til å bistå, for eksempel FNs høykommissær for flyktninger og forskjellige hjelpeorganisasjoner, i deres arbeid, understreker Andenæs.

- Grunnleggende og ubetinget positivt

- Hva er positivt og negativt med et FN-finansiert asylmottak?

Flyktninge-
regnskapet.

- Det er mange spørsmål ved dette som jeg ikke har oversikt over. Men det er grunnleggende og ubetinget positivt til å bidra med mer midler til FN og arbeidet til andre hjelpeorganisasjoner, mener han.

- Færre vil søke asyl til Norge

- Hvilke konsekvenser vil dette kunne få for Norge?

- At dette rent faktisk vil kunne innebære at færre søker asyl i Norge, må være en god ting - hvis det er bedre for flyktningene å være nær hjemlandet sitt.

- Urimelig å samle to millioner

- Ser du noen haker ved dette forslaget?

- Jeg synes det er positivt med et så hyggelig forslag fra Tybring-Gjedde. Jeg har stor tillit til ham som en ærlig og skikkelig mann, som prøver å gjøre det beste ut av sin stilling.

- Hvis man skulle samle to millioner asylsøkere på ett sted – hva er positivt og negativt med det?

- Jeg tolker ikke forslaget dithen, det er ikke snakk om en leir – men en mottaksstruktur. Det ville være helt umulig og upraktisk å samle alle på et sted, sier Andenæs.

Professoren sier at han er politisk uavhengig.

Ap: - Dårlig idé

Aps innvandringspolitiske talsmann, Eirik Sivertsen, er av en helt annen oppfatning:

Eirik Sivertsen vender tommelen ned til Tybring-Gjeddes forslag.

- Det høres ut som en dårlig ide. Du kan ikke slå deg til ro med at mennesker på flukt og i nød skal leve i flyktningeleire. Jeg har møtt mennesker som er fjerde generasjon i flyktningerleir. Det er en tragisk situasjon. Lange opphold i mottak og leire motvirker også integrering i samfunnet, sier Sivertsen til Nettavisen.

Han mener dette er dårlig fundert:

- Forslaget er fra Tybring-Gjedde er dårlig fundert og uten rot i virkeligheten. Hvis han mener alvor, får han konkretisere det og fremme det i Stortinget. Da vil det være mulig å ta stilling til det.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere