RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Mulla Krekar tvangsbosettes på Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag.
Mulla Krekar tvangsbosettes på Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Jusprofessorer kritiske til Anundsens Krekar-instruks

Sist oppdatert:
Mener den kan være ulovlig.

Flere jusprofessorer og topp-advokater mener justisminister Anders Anundsen kan ha brutt loven, med instruksen som ble lagt frem i forrige uke i forbindelse med Krekar-saken.

– Å instruere politiet om at meldeplikt og pålagt oppholdssted utenfor de store byene er hovedregelen, bryter med forholdsmessighetsprinsippet i loven. Prinsippet sier at det skal foretas en individuell vurdering i hver sak, slik Høyesterett har fastslått, sier professor Hans Petter Graver til VG.

Han uttaler til avisen at dette ikke er noe som hører hjemme i en rettsstat.

Også professor Mads Andenæs og de profilerte advokatene Jon Wessel-Aas og Jon Christian Elden er kritiske til instruksen.

- Justisministeren kan ikke bestemme noe utover det som står i loven, og loven åpner ikke for at dette skal være noen hovedregel eller at det må skje utenfor de store byene. Loven sier at meldeplikten skal brukes som et verktøy for å vite hvor utlendingen er, ikke som en begrunnelse for å flytte folk rundt om i landet, sier Elden til VG.

Flyktninghjelpen reagerer

Flyktninghjelpen reagerer sterkt på at mulla Krekar skal plasseres i et asylmottak på Kyrksæterøra der det bor barnefamilier.

– Asylmottak er til for å beskytte dem som flykter fra krig og forfølgelse, sier seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen.

– De skal aldri benyttes til å internere personer samfunnet har konkludert med er en sikkerhetstrussel, eller som i dette tilfellet har misbrukt asylinstituttet slik Krekar har gjort, sier han.

Mottaket som skal huse Krekar, er spesialtilpasset barnefamilier, påpeker Nesse.

– Kvinner, barn og menn på flukt skal selvfølgelig ikke dele mottak med personer samfunnet anser som en trussel.

Les mer: Krekar tvangsbosettes på Kyrksæterøra

Tajik savner lokal involvering i Krekar-saken
Hadia Tajik (Ap) er overrasket over at lensmann og ordfører først fikk vite om Krekar-plasseringen i Kyrksæterøra gjennom mediene.

– Når mulla Krekar nå sendes til Kyrksæterøra, forutsetter vi at Hemne kommune settes i stand til å ivareta eventuelle sikkerhetsutfordringer dette måtte medføre lokalt, sier Tajik i en epost til NTB.

Arbeiderpartiets justispolitiske talsperson er kritisk til manglende lokal involvering.

– Det er svært overraskende at lensmannen og ordføreren i kommunen først fikk vite om beslutningen gjennom mediene. Vi mener de burde vært informert og involvert på et tidligere tidspunkt, sier Tajik.

Hun legger til at Ap registrerer at Fremskrittspartiet ikke har lyktes med å få sendt Krekar ut av landet, men at hun regner med at regjeringen fortsetter dette arbeidet «selv om han med flyttingen ikke lenger vil være en synlig del av det bybildet regjeringen selv beveger seg i».

Anundsen: - Instruksen kan brukes også i andre saker
Justisminister Anders Anundsen (Frp) sier at instruksen som brukes for å plassere mulla Krekar i Kyrksæterøra, også vil kunne brukes i andre saker hvor ureturnerbare personer potensielt utgjør en trussel mot rikets sikkerhet.

– Det er først og fremst en politisk oppgave å sikre at myndighetene har kontroll på personer som må oppholde seg i landet til tross for at de truer rikets sikkerhet. Deretter er det en politifaglig oppgave å vurdere på hvilken måte dette skal foregå, sier justisminister Anders Anundsen.

Oslo politidistrikt vedtok tirsdag at mulla Krekar skal tvangsbosettes på Jarlen asylmottak på Kyrksæterøra i Hemne kommune i Sør-Trøndelag når han til helgen løslates fra fengsel etter endt soning.

Det skjer etter at justisministeren sendte en instruks til politiet om at personer som Krekar kan bli pålagt et bestemt oppholdssted og meldeplikt fram til de kan sendes ut av landet.

– Vi ser nå det første eksemplet på at den nye instruksen følges opp. Det er bra og viktig, sier Anundsen.

Han sier at instruksen er generell og vil kunne brukes i andre saker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere