RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jussprofessor: - UNE snur regelverket på hodet

Oslo (NTB): Utlendingsnemnda praktiserer en langt strengere tolkning av regelverket enn det utlendingsloven legger opp til, mener jussprofessor.

- UNE har snudd regelverket på hodet, sier professor Jan Fridthjof Bernt ved juridisk fakultet ved Universitetet i Bergen til NTB.

Han påpeker at loven i klartekst sier at barnas beste skal være et grunnleggende hensyn. Samtidig kan det legges vekt på innvandringspolitiske hensyn.

- UNE gjør det motsatte og lar innvandringspolitiske hensyn være de viktigste. I dag er det i praksis så å si umulig å få medhold i at hensynet til barnets beste skal veie tyngst, sier Bernt.

UNEs strenge tolkning av innvandringsloven har vært gjenstand for mye kritikk. Mandag fikk nemnda igjen søkelyset rettet mot seg da den besluttet å opprettholde vedtaket om at Neda Ibrahim (12) og hennes familie ikke får asyl eller opphold på humanitært grunnlag i Norge.

Men i desember i fjor fikk UNE medhold i sin praksis av Høyesterett i to dommer som fastholdt at det var riktig å sende to asylfamilier med mindreårige barn ut av Norge. Høyesterett la til grunn at den strenge praksisen var det Stortinget ønsket, noe som bekymrer Bernt. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere