*Nettavisen* Nyheter.

Justisdepartementet ba politiet om «puggelapper» fra asylsøkere

PU-sjef Kristin Ottesen Kvigne meldte tilbake om tre tilfeller av puggelapper funnet på asylsøkere i løpet av 2014 og 2015. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

I august sendte Justisdepartementet en hastebestilling til politiet om å grave fram eksempler på «puggelapper tilknyttet asylhistorien» som var funnet hos asylsøkere.

14.09.15 06:49

I sitt svar på henvendelsen skriver PU-sjef Kristin Ottesen Kvigne at det på tidspunktet brevet ble sendt var registrert over 6.500 personer og at det var observert «svært få tilfeller av konkrete lapper», skriver Aftenposten.

Kvigne opplyser at PU registrerer alle funn av lister over attraktive ankomstland, anbefalte reiseruter, «puggelapper» tilknyttet asylhistorien eller lignende i rapporten som skrives under asylintervjuene. Men PU har ingen mulighet til å kode slike funn departementet etterspør på en måte som gjør at det er mulig å hente ut statistikk på dette området.

Kvigne sier samtidig at det er PUs inntrykk, basert på tilbakemeldinger fra dem som registrerer, at det den senere tiden har vært en utvikling mot at mange asylsøkere, og spesielt afghanere, har fremstått som «svært skolerte» i forbindelse med sin asylregistrering.

Justisdepartementet forklarer bestillingen som en oppfølging av et besøk statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) hadde hos PU i juli, hvor det ble presentert en rekke eksempler på funn politiet hadde gjort ved ankomstregistrering av asylsøkere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag