*Nettavisen* Nyheter.

Justisdepartementet bruker sosiale medier for å skremme folk fra å søke asyl i Norge

Justisdepartementet bruker Facebook for å skremme mennesker uten beskyttelsesbehov fra å søke asyl i Norge. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Torstein Bøe (NTB scanpix)

– Det er ikke akkurat «Welcome to Norway», sier statssekretær Jøran Kallmyr (Frp).

07.11.15 17:24

Justisdepartementet tar sosiale medier i bruk for å skremme mennesker uten beskyttelsesbehov fra å søke asyl i Norge.

– Vi vet at asylsøkere henter informasjon på sosiale medier og at det går mange rykter der. Da er det viktig at vi er på de samme kanalene og gir korrekt informasjon, sier statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) til NTB.

Les også: Carl I. Hagen: – Steng russergrensa øyeblikkelig

Justisdepartementets Facebook -side «Stricter asylum regulations in Norway» ble opprettet fredag kveld, etter at justisminister Anders Anundsen (Frp) hadde informert Stortinget om tiltaket. Der skrives det blant annet om hvordan regjeringen vil stramme inn asylpolitikken.

– Vi skal gi korrekt og nøktern informasjon. Dette er ikke akkurat «Welcome to Norway», sier Kallmyr.

Statssekretæren understreker at han ikke viser til eller kritiserer Facebook-aksjonen «Refugees welcome to Norway», hvor enkeltpersoner melder seg til å hjelpe flyktninger som kommer til Norge.

Les også: Regjeringen anslår asylkostnad på inntil 85 milliarder

(Saken fortsetter under avstemningen og bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Justisdepartementet tar sosiale medier i bruk for å skremme mennesker uten beskyttelsesbehov fra å søke asyl i Norge. Her justisminister Anders Anundsen.  Foto: Fredrik Varfjell (NTB Scanpix)


Advarer afghanere

Forrige uke kom det flere asylsøkere fra Afghanistan enn fra Syria. Mange krysset grensen ved Storskog i Finnmark fra Russland. Afghanere som ikke oppfyller krav om oppholdstillatelse, vil bli deportert, heter det i et innlegg på Facebook-siden.

Regjeringens mål om å sende asylsøkere tilbake til Irak og Eritrea – noe blant andre Amnesty tidligere har advart mot – kan man også lese om på Justisdepartementets side.

Også Utlendingsdirektoratet (UDI) har de siste dagene tatt sosiale medier i bruk.

«Voksne afghanere uten asylbehov som tar den arktiske ruten fra Russland, risikerer å få søknaden avvist og bli sendt tilbake til Kabul, heter det i en Twitter -melding fra UDI mandag. Meldingen er på både engelsk og russisk.

Les også: 8666 asylsøknader i oktober

(Artikkelen fortsetter under)

Klikk på bildet for å forstørre.

Justisdepartementet tar sosiale medier i bruk for å skremme mennesker uten beskyttelsesbehov fra å søke asyl i Norge. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)


– Et moralsk ansvar

Kallmyr ser ingen problemer med kampanjen og mener den ikke vil skremme mennesker med behov for beskyttelse fra å komme til Norge.

– Det er snakk om personer som selger hus og hjem og engasjerer menneskesmuglere. De risikerer å miste alt de har. Det er et moralsk ansvar vi har, sier han.

Informasjonen, som foreløpig er på engelsk, skal etter hvert oversettes til blant annet pashto og dari, sier Kallmyr.

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) gir sin støtte til kampanjen.

– Det er viktig å få ut informasjon om kriteriene for å få opphold. Departementet må nå prioritere å oversette siden til språk som pashto og dari, som afghanere snakker, sier generalsekretær Ann-Margit Austenå til NTB.

Les også: Erna Solberg vil sende asylsøkere rett til Kabul

Sverige og Danmark

Flere land har tatt i bruk ulike informasjonskanaler for å fortelle om landets strenge asylpolitikk.

Australia lanserte i fjor en omstridt videokampanje rettet mot båtflyktninger med tittelen «No Way. You will not make Australia home». Danmark har i år hatt kampanjeannonser i Libanon. I Sverige vil det innvandrerkritiske partiet Sverigedemokraterna lage sine egne kampanjer i internasjonale medier.

– Vi kommer til å informere om at det er teltleir som venter når de kommer hit, sa partiets gruppeleder Mattias Karlsson ifølge Expressen.

(Artikkelen fortsetter under)

Klikk på bildet for å forstørre.

Oslo 20150202. Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp). Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)


Vurderer aviser

– Det er nødvendig å spre informasjonen og være tydelig slik at det ikke skapes en forventning til at det bare er å komme til Norge, for det er det ikke, sa justisminister Anundsen fredag.

Justisdepartementet vurderer også å sette inn annonser i russiske aviser eller land potensielle asylsøkere kommer fra. Målet er å rette opp i misoppfatninger om Norge, sier Kallmyr.

– Nå har det oppstått en del rykter og misoppfatninger som at Norge har åpnet for å ta imot alle asylsøkere og flyktninger så lenge det er 8.000. Slikt må vi få slutt på, sier han.

Les også: Rekordmange asylsøkere over Storskog

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.