Gå til sidens hovedinnhold

Justisdepartementet: Mueller frikjenner ikke Trump

Men Robert Muellers granskning beviser heller ikke noen forbrytelse.

Robert Muellers gransking frikjenner ikke Donald Trump for anklager om å ha hindret etterforskningen, men beviser heller ikke noen forbrytelse, ifølge justisminister William Barrs brev til Kongressen.

Barr sendte søndag et fire sider langt sammendrag av Muellers sluttrapport fra den 22 måneder lange etterforskningen. Sammendraget ble sendt til Kongressen søndag.

Muellers rapport «presenterer beviser på begge sider», ifølge Barr, som sier han og visejustisminister Rod Rosenstein har avgjort at bevisene ikke er tilstrekkelige for å fastslå at presidenten forsøkte å hindre rettens gang.

Det hvite hus: - Full frifinnelse

Det hvite hus mener imidlertid at Muellers funn innebærer full frifinnelse av USAs president.

Les også

Equinors USA-sjef om skattekutt: - Det ble generelt ønsket velkommen

- Spesialetterforskeren har ikke bevist noen sammensvergelse og fant ingen hindring av etterforskningen, sier president Donald Trumps talsperson Sarah Sanders i en uttalelse søndag.

Sammendraget som justisminister William Barr og visejustisminister Rod Rosenstein har laget av Muellers sluttrapport, utgjør en «total og fullstendig frikjennelse av USAs president», fastslår Sanders.

Redaktør Jon Sopel i BBC News Nord-Amerika, mener dette må være Donalds Trumps beste dag som president siden han vant valget i 2016.

- Nå er det kun en måte for demokratene å få fjernet Trump på, det er gjennom neste valg, skriver Sopel.

Ingen konspirasjon bevist

Muellers etterforskning av russisk innblanding i presidentvalget i 2016 ble offisielt avsluttet fredag.

Mueller har ikke konkludert med at Trumps valgkampstab eller medarbeidere «konspirerte eller koordinerte» med Russland i forsøket på å påvirke valget i 2016.

Les også

undefined

– Selv om denne rapporten ikke konkluderer med at presidenten begikk en forbrytelse, så frikjenner den ham heller ikke, skriver Barr i et fire sider langt brev som oppsummerer Muellers rapport.

Krever fullt innsyn

Både demokrater og republikanere har krevd at hele rapporten offentliggjøres, men i første omgang fikk de folkevalgte altså justisministerens eget sammendrag.

– Mueller har klart og tydelig latt være å frikjenne presidenten, sier demokraten Jerry Nadler, som leder justiskomiteen i Representantenes hus, etter å ha mottatt notatet.

Les også

undefined

Justisministerens sammendrag vil etter alle solemerker bli gjenstand for en hard politisk og juridisk dragkamp. Demokratene i Kongressen har krevd tilgang til alt materialet i Muellers etterforskning, inkludert bevisgrunnlaget.

Kommentarer til denne saken