Nordmenn som har vært i Sverige og Finland må i 14 dagers karantene. Tidligere har det vært unntak for reisende fra de landene, men fra tirsdag strammes dette inn.

– De som ikke skal i karantene er jobbpendlere. Det er veldig mange som bor og jobber på kryss av tvers av grensene. De skal fortsatt kunne bevege seg, sier justisminister Monica Mæland til NRK.

Bjørg Marit Andersen, professor i smittevern og tidligere smittevernoverlege ved Oslo universitetssykehus, forklarer hvorfor nordmenn som har vært i Sverige og Finland må i karantene.

– Det er en veldig stor risiko for befolkningen, ved at det kommer inn mennesker fra Sverige og Finland. Dermed kan vi få en stor lekkasje av smittespredning fra disse landene, sier hun til NRK.

Som følge av at Justis- og beredskapsdepartementet er lederdepartement i håndteringen av koronasituasjonen vil Mæland holde daglige pressekonferanser i tiden framover.

Justisministeren hadde blant annet en klar oppfordring til folk som har besøkt hyttene sine i helgen.

Les også: Arild er smittet av korona. Nå vil han at folk skal vite hvor subtile symptomene er

- Reis hjem fra hytta! Vi kan ikke belaste det lokale helsevesenet. Hyttekommunene våre har ikke kapasitet til å håndtere mange syke, var den klare oppfordringen fra Mæland.

- En nasjonal krise

Hun fortalte videre at landet er i en nasjonal krise, og at alle må håndheve karantenen sin, hvis man er satt i karantene.

Les også: Kinesisk lokalavis: - Korona-syk bestemor (103) ble frisk etter seks dager

- Brudd på karantenen er alvorlig. Jo flere som blir smittet, jo mer prekært blir situasjonen rundt oss. Fra og med i dag har politiet myndighet til å gi bøter eller fengsel til alle som bryter karantene sin, sa justisministeren.

Nordmenn skal få reise hjem

Det er mange nordmenn som for øyeblikket er i utlandet, og Mæland forsikret om at myndighetene skal gjøre det de kan for å få alle hjem.

Les også: Dagpenger, skatt og rettigheter under permittering i koronakrisen

- Alle nordmenn i utlandet og i EØS-land skal få komme hjem, og alle utlendinger med oppholdstillatelse i Norge skal få bli, sa Mæland.

En ny forskrift trer i kraft mandag klokken 8.00, opplyste justisminister Monica Mæland (H) på en pressekonferanse søndag.

Selv om grensene stenges vil de som transporter varer inn- og ut av landet få lov til å fortsette med det, og at godstrafikken skal få lov til å fortsette, men at det kan gis restriksjoner.

Hva er samfunnskritiske funksjoner?

Det har vært mange uklarheter i de ulike kommunene om hva som skal defineres som «samfunnskritiske funksjoner», så Mæland garanterte at det skal avklares så fort som mulig.

I USA er det fullt kaos på flere flyplasser. Slik så det ut på denne flyplassen tidligere i dag:

- Dette skal vi tydeliggjøre. Vi skal offentliggjøre dette i en samlet forskrift så fort vi kan, fortalte justisministeren.