OSLO (Nettavisen): - De av dere som tenker å reise over grensen i helgen for å handle: Det er fortsatt sånn at vi ikke anbefaler utenlandsreiser som ikke er strengt nødvendige. Det finnes ingen grønne soner. De er enten røde eller gule, innledet justisminister Monica Mæland (H) på pressekonferansen om koronasituasjonen fredag.

Mæland oppfordret alle om nøye å vurdere behovet for å dra utenlands, selv om land står på gul liste uten karanteneplikt for nordmenn.

Fra 5. september går flere svenske regioner fra rød til gul og fritas dermed for karanteneplikt for nordmenn. Også Kypros blir gult, mens Italia og Slovenia blir rødt.

Mæland ber folk feste med måte

Mæland kom også med en klar oppfordring til de som planlegger å delta på fester denne helgen.

- Vi kjenner alle smittevernreglene nå, og vi må lære oss at sånn skal vi ha det. Det går an å ha det moro uten å sette seg selv eller andre i fare, sa justisministeren.

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) og helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) deltok begge på pressekonferansen sammen med helsedirektør Bjørn Guldvog og fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet vil også være til stede.

Lover å kompensere kommunene

- Vi forventer oss flere lokale utbrudd. Ingen vet hvem som rammes neste gang. Dette krever mye av kommunene, sa helseminister Bent Høie (H) og lovet at regjeringen skal kompensere kommunene økonomisk når det gjelder testing, isolering, sporing og karantene.

- Dette har en stor kostnad, men konsekvensene blir mye større om de lokale utbruddene ikke håndteres straks, sa Høie.

- Smitteøkning ikke en trend

- Vi ser en liten økning i smittetallene, men det er ikke en trend i samfunnet, sa fagdirektør Frode Forland på pressekonferansen.

Forland peker på at insidens-tallet i Norge ligger lavt, 13,6 smittetilfeller per 100.000 smittede over 14 dager. Bare 0,5 av de som blir testet, tester positivt, og mange blir testet. Forrige uke var tallet over 100.000 gjennomførte tester.