*Nettavisen* Nyheter.

Justisministeren: - Mye har gått bra

Foto: Thomas Winje Øijord (NTB scanpix)

- Det ser ut til at mye har gått bra, sier justisminister Anders Anundsen (Frp) om brannen i Lærdalsøyri.

19.01.14 18:36

Han mener likevel at man må gjennomgå hendelsen og se om man kan lære noe av storbrannen.

- Denne situasjonen er ennå ikke over, og vi følger nøye med om de nå har fått kontroll over brannen. Det er meget krevende værforhold i området, og det har også bidratt til å påvirke omfanget, sier han til NTB.

Både han og statsminister Erna Solberg (H) vil besøke Lærdalsøyri mandag.

Mobilisert
Anundsen sier han vil ha en helhetlig gjennomgang av hendelsen, for å evaluere både hendelsesforløpet, responstid og kvaliteten på responsen.

- Det vil alltid etter sånne hendelser være flere læringspunkter, og det vil det helt sikkert være etter denne hendelsen også, sier han.

Anundsen ble søndag orientert om situasjonen av Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB), som satte stab i løpet av natten. DSB sørget blant annet for at Sivilforsvaret ble mobilisert.

Justis- og beredskapsdepartementet har dessuten økt til full bemanning i sin krisestøtteenhet. De sentrale myndighetene samarbeider tett med fylkesmannen, opplyser Anundsen.

- Dette er en stor katastrofe og det at både strømutfallet blir omfattende og vi mister mobildekning, gjør bare situasjonen enda vanskeligere mellom nødetatene på stedet, sier han.

Brannen har rasert et stort området i Lærdalsøyri, men ser ikke ut til å ha kostet noen menneskeliv. Justisministeren påpeker imidlertid at det gjenstår et arbeid med å skaffe de som er blitt hjemløse ett sted å bo.

- Mange aktører
Anundsen sier for øvrig kommunen har gjort et bra arbeid med å gi informasjon, og forteller at kommunens krisestøtteteam er satt inn.

- De kan også tilby psykiatrisk oppfølging for dem som har behov for det, sier Anundsen.

Han påpeker at arbeidet i Lærdal er et samspill mellom veldig mange aktører.

- Det er ofte en kompliserende faktor, men det ser ut til at mye har gått bra, sier Anundsen.

Vanskene som nødetatene har hatt med å snakke sammen, understreker behovet for å få det nye nødnettet på plass så raskt som mulig, påpeker han.

- Det ville ha løst kommunikasjonsutfordringene mellom nødetatene på en mye bedre måte, sier han, men sier samtidig at man ikke vet hvordan det ville påvirke utfallet av brannen.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag