Gå til sidens hovedinnhold

Justisministeren ber alle om å være lojale i den nasjonale dugnaden

Justisminister Monica Mæland kommer med en klar advarsel mot dugnadprofitører.

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) åpner dagens pressekonferanse med å opplyse om at vi kommer til å leve lenge med følgene av koronaviruset.

- Et eksempel på det kom på lørdag, da kulturministeren informerte om at forbudet mot arrangementer som samler over 500 mennesker forlenges til 1.september, sier Mæland.

Justisministeren opplyser samtidig at de mot slutten av denne uka kommer til å informere om forsamlinger under 500 mennesker.

Les også: Sverige: Hvordan skal man date under koronautbruddet?

- Vi skal tilbake

Hun sier at regjeringen er opptatt å gjennomføre gradvise lettelser, slik at de tydelig kan se konsekvensene av vedtakene som fattes.

- Men målet vårt er tydelig, vi skal tilbake, og det så raskt som mulig, sier hun.

Mæland sier videre det er viktig å understreke at alle er lojale i den nasjonale dugnaden, og at ingen profitterer på de økonomiske ordningene.

- Det er slik at bedrifter ikke skal permittere ansatte som kan jobbe, og de ansatte har et personlig ansvar for å fylle ut meldekortene korrekt hver 14.dag om hvor mye man har jobbet, sier hun og legger til:

- Da må jeg også være tydelig å si at dugnadprofitører vil bli etterforsket, de vil bli avdekket, og de vil bli straffet, sier Mæland.

Les også: Enorm kø hos Cutters: - Dette er nytt

Kommer med plan for skoleåpning neste uke

- I lang tid fremover vil den nye normalen være preget av mye håndvask, større avstand og litt kreative hilsemetoder, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (H) under pressekonferansen.

Hun sier videre det er veldig fint å se at 1.-4-trinn er tilbake på skolen, og at det betyr at vi sakte men sikkert tar hverdagen tilbake.

- Jeg vet også at det sitter over en halv million elever og venter på at det er deres tur. Til dere lover jeg at alt vil bli bra igjen, ett skritt av gangen. Neste skritt for regjeringen er å legge frem en plan for når skolen skal åpnes for alle, og den planen kommer neste uke, opplyser Melby.

Målet er at alle skal tilbake på skolen før sommerferien.

Les også: Norwegian ser ikke for seg normal drift før i 2022

På høy tid å takke ungdommene

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener det er på høy tid å takke ungdommene.

- Den siste tiden har mange voksne vært frustrert over hytteforbudet og hjemmekontor. Men hytta ligger der etterpå, og kontoret ditt er omtrent likt som da du dro fra det. Våren du fylte 14 år ligger ikke i ro og venter på at du skal komme, og det er ikke mulig å komme tilbake til sommeren når du er 17 år. Vi snakker mye om neste sommer, men neste sommer er for middelaldrene menn som kjøper karbonadedeig på tilbud, sier Høie.

Han sier spesielt takk til russen 2020, og sier at de kommer til å bli husket.

- Denne tiden blir spesiell, men jeg håper den blir fin allikevel, sier statsråden.

Det er justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H), kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (H), og helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) som er tilstede under dagens pressekonferanse.

I tillegg vil utdanningsdirektør Hege Nilssen, assisterende helsedirektør Espen Nakstad og avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Line Vold, være til stede.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 70,55 øre - fastpris 24,90 øre