RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
GRAVID: Nye studier åpner for at mager fisk og probiotiske melkeprodukter kan beskytte på hver sin måte.
GRAVID: Nye studier åpner for at mager fisk og probiotiske melkeprodukter kan beskytte på hver sin måte. Foto: Patrice LAPOIRIE (PHOTOPQR/NICE MATIN)

Øk muligheten for graviditet

Sist oppdatert:
Disse ni tipsene kan gi bedre odds.

(SIDE2): Ingenting er mer frustrerende enn å vente på noe man har vært klar for en stund. Kanskje har dere forsøkt en stund uten at graviditetstesten har gitt positivt svar. Det er mange puslespillbiter som skal passe for at det faktisk skal bli et barn av det.

Hormoner, slimhinner, egg, sperm - alt skal klaffe.

- Man regner med at de fleste blir gravide innen et år, ellers er det gjerne et problem, sier Ava Appelberg, sykepleier ved IVF-klinikken Cura i Malmö til Aftonbladet .

Der hjelpes par som selv har prøvd å få barn i over et år med å få barn ved hjelp av hormonbehandlinger, inseminasjon og prøverørsbehandling.

Innen man kommer hit er det mye man kan gjøre selv for å hjelpe naturen litt på vei.

Avisen har listet opp ni tips som kan gjøre det enklere for par å bli gravide.

Ha sex ofte
Vet du ikke eksakt når du har eggløsning kan det være lurt å ha sex et par ganger i uken. Da er sjansen stor for at dere treffer de tre-fire dagene rundt eggløsningen.

Ikke bruk smertestillende
Tabletter som inneholder ibuprofen, naproxen eller salitylsalicylsyre har vist seg å kunne sette ned fertiliteten noe. Velg andre typer smertestillende. Tar du andre typer medisiner så les innholdsfortegnelsen og snakk med legen din om det kan påvirke sjansen for graviditet.

Spis sunt
For de aller fleste holder det å spise allsidig kost. Du behøver ikke å ta spesielle vitaminer eller tilskudd (foruten folsyre) Vil du virkelig øke sjansene kan det være bra å ikke spise transfett og få i deg soya. Spis heller sunt fett og protein - som nøtter og avocado. Unngå sukret leskedrikk.

Tenk på vekten
Overvekt og kraftig undervekt kan forstyrre eggløsningen ved at den uteblir eller at den er uregelmessig.

Menn: Se opp for varme karbad

Sædcellene liker ikke ekstrem varme. Badstu eller ikke så farlig, men et varmt karbad er ikke så lurt.

Stress ned
Lettere sagt enn gjort, men faktum er at stress påvirker en mengde prosesser i kroppen. ekstremt, langvarig stress kan være dråpen som gjør at kroppen ikke orker å få alle puslespillbitene på plass for den kompliserte prosessen en graviditet innebærer.

Stump røyken
Røyking er ikke bra for noe som helst og i hvert fall ikke dersom man vil bli gravid. Røyk reduserer både sædkvalitet og påvirker eggene negativt.

Sjekk om du har eggløsning
Kjøp eggløsningstester og sjekk om disse slår ut. Du kan også sjekke utfloden. Rundt eggløsningen skal det bli seigt og ligner på eggehvite. dette trenger ikke være like tydelig hos alle kvinner.

Begynn i tide
Kvinnens alder er viktig for å bli gravid. Det er nemlig individuelt når eggene begynner å redusere sin kvalitet. Også andre prosesser i kroppen kan fungere dårligere når kvinnen bli eldre. Rundt 35 års alder begynner fruktbarheten å dale hos de fleste kvinner og etter 42 års alder er sjansen for graviditet ganske liten for de aller fleste. mannens alder er ikke like viktig da spermiene fornyer seg hele tiden. Først ved 55-60 års alder begynner sædkvaliteten å forringes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere