TV 2s reporter Kadafi Zaman som ble pågrepet og fengslet i Pakistan fredag da han dekket en demonstrasjon, ble fremstilt for varetektsfengsling mandag.

Politiet ønsket å forlenge varetektsperioden med åtte dager, men cirka klokken 10.20 meldte Aftenposten at han ble løslatt mot kausjon.

– Jeg har vært med på å dekke valg i flere land, dekket revolusjon, katastrofer og sett ganske mye etter 20 år som journalist. Men denne brutaliteten har jeg aldri sett maken til, verken fra politiet eller andre. Det har vært et helvete, sier han TV 2.

– Jeg har aldri sett at de som skal håndheve lov og orden angriper politikere med stokker, slår de til blods, og så angriper de journalister, både lokale og internasjonale, forteller han videre.

Beskyldes for drapsforsøk

I forkant av rettsmøtet var hans forsvarer Imran Bamta optimistisk med tanke på å få til en løslatelse.

Beløpet på kausjonen er satt til 100.000 rupier, som tilsvarer rundt 7000 kroner. Politiet opprettholder fortsatt anklagene mot TV 2-profilen.

Les også: TV 2-profil arrestert i Pakistan

Det skal foreligge to anmeldelser mot TV 2-journalisten, og han er blant annet siktet for drapsforsøk og tyveri av mobiltelefoner fra politiet og revet i stykker en politiuniform. Ifølge politianmeldelsen anklages nordmannen sammen med 38 andre navngitte personer for å ha angrepet politiet under en demonstrasjon i Gujrat, en by nordøst i Pakistan.

I den andre politianmeldelsen, som er lever til en annen politistasjon i Gujrat, anklages Zaman og 27 andre personer for å ha deltatt i ulovlige demonstrasjoner sammen med 80 andre.

- Oppspinn, løgn og en politibrutalitet jeg aldri har sett maken til, sier Zaman til Aftenpostens journalist i Pakistan etter løslatelsen.

- Det jeg har vært vitne til de siste dagene er helt grusomt. Det er fabrikkerte påstander, oppspinn, løgn og en politibrutalitet jeg aldri har sett maken til.

En video Aftenposten har publisert viste Zaman utenfor rettslokalene iført håndjern sammen med den pakistanske politikeren Shabbir Ahmed, tilhørende det politiske partiet PMLN.

I videoen viser Zaman også frem det norske og internasjonale pressekortet.

- Slått med køller

Zaman fortalte til TV 2 Nyhetskanalen i helgen at han ble angrepet og slått med køller av politiet. Søndag kveld viste kanalen en video hvor Zaman og flere andre personer som satt i en bil, på vei vekk fra demonstrasjonene, ble slått av politibetjenter.

Les også: TV 2-video viser Kadafi Zaman bli slått og angrepet

Videre fortalte han at han skulle rapportere og dokumentere hvordan politiet trakasserer, pågriper og stanser politiske aktivister som støtter og demonstrerer for eks-statsminister Nawaz Sharif.

- Jeg var vitne til ekstrem voldelig atferd fra politiet, som brukte køller for å stanse aktivistene. I den sammenheng ble jeg angrepet og slått med køller, til tross for at jeg sa jeg var fra pressen, sa han til Nyhetskanalen.

Personer i Zamans nære krets forteller til Nettavisen at han har blåmerker på armene og i ryggen. Etter forholdene skal han likevel ha hatt det bra da han satt i fengsel.

Slektninger skal ha levert ham en madrass, favorittkaffeen hans og kaker. Han skal også ha fått familiebesøk da han satt i fengsel.

– Jeg har blåmerker over hele kroppen, jeg har blitt slått med stokker. Det er en skam av pakistansk politi at de oppfører seg sånn mot pressen. Jeg lurer på hvordan de oppfører seg mot pakistanske journalister, det må være enda verre, sier Zaman til VG.