*Nettavisen* Nyheter.

Kadeer: - Ikke gjør knefall for Kina

Oslo (NTB): Kinas stadig sterkere stilling i verden har gjort minoritetenes kamp i Kina vanskeligere, ifølge uiguriske Rebiya Kadeer. Hun håper Norge ikke vil gi etter for kinesisk press.

14.01.13 13:40

- På grunn av manglende press og lite oppmerksomhet fra omverdenen føler Kina seg fri til å fortsette å fengsle og henrette politiske fanger. Det rammer ikke bare uigurene, men også andre menneskerettsforkjempere i Kina, sier Kadeer til NTB.

Hun mener at Norge er i en spesiell situasjon etter at fredsprisen ble tildelt den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

- Den norske regjeringen har vist kinesiske myndigheter av Norge elsker sin uavhengighet. Jeg håper at Norge holder fast på sin posisjon. Det er et viktig signal til verden, Kina og Norges egne innbyggere, fremholder Kadeer.

Den 65 år gamle menneskerettighetsforkjemperen er uigurenes mest kjente frontfigur, men bor selv i eksil i USA.

Denne uken er hun i Oslo for å diskutere kvinners stilling i muslimske land med iranske Shirin Ebadi, aserbajdsjanske Malahat Nasibova og tunisiske Souhayr Belhassen, alle prisbelønnede menneskerettsforkjempere. Seminaret «Speak only when spoken to?» arrangeres av Raftostiftelsen, International Federation for Human Rights og Nobels Fredssenter. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.