Gå til sidens hovedinnhold

Kafeene er Majorstuens offentlige toaletter

De næringsdrivende i Bogstadveien får daglig besøk av tissetrengte personer, som kommer innom for å låne toaletter. Ingen offentlige toaletter finnes i strøket.

En av Lokalavisens lesere forteller i en mail om den håpløse situasjonen man kan befinne seg i, når man er på handletur i Bogstadveien og er tissetrengt.

"Det er helt håpløst å være prisgitt en vennlig kelner på en kafé. Desto verre er det å få "nei, toalettet er kun ment for våre gjester", skriver Margrethe Orre, som også går hardt ut mot Majorstuen og Bogstadveien næringsforening:
"Kanskje Næringsforeningen ved J. Andreas Melander kunne svare på spørsmålet igjen. Han har svart før at det bare er å spørre på en kafé. Det er nedverdigende å nesten tisse i buksa, og å få nei fra kafeen."

Orre foreslår at kafeer i strøket kan opplyse folk om at man er hjertelig velkommen til å få låne toalettet.

Mange tissetrengte

Etter en runde rundt i området får Lokalavisen bekreftet at de fleste næringsdrivende stadig får besøk av tissetrengte personer.
Både McDonald's og Burger King er Majorstuens offentlige toalett, sier Gustav Bølling på McDonald's.

Han får støtte av Noel De Jesus på Burger King, som opplyser om at det kan være opp til to personer i halvtimen som låner toalettene på kveldstid.
Vi kunne absolutt tenke oss noen offentlige toaletter i strøket, sier De Jesus.

Samtidig understreker begge fastfoodkjedene at mangelen på offentlige toaletter kan føre til økt omsetning for bedriftene som låner ut toaletter. Det er ikke et problem for oss at folk låner toalettet, sier Bølling.

Det hender jeg går innom McDonald's for å låne do, og kjøper med meg en burger i samme slengen, forteller Stian Hansen på Majorstuen.

Trenger to toaletter

Daglig leder i næringsforeningen, J. Andreas Melander, mener toalettbehovet dekkes av kafémylderet i Bogstadveien.
Det pleier aldri å være noe problem å få låne toalettet på en kafé, sier han.

Etter nærmere ettertanke vil han likevel gå inn for en oppføring av to offentlige toaletter.
Vi i næringsforeningen kunne tenke oss offentlige toaletter i hver ende av Bogstadveien, sier Melander. Han ser for seg toaletter på Valkyrie plass, og på hjørnet av Josefines gate. Melander tenker seg at dette kan skje i forbindelse med opprustingen av Bogstadveien i 2008.

Sigrid Hardang på Café Broker i Bogstadveien forteller at det svært ofte kommer folk innom for å låne toaletter.
Vi pleier å være ganske greie når det gjelder utlån, sier hun.

Hun forteller at mange personer etterlyser offentlige toaletter. På Baker Hansen er det også ofte mange tissetrengte innom, opplyser Iselin Martinsen. I de store klesbutikkene er mangelen på offentlige toaletter til stor irritasjon for kunder.
Vi har desverre ikke toaletter til utlån, sier en av de ansatte ved H&M.

Line Sørensen er på vei nedover Bogstadveien, når Lokalavisen stopper henne for å høre hva hun mener om toalettbehovet i strøket.
Jeg bor rett i nærheten av Bogstadveien, og jeg pleier som regel å kombinere kafébesøk med toalettbesøk, sier hun.

Sørensen synes ikke det er et stort behov for offentlige toaletter.
Jeg er ikke noe glad i offentlige toaletter, så jeg ville aldri brukt dem, sier hun.
Er det sant, finnes det ingen offentlige toaletter i Bogstadveien? utbryter en overrasket dame lenger nede i gata. Helga Wendelborg bor i Trondheim, hvor det finnes mange offentlige toaletter.

Det er faktisk krise når man først må på do, hvis det ikke finnes noen steder å gå til, sier hun. Wendelborg mener at folk tvinges til et ufrivillig betalende kafebesøk.
Det er pinlig å spørre om å få låne toalettet, sier hun.

Trege doplaner

I forbindelse med opprustingen av Bogstadveien i 2008, er det i følge prosjektleder i Statens Vegvesen, Nils Brandt, forløpig ikke satt av midler til offentlige toaletter.
Vi har fått noen signaler om behovet for dette, men vi anser ikke at dette er Statens Vegvesens ansvar, sier Brandt.

Opprustningsplanen av Bogstadveien er nå ute på høring, og Brandt forventer flere tilbakemeldinger i nærmeste fremtid.
Leder i Majorstuen Vel, Svein Danielsen, synes det er skandaløst at det ikke finnes offentlige toaletter i bydelen.
Dette er en fallitterklæring fra kommunens side, sier en engasjert Danielsen. Han lover at vellet vil følge opp saken grundig.

Vi kunne tenke oss slike reklamefinansierte toaletter, som finnes nede i sentrum, sier Danielsen.

Samferdselsetaten har gjort en avtale med selskapet JCDecaux, om å fullføre til sammen åtte leskur og offentlige toaletter i sentrumsnære områder.

Knut Gabestad, direktør i Samferdselsesetaten, opplyser om at avtalen de har med selskapet først skal ferdigstilles i løpet av neste vår.
Jeg ser ikke for meg noen videre planlegging av toaletter i vestlige deler av byen før om et år eller to, sier Gabestad.

Bydelsutvalgsleder i Bydel Frogner, Bjarne Ødegaard, kan fortelle at saken om offentlige toaletter engasjerer bydelspolitikerne, og lover at saken vil bli tatt opp i bydelsutvalget.

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin