RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kaffe: 7520 kroner

(Scanpix)
Slik bruker vi damer pengene våre.

(SIDE2): Single menn og kvinner har et årlig forbruk som er like stort, i overkant av 200.000 kroner - men hva vi bruker pengene på er ganske forskjellig.

Og når man ser på listen over hva kvinner bruker penger på, kan man kanskje rettmessig stille spørsmålet om vi damer er noen luksusdyr.

Skjønnhet
At kvinner bruker mye tid foran speilet er neppe en overraskelse for noen, men at det til sammen er fem dager i året er kanskje mer av en oppvekker. Ifølge britiske Daily Mail bruker dessuten landets kvinner nok leppestift til å tegne en strek fra London til New York, i tillegg til 4000 liter foundation og 16 millioner strøk med mascarabørsten. Og alt det i løpet av en dag.

Kanskje ikke så rart det i løpet av et år blir snakk om ganske store summer for å pynte på det medfødte.

Kostbart utseende
I snitt bruker britiske kvinner - og det er liten grunn til å tro at norske forhold er annerledes - 6500 kroner på sminke, skjønnhetsprodukter og -pleie i året. Bare frisørbesøk alene koster hver av oss damer her hjemme i snitt 3.300 kroner årlig.

Tilsammen er prislappen på skjønnheten godt over 400.000 kroner i løpet av livet.

Og ikke noe ser ut til å endre slike vaner - ikke dårlige tider eller behovet for å spare. 40 prosent av kvinnene sier de ikke engang ville vurdert å gå ut av huset uten å sminke seg først, mens 19 prosent sier de heller ville kuttet ned på matbudsjettet, før de gjorde innhogg i sminke- og skjønnhetsinnkjøpene.

Duppeditter
Men synes du det er mye penger - eventuelt perler for svin - så trøst deg med at jenter bruker en god del mindre penger på tekniske duppeditter enn de gjør på øyensminke og sjampo.

I snitt bruker damene 7200 kroner i året på mobiltelefon, mp3-spillere, kamera og andre teknologiske mer eller mindre fiffige nyttigheter. Det er et godt stykke bak guttene, som ikke nødvendigvis kjøper så mange flere ting, men kjøper langt dyrere gjenstander.

Liker klær
Når det gjelder klær og sko, bruker kvinner som bor alene mer enn dobbelt så mye som likestilte mannfolk.

Mens menn klarer seg med 5000 kroner for å kle kroppen, bruker damene 11000 kroner på klesplagg og fottøy. Men i motsetning til sminke og skjønnhetsregimet, så kan damene se seg villige til å kutte ned på klesbudsjettet dersom det må spares.

Opp i røyk
Mannfolka bruker også (kanskje selvsagt) mer penger på alkohol og tobakk i snitt, enn det damene gjør. Der de testosteronfylte svir av 8300 kroner i året, klarer damen seg med i overkant av 6300.

I bare tobakkspenger bruker mannen i snitt 4000, mot kvinnens 2700. Men annereldes regnet - røyker du rundt 15 sigaretter om dagen, koster det deg 21.800 i året.

Dyr kaffe?
For å pynte litt på det som kanskje fremstår som bortkastet pengebruk, så bruker kvinner dobbelt så mye penger på å kjøpe frukt som menn, det samme gjelder fisk og grønnsaker.

Og hvor går så resten av pengene man bruker kan du spørre? Vel, stort sett til boligformål - vi bruker mye mer enn våre besteforeldre på å hygge oss med hjemmet, mens de i sin tid brukte mye mer på matvarer.

Forresten - er du av typen som kjøper kaffen din på vei til jobb hver dag, så koster det deg (med en take away-pris på 32 kroner) 7520 kroner i året (og da er fem uker ferie tatt bort...).

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

(Kilder: ssb.no, mobilen.no, The Guardian, daily mail)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere