*Nettavisen* Nyheter.

Kaffe er sunt - året rundt

MMM: Kaffe er ikke bare godt. Det er også sunt! Foto: (Crestock)

Harvard-forskere hevder kaffe forebygger diabetes, kreft og Parkinsons sykdom.

(SIDE2): Tømmer du i deg fire kopper daglig, og bekymrer deg for om all kaffedrikkingen er skadelig for helsa?

Frykt ikke! Nå har ny forskning fra blant annet selveste Harvard University kommet frem til at det sorte gullet så mange av oss krever hver morgen faktisk er sunt for kropp og sjel.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

- Et godt valg
- Kaffe ble tidligere sett på som veldig usunt, men nå har vi et mer balansert syn på saken. Vi sier ikke at det er noe du skal drikke for bedre helse, men det er et godt valg om du skal drikke noe ofte, sier Rob van Dam ved Harvard School Of Public Health til LA Times.

Forskerkollegaen Terry Graham ved Guelph University i Ontario, Canada sier seg enig.

- Kaffe er en kompleks drikk med hundrevis, hvis ikke tusenvis, av bioaktive ingredienser. En kopp kaffe er 2 prosent koffein og 98 prosent andre greier, sier han.

Les videre for å se hva kaffe kan hjelpe mot:

Diabetes
Hele 20 ulike studier fra hele verden viser at kaffe (både med og uten koffein) senker risikoen for type 2 diabetes. I noen av studiene hevdes det at kaffedrikkere har 50 prosent lavere sjanse for å få sykdommen.

Hjertesykdom og slag
Ferske funn viser også at jevnlig kaffedrikking ikke øker risikoen for hverken hjertesykdom eller slag. Faktisk kan kaffe delvis redusere risikoen for slag med hele 19 prosent. Hva hjertesykdommer angår er det ikke påvist noe helsemessig gevinst i forbindelse med kaffedrikking. Men det er heller ikke påvist at noen kopper om dagen vil øke risikoen for hjerteproblemer.

Kreft
De fleste kaffeforskere er enige om at kaffedrikkere har betydelig lavere risiko for å få leverkreft. I tillegg kan andre funn tyde på at det også gir mindre sjanse for tykktarmkreft.

Skrumplever
Kaffe er tydeligvis bra for levra. For om du drikker mye kaffe kan du trøste deg med at sjansen for skrumplever blir mindre. Det er dog ikke klart om det er koffeinet i kaffen eller selve kaffen som er årsaken.

Parkinsons
Når det gjelder denne sykdommen, så er det definitivt koffeinet som gir de positive virkningene. Ingen vet helt sikkert hvorfor, men mannlige kaffedrikkere har bare halvparten så høy risiko for å utvikle Parkinsons sykdom. Kvinner vil også få merkbart lavere risiko for Parkinsons dersom de får i seg en anbefalt dose på 150 mg koffein (omtrent 1 kopp kaffe) om dagen.

Generell fysisk form
Koffein var lenge regnet for å være et ulovlig stoff av IOC, så at stoffet hjelper idrettsutøvere å yte bedre er det liten tvil om. Før trodde man at koffeinet sørget for mer glykogen (sukker) til musklene, men nå ser det ut til at stoffet hjelper musklene å skille ut kalsium. Dermed trekker musklene seg sammen med større kraft, og det skal ikke mer enn en vanlig kopp kaffe før man merker effekten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.