I helgen gikk tidligere FN-viseutsending til Afghanistan, Peter Galbraith, kraftig ut og kritiserte sin tidligere sjef Kai Eide i avisen Washington Post. Eide er FNs spesialutsending til Afghanistan og har blant annet blitt beskyldt for å skjule valgfusk under landets presidentvalg tidligere i år.

Nye kraftsalver
Nå sier Galbraith at det 300 millioner dollar dyre oppdraget i Afghanistan står så godt som uten lederskap. Den tidligere FN-utsendingen antyder også at Eide motarbeider FN-systemet.

- Han har gode relasjoner med Karzai (president Hamid Karzai), og han ble Karzais mann i FN, fremfor FNs representant overfor Karzai, sier Galbraith til BBC.

Galbraith mener Eide bevisst valgte å skjule bevis på valgfusk i Afghanistan.

- Så fort det ble klart for Kai Eide at dette bevismaterialet ville være skadelig for Karzai, beordret han oss til ikke å gjøre noe som helst, sier han.

1,5 mill. falske stemmer
Ifølge uavhengige valgobservatører fra EU, kan hele 1,5 millioner av stemmene ha vært falske.

Galbraith ble fjernet fra sin stilling etter at han kritiserte det afghanske valget. Eide mener dette kan være årsaken til kritikken.

- Jeg mener Galbraith er på en personlig hevntokt, etter det som hendte med ham. Det var ikke meg som fikk sparken, det var han, understreker Eide.

Eide legger til at han har full støtte fra det internasjonale samfunnet og den amerikanske administrasjonen.