RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kai Eide går av som spesialutsending

Foto: MASSOUD HOSSAINI (AFP)
Sist oppdatert:
FNs generalsekretær skal ha vært klar i sin sak.

Det har stormet mye rundt FNs spesialutsending til Afghanistan, norske Kai Eide. Det ble bråk da Eide ikke kom spesielt godt overens med amerikanernes nestkommanderende diplomaten Galbraith, noe som til slutt førte til at Galbraith fikk sparken.

Galbraith kom senere med en rekke krasse uttalelser mot Eide, og anklaget ham for å overse valgfusk i landet, og å ta president Hamid Karzais side.

Fredag morgen opplyste FN-diplomater at generalsekretær Ban Ki-moon ønsker å skifte ut Eide, og heller finne en annen person som skal lede den sivile oppptrappingsinnsatsen i landet.

Går av
Rett før klokken 11 norsk tid kom bekreftelsen på at Kai Eide går av som spesialutsendingen til FN i Afghanistan, melder NTB.

Han har hatt possisjonen som FNs spesialutsending siden mars 2008.

Ifølge FN-diplomater så håper FN å ha en erstatter på plass til innen nyttår.

Avviser noen form for sparken
Eide selv hevder at det ikke ligger noen form for dramatikk bak denne annonseringen.

- Det er ikke skjedd noe nytt - det er ikke noe annet enn det som var planen i jobben. Det var nemlig at jeg hadde en to-års horisont for jobben.

- For flere uker siden meddelte jeg til FNs generalsekretær at jeg ikke ville fornye kontrakten når den går ut. Jeg ba for flere uker siden at generalsekretæren skulle se etter etterfølgere, sier Eide til Dagbladet.

Svensk etterfølger?
Den svenske diplomaten Staffan de Mistura skal være en av favorittene til å overta stillingen. Han er i dag i toppledelsen av verdens matvareprogram, og har tidligere var FNs utsending til Irak.

Det er likevel noe usikkert hva slags posisjon FNs spesialutsending til Afghanistan vil ha i landet. Nato-landene vurderer å ha sin egen sivile utsending til landet, og det antas at den personen, med nære relasjoner til ISAF-styrkene, vil bli en mektigere person.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere