RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kaja (19) fikk kjeft etter dobesøket


FIKK KJEFT: En eldre dame mente at tarmsykdommen til Kaja Benedicte Moen Schøttker ikke var noe handikap.
FIKK KJEFT: En eldre dame mente at tarmsykdommen til Kaja Benedicte Moen Schøttker ikke var noe handikap. Foto: Ida Kristin Dølmo
Sist oppdatert:
Kaja har en tarmsykdom. I forrige uke ble hun kjeftet på fordi hun brukte handikaptoalettet.

Avisa Nordland: Kaja Benedicte Moen Schøttker (19) ble i november i fjor diagnostisert med tarmsykdommen morbus chron. En sykdom som ofte medfører akutte og hyppige toalettbesøk.

Fredag i forrige uke hadde hun motivert seg til en tur på kjøpesenteret Amfi i Fauske.

– Når jeg må på do, må jeg ofte veldig akutt på do. Og da det var opptatt på de vanlige toalettene, valgte jeg å bruke handikaptoalettet, forteller Moen.

Da hun kom ut igjen ble Moen kjeftet opp av en eldre dame utenfor toalettene.

– Høylytt

– Damen var høylytt og veldig sint. Hun sa det var nedverdigende for eldre og de med rullestoler at ei som meg brukte handikaptoalettet, sier hun.

Ifølge Moen fortalte hun damen at hun hadde en sykdom som gjorde at hun hadde lov til å bruke toalettene, og viste henne handikap-kortet sitt.

– Damen freste da tilbake og sa at det ikke var noe handikap.

Etter hendelsen valgte Moen å dele historien på Facebook for å få folk til å tenke seg om en ekstra gang før de kommer med lignende kommentarer.

– Jeg ønsker å fortelle at det ikke er alle handikap vi klarer å se. Man skal ikke være nødt til å forklare fremmede mennesker om hvorfor man bruker handikaptoalettet, mener hun.

Moen har fått mye støtte etter å ha delt innlegget på sosiale medier.

– Jeg har fått veldig mange fine kommentarer fra både venner og ukjente, sier hun.

Ubehagelig situasjon

Nittenåringen påpeker at hendelsen ikke har latt gå så veldig inn på henne.

– Jeg tenkte på det rett etter at det skjedde, men så gadd jeg ikke bruke mer energi på det. Det var en veldig ubehagelig situasjon hvor jeg bare hadde lyst til å gå der ifra, men jeg kommer ikke til å unngå å bruke handikaptoalettene dersom jeg har behov for det, sier Moen.

Senterledelsen beklager

– Toalettene er åpne for alle, selv om de er merket med handikap-skilt. Det sier senterleder Ann Mari Zahl ved Amfi Fauske.

Hun ble kjent med hendelsen i forrige uke.

– Jeg synes dette er trasige greier.

Toalettene våre er ikke låst, og så lenge dørene er åpne kan de brukes av alle, selv om de først og fremst er beregnet på kunder med et handikap, sier Zahl.

Hun har aldri vært borti en lignende hendelse tidligere.

– Dersom de andre toalettene er opptatte og man må på do, er det klart at det er lov å bruke handikaptoalettet. Det er ikke alle handikap som vises utenpå, og jeg mener folk bør tenke seg om før de kommer med kommentarer som dette. Moen må bare heve seg over dette, men jeg skjønner at det er sårende, sier hun. Zahl skulle ønske hun visste hvem den eldre damen var.

– Hadde jeg visst det, hadde jeg tatt kontakt med vedkommende og bedt henne sette seg inn i situasjonen. Vi kan alle bli rammet av sykdom. Jeg tar gjerne imot tilbakemeldinger som kan være med på å hindre at dette kan skje igjen, sier Zahl.

Les flere saker fra Avisa Nordland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere