*Nettavisen* Nyheter.

Kaller inn til krisemøter om strøm

Foto: NVE (CC)

NVE vil orientere sentrale aktører om den stramme kraftsituasjonen.

12.01.11 15:50

I en melding kommer det frem at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), som overvåker vannmagasinene i Norge, i løpet av januar vil møte sentrale offentlige og private aktører for å orientere om den stramme kraftsituasjonen.

Lite i magasinene
Økt norsk nettoimport av kraft gjør at nedgangen i magasinfyllingen er mindre enn før jul. Det er likevel fortsatt lite vann i magasinene for årstiden, og kraftsituasjonen er stram i Sør- og Midt-Norge. I en slik stram kraftsituasjon er kraftsystemet sårbart for feil.

For å være best mulig forberedt dersom det skulle oppstå uforutsette hendelser i kraftsystemet, gjennomfører NVE i kommende uker dialog- og orienteringsmøter med sentrale private og offentlige aktører.

- Vi lever i et samfunn som er helt avhengig av god og stabil strømforsyning. I en stram kraftsituasjon er det ekstra viktig at alle som arbeider med forsyningssikkerheten er godt samsnakket og koordinert, skriver vassdrags- og energidirektør Agnar Aas i en melding.

Sårbar for feil
De planlagte orienteringsmøtene kommer i tillegg til NVEs løpende kontakt med kraftbransjen og andre viktige aktører.

- Norge har et robust kraftsystem. Det er likevel viktig å være åpen på at vi er sårbare for feil når kraftsituasjonen er så stram som inneværende vinter. Tett kontakt mellom alle relevante aktører gjør at sårbarheten blir mindre, skriver Aas.

NVE vil denne uken møte fylkesmannen i Møre og Romsdal, hvor lav magasinfylling gjør at kraftsituasjonen følges ekstra nøye. I samme fylke vil det senere i vinter bli arrangert en beredskapsøvelse med hovedfokus på kraftbransjen. Øvelsen har vært planlagt i lang tid.

Møter industrien
I uke tre har NVE invitert Norsk Industri, som organiserer 2200 bedrifter over hele Norge, til et orienteringsmøte. I en knapphetssituasjon vil fleksibilitet hos store kraftbrukere i industrien kunne være med på å avhjelpe situasjonen. Samme uke samles også kraftbransjen, representert med Kraftforsyningens beredskapsorganisasjon (KBO), for å drøfte kraftsituasjonen. Møtet følges opp med et med et orienterings- og dialogmøte mellom Kraftforsyningens distriktssjefer (KDS), fylkesberedskapssjefene, og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), opplyses det.

I uke fire møter NVE og Statnett sentrale direktorat og tilsyn for å orientere om kraftsituasjonen.

- NVEs beredskapsgruppe følger utviklingen i hele landet og setter i verk tiltak når det vurderes som nødvendig. Vi har et stort og godt apparat for å håndtere stramme kraftsituasjoner. De planlagte møtene med eksterne aktører understreker dette, sier Agnar Aas.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.