Torsdag publiserte Dagsavisen en leder-kommentar, der Fremskrittspartiets leder Sylvi Listhaug, ble omtalt som en «frekk apekatt».

Skribenten mener Listhaugs vågale utspill ofte tar stor plass i den politiske debatten, og ønsker heller et større fokus på de faktiske sakene. Vedkommende oppfordret til å ikke svare på utspill fra partilederen og skriver: «Det kommer lite godt ut av gjørmebryting med en frekk apekatt...Kall det å tie henne i hjel, eller å la Listhaug i fred».

Til Nettavisen sier Listhaug at hun ble sjokkert over ordbruken til Dagsavisen.

- Jeg trodde ikke mine egne øyne, da jeg så dette i dag, sier Listhaug til Nettavisen.

- Det som er spesielt nå, er at dette ikke er kommentarer som står i kommentarfelt. Dette kommer fra begrepsbruk i avis, lederartikler og kommentatorer, noe som er helt hinsides, sier Listhaug.

Hun mener det har blitt utviklet en kultur, der det er greit å omtale både Listhaug og Fremskrittspartiet som hva som helst. Derfor mener hun det er ekstra oppsiktsvekkende at mediene selv velger å bruke denne terminologien.

Da er det fritt frem for alle andre å gjøre det samme, noe Listhaug mener trekker debatten ned på et nytt lavmål.

- Jeg var tydeligvis en frekk apekatt, men dersom dette hadde blitt skrevet om Lan Marie Berg i et kommentarfelt, så er jeg sikker på det hadde blitt helt oppstandelse blant medieeliten, sier Listhaug til Nettavisen.

- Ytringer gjør noe

Jens Elmelund Kjeldsen forsker på retorikk ved Universitet i Bergen. Han sier det er viktig å huske at alle ytringer har noe å si for debatten i det offentlige ordskiftet.

I dette tilfellet mener han det er åpenbart at Dagsavisen har valgt denne typen ordbruk for å vekke oppmerksomhet.

- Dagsavisen oppfordrer til å unngå «gjørmebryting med en frekk apekatt», men med en slik formulering står avisen selv allerede i gjørme opp til knærne, sier Kjeldsen til Nettavisen.

Han mener det ikke er et voldsomt personangrep fra Dagsavisen å kalle Listhaug en «frekk apekatt», fordi de siterer Marsdal sin bok der han skifter mellom å omtale Listhaug som: en frekk apekatt, et uskyldig dådyr og en rasende løve.

- Men det er bemerkelsesverdig at avisens leder ender med samme retorikk som den advarer mot, både konfrontasjon og personfokusering, understreker Kjeldsen.

Referer til «Listhaugs metode»

Nettavisen har vært i kontakt med sjefsredaktør for Dagsavisen, Eirik Hoff Lysholm, men han hadde ikke tid til å kommentere saken over telefon. Istedenfor sendte han en tekstmelding, der han forklarte hvorfor avisen har valgt å omtale partilederen som en «frekk apekatt»:

«Vår lederskribent viser til begrepene brukt i boken «Listhaugs metode» i dagens leder. Forfatter Magnus Marsdal har selv forklart begrepsbruken, og den er gjentatt i flere medier som har omtalt dette. Sitat fra Marsdals egen kommentarartikkel i Nettavisen».

Marsdals forklaringer på begrepene finner du under:

List­haugs metode. Det er et politisk kampsportmønster med tre teknikker i fast rekkefølge. Jeg kaller dem Frekk apekatt, Uskyldig dådyr og Rasende løve.

Frekk apekatt: Si noe frekt, noe skandaløst, noe provoserende. Som å angripe en maktesløs minoritet. Klem til så hardt at mediene bare må trykke på den store skandaleknappen. Håp på hardest mulig fordømmelser fra motparten. Men: Som den frekke apekatten du er, har du lagt inn en kalkulert flertydighet i utspillet.

Kommentar fra Dagsavisen: La Listhaug i fred