Polen har besluttet å sende et kompani med stridsvogner av typen Leopard 2 til Ukraina.

Landets president, Andrzej Duda, kom med budskapet under et besøk i den vestukrainske byen Lviv onsdag. Her møtte han både Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og Litauens president Gitanas Nauseda.

– Et kompani med Leopard-tanks vil bli sendt til Ukraina som en del av arbeidet med å bygge en internasjonal koalisjon. Beslutningen er allerede tatt i Polen, skriver Duda i en twittermelding.

Den tyske stridsvognen Leopard 2 er den beste stridsvognen i Europa, skrev tidsskriftet Businessinsider i november 2021. Den ble først tatt i bruk i 1979.

Hva gjør stridsvognen så spesiell?

Oberstløytnant ved Forsvarets høyskole, Geir Hågen Karlsen, har fulgt krigen i Ukraina tett siden første dag. I tillegg til å være ekspert på krigen og det som skjer på slagmarken, har han studert militære våpen og deres utslagskraft.

– I motsetning til stridsvognene russerne bruker, har Leopard 2 mye bedre pansring og beskyttelse. Stridsvognen er slagmarkens dronning, sier Hågen Karlsen til Nettavisen.

En av årsakene er at dersom ammunisjonslageret til Leopard 2 blir truffet, ødelegges ikke hele stridsvognen.

– Når en russisk stridsvogn blir truffet, blir den ofte totalødelagt. En Leopard tåler mye mer, sier Hågen Karlsen, som presiserer at det finnes flere ulike versjoner av Leopard 2.

Polske myndigheter har ikke spesifisert hvilken modell de vil sende til Ukraina.

Leoparden har en kanon med en rekkevidde på mellom 2,5 og 5 kilometer, forteller eksperten.

– I tillegg har den mer avanserte sensorer, som finner og treffer målene mye bedre. Den skyter også raskere.

Russiske soldater bruker stridsvogner med automatisk lader. Leopard 2 lader manuelt, men til gjengjeld lader den mye raskere. I en russisk stridsvogn er det plass til et mannskap på tre. Leoparden har plass til fire.

– En viktig forskjell

Hågen Karlsen mener Polens oversendelse av nye stridsvogner vil få ringvirkninger for ukrainerne.

– Ukrainerne ønsker seg moderne stridsvogner. Nå får de også stormpanservogner fra USA og Tyskland. Disse frakter infanteri som kan sikre stridsvognene i kupert terreng eller tettbygd strøk, sier oberstløytnanten.

Han tror flere land vil følge etter.

– Jeg ser på Polens oversendelser som en begynnelse på flere og større leveranser. Andre vil trolig følge etter. Dette er helt avgjørende for at ukrainerne skal klare å ta tilbake tapt terreng. Den nye leveransen utgjør en viktig forskjell.

Kan få enda tyngre våpen

Ukraina har i lang tid bedt om tyngre stridsvogner – og kan få det snart. Storbritannia vurderer å gi Challenger 2-stridsvogner. De får støtte av Nato-sjef Jens Stoltenberg, som sier at det er riktig å gi tyngre våpen.

– Realiteten er at dersom vi ønsker en fredelig fremforhandlet løsning der Ukraina fortsatt kan være en selvstendig demokratisk nasjon i Europa, må vi støtte Ukraina nå. Våpen er veien til fred, sa Stoltenberg i en innledende talene på NHOs årskonferanse denne uken.

Våpenstøtten er gradvis blitt skalert opp siden krigen startet. Fra lettere våpen, ofte av sovjetisk produksjon, til mer avanserte Nato-våpen.

– Det er et paradoks, men det er den brutale realiteten vi nå ser i Europa, fortsatte Stoltenberg, som understreket at sikkerhetssituasjonen i Europa er varig endret, uavhengig av hvordan krigen ender.