RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) har avtalt med eritreiske myndigheter at Norge får sende folk til landet for å gjøre undersøkelser som skal brukes i vurderingen av asylsøkere.
Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) har avtalt med eritreiske myndigheter at Norge får sende folk til landet for å gjøre undersøkelser som skal brukes i vurderingen av asylsøkere. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Kallmyr har avtalt å sende eksperter til Eritrea

Sist oppdatert:
Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) vil at Norge skal se nærmere på forholdene.

Nesten alle eritreere som i dag søker asyl i Norge, får ja på sine søknader. Det kan det nå bli slutt på.

Søndag kom Kallmyr tilbake etter å ha gjennomført en omstridt reise til det afrikanske diktaturet for å få garantier som kan gjøre det forsvarlig å sende eritreiske flyktninger tilbake til hjemlandet.

- Bredere grunnlag

– Vi har fått avtale om at vi sender norske eksperter ned som skal samle landinformasjon, slik at vi får et bredere grunnlag, sier statssekretæren i justisdepartementet til NTB.

– Flere har sammenlignet Eritrea med Nord-Korea. Men det ligner ikke den situasjonen som jeg har fått beskrevet om Nord-Korea. Vi fikk gå på egen hånd og snakke med folk uten at vi ble passet på, sier den norske Frp-politikeren.

Over 30.000 søkte om asyl

Det er umulig å vite om regimet i Eritrea vil holde løftene som skal muliggjøre retur av flyktninger til landet, har Afrika-ekspert Kjetil Tronvoll, sagt til NTB.

Eritrea er et av landene i verden som flest innbyggere velger å flykte fra. Over 30.000 eritreere søkte om asyl i europeiske land i fjor, og flere hundre tusen befinner seg i nabolandene Sudan og Etiopia.

I Norge utgjør eritreerne en firedel av de nesten 3.500 asylsøkerne så langt i år, og er den klart største enkeltgruppen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere