Gå til sidens hovedinnhold

Kalvø tar tiden, men ikke helt på alvor

I sitt første soloshow dypdykker Are Kalvø ned i nordmenns tidsbruk. Sjokkerende tall, vil noen si. Helt greit, sier Are Kalvø.

DET NORSKE TEATRET: Med Statistisk sentralbyrås Tidsbrukundersøkelse fra 2012 som utgangspunkt er Kalvøs store spørsmål: Hva bruker du timene i livet ditt til?

Suksess

– Da jeg kikket litt nærmere på tallene fikk jeg meg jo noen overraskelser, ja. Det høres unektelig helt borti natta ut å sove i 27 år. Vi gjør visst det, i snitt, sier Kalvø.

Når man samtidig tenker på alle oss med kronisk lakenskrekk, må det være mange som sover bort halve livet, minst.
DittOslo treffer en blid og uthvilt mann i Det Norske Teaterets kantine. Premièren er overstått, kritikerne elsker showet, og billettene går vel snart på svartebørs.

– Det kjennes bra, ja, og tilbakemeldinger fra publikum og respons fra salen gleder aller mest, sier Kalvø.

Nysgjerrigper

Han må være en nysgjerrigper, den godeste Kalvø, og det er liksom ikke grenser for hva han er nysgjerrig på.

Norske kinarestauranter, hvordan det er å være neger i Norge (bok fra 1996 ...) eller innflytter til Oslo, Sydenliv og ny Grunnlov er et bitte lite utvalg av hans vidtfavnende interessefelt. Og han formidler seg like gjerne i bokform som på scenen, i radioen eller i avisspaltene.

Det anbefales med andre ord ikke å sette penger på hva man tror forfatteren og humoristen vil ta for seg neste gang han skal formidle noe. Egentlig ikke hvor, heller.

LES OM MUSIKALEN UNGEN PÅ TORSHOVTEATRET

Tapt tid?

Nå er det altså tidsbruken vår han tar for seg, i one-man-showet "Ein time av livet ditt du aldri får tilbake".

– Jeg begynner alltid med noe jeg er opptatt av, og det tar tid før jeg vet om det kan bli en bok, noe for scenen eller noe annet. Eller kanskje ingenting, det skjer jo selvsagt også. Men det er deilig å ha så mange plattformer å bevege seg på.

Temaet tidsbruk ble altså til hans første one-man-show, men helt alene på scenen er han ikke.

– Nei da, jeg har en ny, flott gjest i mine bibliotekaktige kulisser hver kveld. På premièren satt Jonas Gahr Støre i Chesterfieldsofaen, neste ut var Thorvald Stoltenberg. Et lite husband er også med. Veldig hyggelig, og ikke minst skaper gjester og musikk energi i forestillingen eller showet eller hva jeg skal kalle det.

Selv bekymrer ikke Kalvø seg det minste for egen tidsbruk.

– Jeg har tatt tiden på meg selv og konkludert med at tidsbruksundersøkelsen stemmer. Også jeg bruker nok drøyt tre år av livet mitt på å pusse tenner. Og det er helt greit, tenner må pusses. Og all den tida jeg bare sløser bort, det er mer enn greit, det er i grunnen bra!

Are Kalvø smiler salig.

– Mine aller beste dager er å ikke ha noen planer, treffe andre som heller ikke har planer, og sose bort dagen sammen. Sånn har de fire siste lørdagene mine vært, og det hadde vært veldig trist å ikke ha tid til slike dager. Jeg er til og med så heldig at jeg har venner jeg kan gjøre nesten ingenting sammen med selv på mandager.

MØT DAMER MED MOT I BRØSTA PÅ EDDERKOPPEN

Hva er viktig?

Det store spørsmålet i Kalvøs forestilling er om vi som lever nå har tid til å gjøre noe stort, eller har vi for mye annet fore? Undertegnede vet ikke om vi får svaret på det i løpet av timen vi aldri får tilbake, men Kalvø er bekymringsløs når det kommer til å ikke gjøre store ting.

– Hva er egentlig store ting? Å gå til sydpolen? En gang til? Er disse egotrippene virkelig nødvendige, og er de verdt å ofre mange små og hyggelige ting for? Ikke for meg i hvert fall. Dessuten er det først i ettertid vi ser hvilke store ting som er betydningsfulle.

Billettsalget går som nevnt så det griner, det finnes muligens et sete eller to før jul, og over nyttår er det fremdeles noe ledig.