Gå til sidens hovedinnhold

Kameramann drept i Egypt

En britisk kameramann som jobbet for Sky News, er drept i sammenstøtene i Kairo.

Kairo (Nettavisen/NTB-AFP-Reuters): TV-fotograf Mick Deane (61) dekket urolighetene i den egyptiske hovedstaden da han ble skutt og drept onsdag. Det er ikke kjent hvem som skjøt ham.

- Tapet av en høyt verdsatt kollega føles sterkt av alle i Sky News, sier Sky-sjef John Ryley i en uttalelse.

Mick Deane hadde jobbet for Sky News i 15 år, og hadde base i Washington og Jerusalem.

TV-kanalens utenriksredaktør, Tim Marshall, beskriver Deane som «en venn, modig som en løve, men for et hjerte, hvilket menneske. Morsom og klok.».

Også den britiske statsministeren er rystet over nyheten, skriver Sky News.

«Det er leit å høre om dødsfallet til kameramann Mick Deane, som dekker volden i Egypt. Mine tanker går til hans familie og nyhetsteamet fra Sky News, tvitret David Cameron.

En egyptisk journalist skal også ha blitt drept i sammenstøtene.

Innfører unntakstilstand
Egyptisk TV melder onsdag ettermiddag at myndighetene innfører unntakstilstand i landet i én måned.

Flere enn 120 personer skal være drept i de blodige sammenstøtene i landet det siste døgnet.

Ifølge FN kan flere hundre personer være drept eller såret i sammenstøtene mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker i Egypt.

Nyhetsbyrået AFP melder at 124 mennesker er drept i egyptiske sikkerhetsstyrkers offensiv mot to protestleirer i Kairo.

Det egyptiske helsedepartementet har hittil meldt om 95 drepte, inkludert seks politifolk. I tillegg melder de om 874 skadde, melder The Daily News Egypt.

Tilhengere av Egypts avsatte president Mohamed Mursi har skutt og drept fire politimenn i Kairo, melder statlig egyptisk TV.

Angrepet skjedde onsdag ettermiddag på en politistasjon i den egyptiske hovedstaden.

Brorskapet: - 600 drept
Det muslimske brorskap hevder at opptil 600 mennesker er drept i det bevegelsen kaller en massakre.

AFPs korrespondent i leiren ved Rabaa al-Adawiya-moskeen har imidlertid telt lik i tre likhus i et feltsykehus. Han sier mange er døde av skuddsår.

Sykehuskilder melder også om 17 døde etter sammenstøt mellom politi og demonstranter i Fayoum, sør for Kairo, og fem døde i Suez, der demonstranter forsøkte å storme offentlige bygninger.

Sikkerhetsstyrkene gikk til aksjon tidlig onsdag morgen for å rydde leirene der tusener av tilhengere av den avsatte presidenten Mohammed Mursi har holdt stand i over én måned.

Portforbudet
Egyptiske myndigheter innfører portforbud i flere av de største byene i Egypt, blant annet Kairo, Alexandria og Suez, samt i flere provinser.

Det kunngjorde den midlertidige regjeringen onsdag kveld. Portforbudet gjelder fra klokka 19 om kvelden til klokka 6 om morgenen. Det er ikke opplyst hvor lenge portforbudet skal gjelde.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) fordømmer volden i Egypt og mener det viktigste nå er at det blir en slutt på den.

- Vi får nå veldig alarmerende rapporter om omfattende vold, åpenbart uproporsjonal vold, knyttet til at det nye regimet prøver å rydde opp i de demonstrasjonsleirene som Det muslimske brorskap og andre motstandere av de militære makthaverne har hatt, sier Eide til NRK.

- Fryktelig skadelig for Egypt
Kampene i Kairo overrasker ikke Midtøsten-forsker Jacob Høigilt. – Dette er veldig dårlig nytt for demokratiet i Egypt, sier han.

Høigilt mener det blir vanskelig for partene å samarbeide etter dette.

- Militæret har tatt et valg om å knuse muslimbrødrenes demonstrasjoner og samtidig avskåret dem fra å bli med i en videre demokratisk prosess. Akkurat nå er partene uforenlige, men de hadde ikke trengt å være det, sier han til NTB.

- Begge parter har tatt valg hele veien som har gjort dem mer og mer splittet, og begge viser liten vilje til forsoning, sier han.

Mens militæret over tid har advart mot en inngripen, har demonstrantene som støtter den avsatte presidenten, vært bestemt på ikke å gi seg.

- Man kan undre seg over hva militæret tenker seg på lang sikt. Brorskapet er den største politiske kraften i dag, og det at militæret ikke er interessert i dialog, gjør det vanskelig å oppnå en politisk prosess, sier forskeren.

Tror ikke det blir borgerkrig
Høigilt tror likevel ikke det er veldig sannsynlig med en egyptisk borgerkrig.

- Det er vanskelig å se hvor krigen skulle komme fra. Brorskapet er ikke noen militant organisasjon og har ikke våpen, sier han.

- Dette kan gå så mange veier, men et alternativ i overskuelig framtid kan være at hæren prøver å knuse Brorskapet.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken