VISNES, MØRE OG ROMSDAL (Nettavisen): – Jeg har følt meg mistrodd i denne saken. Men jeg sto i det og tok dette opp med politiet da jeg var i avhør, sier Kamilla Visnes i et intervju med Nettavisen.
Én dag i mai 2017 skulle endre livet hennes for alltid. Da hun var på fest og senere på byen med venner og daværende fotballspillere på Molde i Molde sentrum ble hun overstadig beruset.
Deretter endte hun og en gjeng på nachspiel hos en av Ole Gunnar Solskjærs stjernespillere, Babacar Sarr. Solskjær var på dette tidspunktet trener for Molde.
Det hele endte med en voldtektsanmeldelse. Visnes ble trodd av politiet og påtalemyndigheten, men hun ble ikke fullt ut hørt i retten.
Den tidligere Molde-spilleren har hele tiden nektet straffskyld og mener den seksuelle omgangen de hadde var frivillig.
– Visste hva han hadde gjort mot meg
Sarr risikerte fire år i fengsel dersom han hadde blitt dømt. I august 2018 falt dommen i Romsdal tingrett i Molde. Sarr ble frifunnet for straff i tingretten med 2 mot 1 stemmer.
Alle tre dommerne mente likevel at det var sannsynlig at han hadde begått voldtekten og Sarr ble dømt til å betale erstatning på 150.000 kroner. Årsaken til at han bare ble dømt til å betale erstatning er at det er mye høyere beviskrav for å idømmes fengselsstraff i norsk rett. Erstatningsdommen er endelig avgjort.
– Jeg visste hva han hadde gjort med meg. Det var et tidspunkt jeg tenkte at jeg bare kunne håndtert det selv og ikke trengt å trekke inn politiet. Når man ser hvordan en sak som det jeg har stått i, hva som har skjedd og hva utfallet er blitt, så skjønner jeg at det kan virke som en skrekk og advarsel for veldig mange, sier Visnes alvorstungt.
– Men når jeg sitter i den posisjonen jeg gjør nå og har evne til å se utfallet hvis jeg ikke hadde anmeldt saken til politiet i 2017, så hadde jeg nok ikke sittet her i dag.
Fakta antall voldtektsanmeldelser i Norge
Ifølge politiets straffesaksregister (se side 18) ble det anmeldt 2581 voldtekter i 2021.. Dette var en økning på 11.6 prosent fra 2020.
De siste årene er tallene: 2016: 2331 anmeldelser, 2017: 2410 anmeldeler, 2018: 2665 anmeldelser, 2019: 2290 anmeldelser, 2020: 2312 anmeldelser.
I gjennomsnitt var det en saksbehandlingstid på 200 dager når vi ser perioden 2016-2020 under ett. I 2021 var gjennomsnittlig saksbehandlingstid i voldtektssaker 139 dager – som er en forbedring på 61 dager.
For voldtektssaker som regnes som oppklarte var gjennomsnittlig saksbehandlingstid 143 dager i de oppklarte sakene. Talle var 139 dager for sakene som ikke ble oppklart.
Totalt 481 voldtektssaker ble oppklart i 2021. Dette er en oppklaringsprosent på 18,6 prosent av alle anmeldte voldtektssaker.
Voldtetssaker har høy prioritet for politiet.
Siden 2016 har det vært satt en frist på 130 dagers saksbehandlingstid i voldtektssaker. Dette er besluttet av Riksadvokaten, det høyeste påtaleorganet i Norge.
KILDE: Politidirektoratet / straffesaksregisteret (STRASAK)
Internasjonalt etterlyst
Visnes har tidligere uttalt seg til Nettavisen, men da i et anonymisert intervju hvor vi kalte henne «Christine». Den gangen snakket hun blant annet om å føle seg verdiløs og at voldtektssaken var tøff å stå i.
Les også: Ole Gunnar Solskjær om voldtektstiltalt Molde-spiller: – Vi har valgt å stole på spilleren
Det har mildt sagt skjedd mye i sakskomplekset på de fem og et halvt årene som er gått. Etter at Sarr ble dømt i tingretten ble det berammet en ankesak tre ganger. I februar, juni og oktober 2019 var det berammet ny rettssak. Men Sarr, som ble internasjonalt etterlyst, møtte aldri opp i noen av ankesakene. I sommer ble etterlysingen forlenget med tre nye år, til juni 2025.
Få dager før den første ankesaken fristilte Molde ham fra kontrakten med klubben og Sarr kunne reise ut av Norge og signerte for FK Jenisej Krasnojarsk i Russland. Russland har ikke utleveringsavtale med Norge.
Før Sarr forlot Norge gjorde Visnes det hun kunne for å hindre utreise før den første ankesaken. I et møte i januar 2019 var hun sammen med sin far Frank Visnes og snakket med statsadvokat i Møre og Romsdal, Ingvild Thorn Nordheim.
– Jeg satt i møtet og sa til henne at han kom til å reise ut av Norge hvis ingen gjorde noe. Jeg tryglet henne, ba henne være så snill om å ta fra ham passet eller gjøre hva som helst. Jeg var hundre prosent sikker på at han kom til å reise. Jeg var blitt advart mot dette, sier hun oppgitt.
– Men tilbakemeldingen var at forsvareren hadde sagt at han skulle møte i ankesaken, så det måtte de bare stole på.
Thorn Nordheim bekrefter at et møte fant sted på politistasjonen i Molde kort tid før ankesaken.
– I møtet ble det sagt at hun hadde kjennskap til at Sarr skulle til Russland. Vår vurdering var at han var frikjent i tingretten, at stevningen til ankesaken var forkynt og at han måtte gis anledning til å møte. Hvis påtalemyndigheten mener det er unndragelsesfare er dette noe vi må dokumentere, sier Thorn Nordheim til Nettavisen.
– Vi hadde også en god dialog med forsvarer om at han kom til å møte i ankesaken. En vurdering som ble tatt med var at vi antok at han måtte møte i en rettssak dersom han skulle overleve som fotballspiller.
Visnes venter fortsatt på at Sarr skal komme tilbake til Norge for å gjennomføre ankesaken. I 2020 ville han ikke si til Nettavisen om han ville returnere til Norge. I et intervju med Romsdals Budstikke i januar i år hevdet han at han ønsket å komme tilbake for å gjennomføre ankesaken.
Tilgir Sarr
– Hva tenker du om Babacar Sarr i dag?
– Jeg tenker at det må være veldig slitsomt å være ham. Personlig har jeg klart å tilgi ham. Jeg måtte gjøre noe jeg aldri hadde tenkt å prøve engang. Å tilgi Sarr handler ikke om Sarr. Det handler ikke om ham. Jeg har ingen tilknytning til ham, jeg vet ingenting om ham. Det er ingenting av ham som har noe med meg å gjøre. Det at jeg tilgir Babacar Sarr var helt nødvendig for meg for at jeg skulle tilgi meg selv, sier Visnes ettertenksomt.
Les også: Stjerneadvokaten Elden advarte mot å la Sarr reie ut av Norge
En viktig del med å tilgi har vært å slippe fri tunge og mørke følelser. Visnes er krystallklar på at hun fortjener frihet.
– Jeg har ingen grunn til å sitte fanget slik jeg har gjort de fem siste årene.
– Har du sagt, eller på andre måter formidlet, til Sarr at du tilgir ham?
– Nei, overhodet ikke. Det er noe jeg har gjort for meg selv. Jeg kommer aldri til å snakke med Babacar Sarr. Det har jeg ingen grunn til og det står jeg støtt ved. Jeg har klart å finne styrke til å tilgi et slikt menneske, men det trumfer ikke kjærligheten jeg har for meg selv.
Babacar Sarr: – Har ikke gjort noe
Nettavisen har vært i kontakt med Babacar Sarr. Han fremholder sin uskyld.
– Jeg har aldri bedt om noen tilgivelse for noe jeg aldri har gjort. Jeg har ikke gjort noe straffbart mot henne. Når det gjelder rettssaken har det vært naturlige forklaringer på hvorfor den ble utsatt. Til den andre berammingen i juni 2019 passet det ikke for min advokat. Til den tredje rettssaken i oktober samme år var jeg på ferie i Senegal. Jeg hadde heller ikke visum til Norge. Men jeg har hele tiden vært innstilt på å komme til Norge og få en avslutningen i retten, skriver Sarr til Nettavisen.
Han poengterer også at han aldri har hatt til hensikt å skulle flykte fra en rettssak.
– Hvis målet var å unndra meg straff, hvorfor gjorde jeg ikke det før rettssaken i tingretten? I forkant av den var jeg på ferie i utlandet to ganger, men jeg kom fortsatt tilbake til Norge. Hun bør fortelle sannheten om denne saken.
Han forteller også om vanskelige tider med mentale utfordringer på grunn av saken og belastningen det har ført med seg for ham. Det som så ut til å kunne bli en lovende fotballkarriere har heller ikke gått som planlagt. Store klubber i Tyrkia, Nederland, Frankrike og andre europeiske land fulgte også med på Sarr da han var i Molde.
– Det er jeg som er taperen i denne saken. Jeg har mistet karrieren min på grunn av den internasjonale etterlysningen. Det er ikke riktig å gjøre det slik. Det er en forhåndsdømming. Jeg fastholder det jeg hele tiden har sagt og forklarte i retten, jeg har aldri voldtatt henne. Det var samtykkende seksuell omgang. Hva har jeg å vinne på å voldta en kvinne?
– Jeg trenger ingen tilgivelse fra henne. Hun har ødelagt alt. Hun kommer til å få igjen for dette, Gud vil dømme henne.
Våknet naken nedentil
I Molde har Visnes fått med seg at mange har snakket om saken, tvilt på hennes versjon og motiver for å anmelde. Dette har også vært tema blant Molde-supportere. Noen har lurt på om hun har snakket sant. Om hun virkelig var full. Om hun virkelig var blitt voldtatt.
Det har vært en tilleggsbelastning. Visnes begynte også å tvile på seg selv og sin egen historie.
Men under rettssaken var det flere vitner som støttet opp om hennes versjon når det gjelder beruselsesgrad. Molde-spillere som var på nachspielet beskrev Visnes som svært berust både på utestedet Rød i Molde sentrum og på nachspielet.
Les også: John Christian Elden raser etter at voldtektssak mot Babacar Sarr ble utsatt i nesten åtte måneder
I dommen heter det blant annet:
«Nattestad (Sonni Nattestad, tidligere Molde-spiller, red.anm.) forklarte blant annet at dersom hun hadde forlatt leiligheten i denne tilstanden, ville hun ha sovnet på gata. Han forklarte at Sarr holdt henne i den ene armen mens de gikk til gjesterommet. Dette er i strid med Sarrs forklaring» står det i dommen.
Men det kommer også fram at den samlede juryen utvilsomt mener at Sarr tok den ene hånden hennes rundt sin nakke, reiste henne opp fra stolen og førte henne inn på gjesterommet i leiligheten.
Videre står det i dommen:
«Visnes våknet fullt påkledd på overkroppen. Hun hadde på seg topp, ytterjakke og håndveske (skulderveske). Reima på håndvesken lå over den ene skuldra utenpå ytterjakken. Hun var naken nedentil. Muligheten for at Sarr og Visnes har hatt samleie (...) mens Visnes var kledd slik, er svært lite trolig».
– Jeg var bevisstløs
– Det Sarr har gjort med kroppen min er noe jeg slipper å forholde meg til. Jeg var bevisstløs da det mennesket bar meg inn i sengen. Og i det øyeblikket jeg våknet skubbet jeg ham vekk fra meg, sier Visnes.
Les også: Voldtektssak mot Babacar Sarr henlagt etter at kvinne døde
Selv om 31-åringen tilgir Sarr er hun tydelig på at hun ønsker en endelig avslutning i saken gjennom en rettsprosess.
– Det er dumt at han unndrar seg straff. Han lever jo som en kriminell og lever på rømmen som internasjonalt etterlyst. Jeg ønsker at han skal stå til ansvar for de handlingene han har gjort. Om han blir dømt er ikke det det avgjørende for meg. Men jeg vet hva han har gjort. Så får retten komme til en konklusjon når den tid kommer. Det blir en konsekvens her. Jeg er ganske sikker på at den avslutningen kommer, sier hun bestemt.
På det mørkeste har Visnes tenkt de vondeste tankene. Hun forteller om skamfølelse og sinne. Sinne fordi hun var modig nok til å anmelde forholdet til politiet, sinne for å ha vært sterk nok til å stå i saken og sinne som feminist. I tillegg er det mange som har ytret meninger om saken. Rykter har gått og det har vært skrevet mye i sosiale medier.
Planlagte selvmord i 2020
– I 2020 var jeg kommet til en plass i livet hvor jeg var veldig, veldig sliten. Jeg hadde måttet forholde meg til at det kom artikler om saken i lang tid. Jeg kom til et punkt hvor jeg bare ikke hadde noe mer å gi. Men jeg hadde en stor brann og engasjement inni meg som ville ta denne kampen for alle som har gjennomgått noe tilsvarende, sier 31-åringen, og fortsetter:
– I slutten av august 2020 hadde jeg egentlig planene klare om hvordan jeg skulle ta mitt eget liv. Jeg kjente det var nok. Det hadde vært nok dritt. Jeg visste denne saken kom til å henge over meg så lenge voldtektsmannen bestemte over meg. Jeg følte meg også kontrollert av et system som aldri ville meg noe godt.
Trenger du hjelp? Her kan du ta kontakt
Mental Helse: 116 123
Kirkens SOS Norge: Tlf. 22400040. Du kan også sende meldinger eller chatte her.
Si det med ord: Skriv eller delta i forum her.
Røde Kors sin Kors på halsen: Tlf. 800 333 21 eller chat/skriv/diskuter med andre her.
Alarmtelefon for barn og unge: Tlf. 116 111 eller chat her.
Landsforeningen for forebygging av selvskading og selvmord: Tlf. 955 20 848 eller chat her.
Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk helse: 22 49 19 22
Se også Helsenorge.no for mer informasjon.
Les også: Politiet beklager på det sterkeste etter tabbe i voldtektssak med Babacar Sarr
Visnes snakker også om å tilgi seg selv. Hun har bebreidet seg selv for mye. Andres handlinger er aldri noe hun skal stå til ansvar for. Men skyldfølelsen har vært der i lang tid.
– Jeg hatet meg selv fordi jeg var så dum at jeg gikk til politiet. Jeg hatet meg selv fordi jeg drakk meg full på et utested. Jeg hadde alle følelsene han burde sittet med som en voldtektsmann. Det er det som skjer, når vi som har vært offer for slikt blir møtt av et apparat som ikke viser forståelse for oss som har gått gjennom en voldtekt.
Har fått kjæreste
Etter over fem og et halvt år med voldtektssaken hengende over seg smiler livet endelig til Visnes. Hun har funnet kjærligheten og hun har igjen lært å stole på menn. Kjæresten bor i Thailand, hvor også Visnes befinner seg for tiden.
– Jeg har lært meg å elske på nytt og har vært så heldig å møte noen som får fram det beste i meg. Min nye kjæreste har lært meg refleksjon og forståelse. Det er jeg utrolig takknemlig for, sier hun.
– Det har vært mange øyeblikk i livet hvor jeg har tenkt at jeg ikke kunne stole på menn igjen. Det har vært et enormt nederlag. Som regel er menn jeg har hatt i livet mitt personer jeg ser opp til, beundrer og som styrker meg.
Fra arkivet: Northug hengte ut voldtektstiltalt Molde-spiller
Reagerte på Solskjær-uttalelser
Nettavisen har tidligere omtalt at Solskjær brukte Sarr som kaptein i generalprøven til 2018-sesongen. På dette tidspunktet hadde Sarr status som siktet i denne ene voldtektssaken som var under etterforskning. Få dager før rettssaken mot Sarr konfronterte Nettavisen Solskjær med om det var riktig å bruke den voldtektsanklagede spilleren som kaptein.
– Det får vi se når saken er avgjort. Vi har valgt å stole på spilleren og tatt det valget, svarte Solskjær.
Visnes har tidligere hatt klare meninger om uttalelsene til Solskjær. I dag husker hun med gru hvordan det var å få nyheten om at Sarr var kaptein og at Solskjær kom med kontroversielle uttalelser dager før saken skulle behandles i retten.
– Sarr ble satt på en pidestall men jeg ble dratt ned i møkken. For meg ble det en enorm ubalanse i den situasjonen. Jeg begynte også å tvile på hva som egentlig var sant.
Solskjær sier gjennom sin medierådgiver Rune Brynhildsen at han ikke ønsker å kommentere denne saken.