*Nettavisen* Nyheter.

Kamp for hjertesaker gir temperaturstigning

Når Bondevik-regjeringen nå etter hvert skal gjøre opp status og foreta en vurdering av hva som er oppnådd i løpet av fireårsperioden, vil alle de tre regjeringspartiene konkludere med at regjeringssamarbeidet har gitt positive resultater.

Akkurat nå pågår en ganske intens nervekrig mellom regjeringspartiene. Det enkelte parti er ute etter å få igjennom mest mulig av sine hjertesaker når statsbudsjettet for 2005 settes opp.

Derfor blir det ganske høy temperatur på debatten når Kristelig Folkepartis nestleder Knut Arild Hareide går ut i VG med nei til nye skattelettelser før Kristelig Folkeparti får oppfylt sine ønsker om mer penger til blant annet utviklingshjelp og psykiatri.

Og nettopp i synet på skattelettelser står Høyre og Kristelig Folkeparti langt fra hverandre. Det er ingen tvil om at det skjærer Kjell Magne Bondevik langt inn i hjerterøttene hver gang Arbeiderparti-leder Jens Stoltenberg setter Bondevik-regjeringens skattelettelsesprogram opp mot prioriteringen av viktige velferdsgoder.

Faktisk er det slik at hele regjeringssamarbeidet kan sprekke dersom Høyre tviholder på at Sem-erklæringens skatteprogram skal oppfylles til punkt og prikke mens man unnlater å følge opp de sakene som Kristelig Folkeparti har kjempet for å sette øverst på prioritetslisten.

Som ved flere tidligere anledninger kan det vise seg at statsminister Kjell Magne Bondevik og hans parti har et våpen som er mer virkningsfullt enn Høyres tallmessige styrke i regjeringen: Både Kristelig Folkeparti og Høyre vet at et sammenbrudd for denne regjeringen vil sette de to partiene i en høyst ulike posisjon.

Høyre vil måtte se langt etter en ny mulighet for å komme i regjeringsposisjon. Kristelig Folkeparti kunne velge seg nye samarbeidspartnere og gå nesten direkte inn i en ny periode med fri adgang til regjeringskontorene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.