RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Bullit Marquez (Ap)

Kamp mot klokka for hjelperne på Filippinene

Sist oppdatert:

Tacloban/Oslo (NTB-Alexander Vestrum og Hege Pauline Hovig): Tyfonen på Filippinene kan ha krevet færre menneskeliv enn fryktet, men situasjonen for de overlevende er desperat. De enorme ødeleggelsene gjør det vanskelig å få nødhjelpen raskt fram til ofrene.

I Tacloban, en av byene som ble hardest rammet av tyfonen Haiyan, står knapt et eneste helt hus igjen. Gate på gate er fylt av ruinhauger, der fortvilte og utslitte mennesker leter etter sine kjære og noe å spise og drikke.

Tirsdag ettermiddag kom imidlertid meldingen om at dødstallene kan være noe lavere enn først fryktet. Filippinenes president Benigno Aquino sier i et intervju med CNN at antall omkomne er nærmere 2.000-2.500, ikke 10.000. Han mener det muligens har vært store følelser i sving når noen har anslått antall omkomne i tyfonen.

Presidenten understreker imidlertid at myndighetene fortsatt ikke har oversikt over antall omkomne i 29 kommuner som man ikke har hatt kontakt med.

Les også:- De vandrer rundt som zombier

Desperat situasjon
- Det er en desperat situasjon. Folk har verken mat, vann eller tak over hodet, og nå blir stadig flere syke, forteller Thord Dahl i Skandinavisk barnemisjon på telefon fra Manila til NTB.

- Situasjonen kunne knapt bli verre, men det har den blitt, sier Dahl, som er ansvarlig for organisasjonens arbeid på Filippinene. Faren er nå stor for at mangel på rent vann fører til utbrudd av sykdommer.

- Folk drikker alt vann de kommer over. Og det har regnet i hele dag, så folk blir kalde og får lungebetennelser, sier han.

Utslitt
Utslitte redningsarbeidere forsøker så godt de kan å hjelpe. Men både ødelagt infrastruktur og logistikkproblemer gjør det vanskelig å få hjelpen raskt fram.

- Vi har ingenting. Huset vårt er borte, vi har ingen penger, vi har mistet alle dokumenter, pass, skolepapirer, sier 48 år gamle Carol Mampas mens hun forsøker å pleie sin febersyke lille sønn.

- Vær så snill å si til myndighetene at de må hjelpe oss. Hvor er maten? Hvor er vannet? Hvor er militæret som skal hente ut de døde? spør hun mens tårene triller.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FN ber om millioner
I tillegg til de 54 millioner dollar som til nå har kommet, ber FN om ytterligere 301 millioner dollar fra verdenssamfunnet. FN har brukt 25 millioner dollar fra sitt sentrale nødhjelpsfond.

- Det trengs penger til mat, vann, sanitærutstyr, helseklinikker, opprydding, og også til å beskytte de aller mest sårbare, nemlig barna, sier FNs nødhjelpskoordinator Valerie Amos.

Mye hjelp er på vei og mange land har bevilget penger, Norge gir i første omgang 20 millioner. En rekke hjelpeorganisasjoner, også flere norske, har sendt mat og vannrensingsutstyr i tillegg til telt, tepper, medisiner og feltsykehus.

Soldater og skip
USA og Storbritannia har sendt soldater, skip og helikoptre for å få hjelpen fram. Også Kina, som i lang tid har ligget i en bitter strid om territorier med Filippinene, har tilbudt hjelp.

Men situasjonen er kaotisk og manglende sikkerhet er i ferd med å bli et stort problem. Lastebiler med nødhjelp blir plyndret av opprørsgrupper og kriminelle. Myndighetene har sendt tusenvis av soldater for å styrke sikkerheten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nordmenn melder seg
Stadig flere nordmenn på Filippinene tar nå kontakt, opplyser Utenriksdepartementet.

- Etter hvert som telefonlinjene gradvis kommer tilbake, har vi kommet i kontakt med flere personer som familier i Norge har vært bekymret for, sier pressekontakt Astrid Sehl til NTB.

UD vil ikke oppgi hvor mange bekymringsmeldinger norske myndigheter har fått og hvor mange nordmenn som eventuelt er savnet.

- Det er et kontinuerlig arbeid å opprette kontakt med nordmenn. Hvis vi går ut med tall, kan det skape unødig bekymring, sier Sehl.

Flere nordmenn som opplevde den voldsomme tyfonen på nært hold, befant seg tirsdag på den norske ambassaden i Manila.

- De forteller om enorme ødeleggelser, og at det er et veldig stort behov for hjelp, opplyser Sehl. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere